Τσιόδρας: Οι 6 λόγοι που ανοίγουμε τα σχολεία

Αρκετή συζήτηση και -πολιτική- αντιπαράθεση έφερε η απόφαση για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας με επιχειρήματα, δικαιολόγησε το σκεπτικό των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων, χρησιμοποιώντας επτά δεδομένα, από έρευνα Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων επιστημόνων που εργάζονται για το Ευρωπαϊκό CDC, τα οποία αφορούν την νόσο του κορωνοϊού και τα παιδιά.

Ο λοιμωξιολόγος, ανέφερε κατά σειρά τους επτά λόγους που οδήγησαν στις σκέψεις για θετική εισήγηση του ανοίγματος των σχολείων από τους επιστήμονες.
Αναλυτικά:

1. Παρόμοια με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορωνοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά.

2. Τα παιδιά εμφανίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.

3. Παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη, έως σήμερα, πληθυσμιακή μελέτη από την Κίνα. Λιγότερο από 1%.

4. Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά από ότι για τους ενήλικες. Για την ακρίβεια, τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

5. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ενδελεχή διερεύνηση, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητών. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα γενικές παρατηρήσεις. Μάλιστα, οι μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί σαν πηγή μετάδοσης, έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα μη επαρκή.

6. Δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου. iefimerida.gr 
Νεότερη Παλαιότερη