Τσίπρας: Ενταξη της "Β. Μακεδονίας" και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς των Δυτικών Βαλκανίων που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Παρίσι.

Αλλιώς, όπως είπε, η ΕΕ θα δικαιώσει τις δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Γαλλική Γερουσία για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει θετική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας εφόσον βεβαίως η δεύτερη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την ελληνική εθνική μειονότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο εάν δεν αποδειχθεί αξιόπιστη στην ίδια της την γειτονιά στηρίζοντας έμπρακτα την Συμφωνία των Πρεσπών και επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν συνίσταται στο ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν ιστορικά μαζί όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

Επιπλέον, θύμισε πως η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014 οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και ασφαλώς στην ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Στο σημείο αυτό τόνισε πως «αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η περιοχή θα επιστρέψει στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη θα κορυφωθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, όπως επίσης και με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μία πιο κοινωνική Ευρώπη, αλλά όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.
Νεότερη Παλαιότερη