Εναλλακτική πρόταση για τα πλευρικά διόδια Χαλάστρας – Ν. Μαλγάρων

Μία εναλλακτική πρόταση για τα πλευρικά διόδια Χαλάστρας – Ν. Μαλγάρων, από τη Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου.

Προσεχώς, η δραστηριότητα των κάτοικων της Χαλάστρας και των Κυμίνων – Ν. Μαλγάρων και των καθημερινά διερχόμενων επαγγελματιών και εργαζομένων στην περιοχή, πρόκειται να γίνει εξαιρετικά δυσχερής και επικίνδυνη, λόγω της επαπειλούμενης δημιουργίας ενός κλοιού που θα προκύψει μετά από την κατασκευή των νέων πλευρικών σταθμών διοδίων στην περιοχή. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μου απέναντι στην άμεσα εμπλεκόμενη κοινότητα, στους φορείς της αυτοδιοίκησης και της αγοράς, ένιωσα το χρέος να ασκήσω το λειτούργημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου μέσω της υποβολής ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Η σκοπιμότητα της τοποθέτησης των πλευρικών διοδίων στους κόμβους ζεύξης της Εγνατίας με τη Χαλάστρα και ακολούθως με τα Ν. Μάλγαρα, έγκειται στο γεγονός ότι λόγω του υψηλού αντιτίμου διέλευσης στα μετωπικά διόδια Ν. Μαλγάρων, πολλά από τα διερχόμενα φορτηγά επιλέγουν να παρακάμψουν το σταθμό, μέσω εναλλακτικών διαδρομών. 

Η πρακτική αυτή είναι πράγματι άκρως επικίνδυνη, καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι πρόκλησης ατυχήματος εντός κατοικημένων περιοχών από τη διέλευση βαρέων ή ταχέως κινούμενων οχημάτων, ενώ παράλληλα τίθεται σημαντικό ζήτημα ασφάλειας για τους οδηγούς, καθώς οι εναλλακτικές οδοί δε διαθέτουν τις ποιοτικές προδιαγραφές για το σκοπό που εξυπηρετούν σήμερα.

Για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης των κατοίκων της περιοχής, θα μπορούσε να εξεταστεί η άμεση παροχή καρτών ελεύθερης διέλευσης, με την προϋπόθεση της εξάλειψης των διοικητικών βαρών για την επαλήθευση και ταυτοποίηση των δικαιούχων.

 Η πρόταση μετακίνησης του μετωπικού σταθμού διοδίων προς τη δυτική κατεύθυνση πρόκειται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την κατασκευή πλευρικών διοδίων αποκλειστικά στον κόμβο Ν. Μαλγάρων, καθώς αυτομάτως εκλείπουν οι λόγοι για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία των πλευρικών διοδίων Χαλάστρας. 
Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των υπόψη περιοχών θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν δωρεάν και με ασφάλεια την Εγνατία οδό για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, μόνο προς τη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι η κατάργηση και μετακίνηση του μετωπικού σταθμού θα δημιουργούσε σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της «Εγνατία Οδός», η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα υπό κρατικό έλεγχο, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε κυκλοφοριακή αναστάτωση και ζητήματα ασφαλείας στους οδηγούς, κατά τη διέλευσή τους από τον, κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, οδικό αυτό άξονα.

Είναι πεποίθησή μου ότι μία στρατηγική μείωση του αντιτίμου διέλευσης από το μετωπικό σταθμό διοδίων Ν. Μαλγάρων θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την επιλογή εναλλακτικών διαδρομών, καθώς θα καταστεί οικονομικά και χρονικά ασύμφορη και συνδυαστικά επικίνδυνη η παράκαμψη των διοδίων για την αποφυγή καταβολής ενός μικροποσού. Θεωρώ ότι η λύση αυτή είναι η πλέον βιώσιμη για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς με τη μείωση του κόστους των μετωπικών διοδίων, δεν θα υφίσταται πλέον η ανάγκη κατασκευής πλευρικών σταθμών. 

Η πρόταση αυτή δεν θα επιφέρει πρόσθετα κατασκευαστικά ή λειτουργικά έξοδα στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», ενώ αντιθέτως, θα αυξηθεί η ροή διερχόμενων οχημάτων και επομένως τα έσοδα της εταιρίας, τα οποία ιδανικά θα διατίθενται για τη συντήρηση του οδικού άξονα.
 Υπό την προϋπόθεση ότι η υποχρέωση κατασκευής των εν λόγω πλευρικών διοδίων καταργείται χωρίς εναλλακτική αναπλήρωση σταθμών, η λύση αυτή εξυπηρετεί πλήρως το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ασφαλή διέλευση και αποφόρτιση της ευρύτερης περιοχής από τους υπαρκτούς καθημερινούς κινδύνους.
Νεότερη Παλαιότερη