Ερχεται "χιονιάς-εξπρές"

Σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία εν όψει - Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια.
Το βαρομετρικόαμηλό το οποίο θα σχηματιστεί στην Αδριατική Θάλασσα τις βραδινές ώρες της Τρίτης 31/03, θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά επηρεάζοντας το διήμερο Τετάρτης 01/04 και Πέμπτης 02/04/2020 κυρίως τα βόρεια τμήματα της χώρας μας με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από την Κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 01/04, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μακεδονίας με πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Όμως, από τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 02/04 και από τα βόρεια τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και η κακοκαιρία θα υποχωρήσει.

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 01/04 στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο, καθώς επίσης και τα βόρεια τμήματα, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και μετά το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά ορεινά και στα βόρεια ορεινά και βαθμιαία ημιορεινά τμήματα και από το βράδυ της Τετάρτης σε περιοχές της Μακεδονίας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. 
Πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων προβλέπονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 02/04/2020.

Τα ύψη βροχής θα είναι σημαντικά στη Μακεδονία και θα ξεπεράσουν τα 50 mm κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας (Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ποσότητα ενός λίτρου νερού, σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου).

Παράλληλα, θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 01/04 στο Βόρειο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημερινανών ωρών της Πέμπτης 02/04 και στο Κεντρικό Αιγαίο, όπου η έντασή τους θα φτάνει τα 8 μποφόρ

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Αθ. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
Νεότερη Παλαιότερη