Απλος τρόπος προστασίας: Σωστή πληροφόρηση!!

SHARE:


Μια φωτογραφία με ένα βαγόνι, πάνω στο οποίο φαίνεται να υπάρχει η σήμανση «covid-19» και λεζάντα ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος και μεταφέρεται, έγινε viral, που σημαίνει ότι διαδόθηκε ευρέως.
Συνταγές με «μαντζούνια», που θεραπεύουν τον κοροναϊό και άλλες για πρόληψη, χωρίς καμιά επιστημονική βάση, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ιστορίες του παραλόγου που δημιουργούν ένα κύμα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, τις οποίες παρακολουθεί και καταρρίπτει ως αναληθείς, η πρωτοβουλία «ellinikahoaxes.gr». 
Ένα κύμα ψευδών ειδήσεων, που όπως αναφέρει ο Θάνος Σιτίστας, συντάκτης του «ellinikahoaxes.gr», τείνει να μετατραπεί σε... τσουνάμι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

«Κάθε μέρα λαμβάνουμε δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες μηνύματα από αναγνώστες που επιθυμούν να ενημερωθούν για διάφορους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχουμε διαπιστώσει πως κυκλοφορεί τεράστια παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των χρηστών του διαδικτύου τείνουν να υιοθετούν άκριτα πολλούς αβάσιμους ισχυρισμούς, ακόμη και αυτούς που είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, λανθασμένους τρόπους πρόληψης και θεραπείας. Έχουμε παρατηρήσει επίσης περιπτώσεις επιτήδειων που πουλάνε σκευάσματα με τον ψευδή ισχυρισμό πως θεραπεύουν την ασθένεια Covid-19, τις οποίες έχουν αποκαλύψει και καταρρίψει», αναφέρει  ο κ. Σιτίστας.

Η ομάδα των «ellinikahoaxes.gr» καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο στην Ελλάδα και τα μέλη της συνεργάζονται με το Facebook ως ανεξάρτητοι ελεγκτές ψευδών ειδήσεων (fake news) από το Μάιο του 2019, εξηγεί.

«Η συνωμοσιολογία είναι ένας βασικός παράγοντας για τη διάδοση των fake news σχετικά με τον νέο κορονοϊό, όσο εξωφρενικά κι αν είναι», σύμφωνα με τον κ. Σιτίστα, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί που εξετάζουν δεν περιορίζονται μόνο στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και σε θέματα που άπτονται της παραπληροφόρησης ή της παρερμηνείας θεμάτων υγείας, ακόμη και απάτες. Για την παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας, έχουν, όπως τονίζει, τη συνδρομή επιστημονικών συμβούλων που πλαισιώνουν την ομάδα τους.

«Η δουλειά μας είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή την ώρα, καθώς υπάρχει πληθώρα ειδήσεων και πληροφοριών, που έρχονται απ' όλα τα μέρη του κόσμου, και καλούμαστε να βρούμε πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα, καθώς λειτουργούμε με τους αυστηρούς κανόνες που έχει θεσπίσει το International Fact Checking Network», υπογραμμίζει.

Η Αναστασία Κατσαουνίδου, ερευνήτρια της σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής με θέμα «Διαδραστικά και συνεργατικά περιβάλλοντα υποστήριξης του ελέγχου αυθεντικότητας ψηφιακού περιεχομένου», μελέτησε την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων «εργαλείων» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραποίησης ψηφιακού περιεχομένου με σκοπό να προτείνει βελτιωμένες υπηρεσίες. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία είχαμε συγχρόνως τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε ότι η συμπεριφορά των χρηστών όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια έρευνας άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή του. Από την άλλη, όσο πιο ενημερωμένος είναι, τόσο πιο επιφυλακτικός γίνεται», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει η κ. Κατσαουνίδου, «η παραπληροφόρηση αποτελεί ένα σύνθετο και ιδιαίτερο πεδίο μελέτης. Το ζητούμενο δεν είναι να ανακαλυφθούν νέες μέθοδοι διασταύρωσης ειδήσεων, καθώς όλες οι προσεγγίσεις στηρίζονται στην παλαιότερη των πρακτικών, σύμφωνα με την οποία αποσυνθέτεις ένα άρθρο στα επιμέρους στοιχεία του και ελέγχεις την παραμικρή λεπτομέρεια με αυξημένο σκεπτικισμό. Από την άλλη όμως, ο τομέας αυτός προσφέρεται για καινοτομίες, τώρα αλλά και σε βάθος χρόνου, καθώς οι παράγοντες που συνθέτουν το φαινόμενο της παραπληροφόρησης αλλάζουν συνεχώς», τονίζει.

Ωστόσο, επισημαίνει πως όσο χρήσιμα και να είναι τα «εργαλεία» που μας δίνει η τεχνολογία, οι άνθρωποι πάντα θα επηρεάζονται από τις συνθήκες: «Μία από τις συνθήκες που οδηγεί στην υπερκατανάλωση πληροφοριών είναι η αδυναμία κατανόησης ενός φαινομένου, ειδικά όταν αυτό προκαλεί φόβο. Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να καταλάβει μία κατάσταση όπως αυτή της πρωτόγνωρης πανδημίας, προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις του σε γνώση. Πολλές φορές αυτό επιτυγχάνεται με την πίστη σε διάφορους μύθους που υποστηρίζουν τα ήδη υπάρχοντα "πιστεύω" του και για τους οποίους μπορεί να βρει εξαιρετικά πολλά επιχειρήματα μέσω του Διαδικτύου».

Να οχυρωθούμε απέναντι στον «βομβαρδισμό» των fake news
«Η κρίση με την πανδημία του κοροναϊου προκάλεσε μια "έκρηξη" στη ζήτηση για πληροφόρηση, η οποία ανέδειξε τον ρόλο και τη σημασία των δημοσιογράφων σε τέτοιου είδους καταστάσεις», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου και προσθέτει: «Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αρκετά περίπλοκο με τους δημοσιογράφους να καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν και να καταλάβουν όσα ανακοινώνουν οι ειδικοί και να τα μεταφέρουν στο κοινό σε μία εύληπτη μεν, σωστή δε μορφή. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της τεκμηριωμένης δημοσιογραφίας, που θα απαντά στον φθηνό εντυπωσιασμό, αλλά θα είναι και ουσιαστικός σύμμαχος των πολιτών».

Από την άλλη πλευρά, ο Θάνος Σιτίστας προτείνει στους πολίτες «να ενημερώνονται μόνο από τις αρμόδιες αρχές, στην προκειμένη περίπτωση τον ΕΟΔΥ, και φυσικά τους ειδικούς υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθούν ιατρικές συμβουλές που προέρχονται από αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ή αναξιόπιστες ιστοσελίδες».

«Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε από μεγάλα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, που στελεχώνονται από ομάδες επαγγελματιών δημοσιογράφων. Και σε κάθε περίπτωση, αυτό που ακούμε έντονα τον τελευταίο καιρό περί ατομικής ευθύνης ισχύει και στον τομέα της ενημέρωσης», τονίζει.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

Αγιον Ορος Αθλητικα Αμυνα αναισθησιολόγος Αντώνης Κανάκης ΑΠΘ Απόστολος Γκλέτσος Αστεία Αυστραλία Αυτοκινητο αυτοκτονία Βέλγιο Βόλος Γαλάζιες Σημαίες Γνώμη Γυναικα Δήμητρα Λίανη δημοσιοποίηση εγκληματιών Διακοπή ρεύματος Διάστημα Διατροφή Διεθνή Δικαιοσύνη Εβρος Εγκλημα Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελενα Ράπτη Ελλαδα Ελλάδα Ελληνοτουρκικά εξαφάνιση Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΦΕΤ Ζέρβας Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Ινδία Ισλαμιστές Ισπανία Ιταλία Καβάλα Καιρός Καλαμαριά Καρανίκας Κατερίνα Καινούργιου Κατερίνη Κέρκυρα Κιλκίς Κινηματογράφος κινητό κοινωνια Κοινωνία κομμωτής κοροναϊός Κορωναϊός Κόσμος Κρήτη Λατινοπούλου Λευκορωσία μαγειρική Μακεδονία ΜΑΤ Μετρό Μιχάλης Ιατρόπουλος Μουσική Μπουτάρης Μύκονος Ναυτιλία Νοσοκομείο Γεννηματάς ΟΑΣΘ οικοδόμοι Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παθολόγος παιδεία Παναγιώτης Ψωμιάδης Πανόραμα Πάτρα Περιβάλλον Περιεργα Περιφερειακή οδός ποδόσφαιρο Πολεμική Αεροπορία πολιτική πορείες πυρκαγιά Ρόδος Ρωσία Σέρρες Σκόπια Σοφία Βόσσου συγκεντρώσεις συνέδριο Σχεσεις Ταχιάος Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζόκερ Τουρισμος Τροχαίο Τσίπρας Τσιτσιπάς Υγεία φακελάκι Φύση Φωτογραφια Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χρηστικα Aστυνομικα νεα Aegean Amber allert Erdogan facebook Hollywood instagram Internet jewels Lifestyle lockdown Media missing allert NFL Quiz sl slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Απλος τρόπος προστασίας: Σωστή πληροφόρηση!!
Απλος τρόπος προστασίας: Σωστή πληροφόρηση!!
https://1.bp.blogspot.com/-TbJMb8IMD5M/XnSLioWafvI/AAAAAAAAADA/0fAF6h98O-kfKSfhMT1RGpHyj5r6pokUACLcBGAsYHQ/s320/fake.png
https://1.bp.blogspot.com/-TbJMb8IMD5M/XnSLioWafvI/AAAAAAAAADA/0fAF6h98O-kfKSfhMT1RGpHyj5r6pokUACLcBGAsYHQ/s72-c/fake.png
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2020/03/blog-post_136.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2020/03/blog-post_136.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy