Κατερίνα Νοτοπούλου: Η Βασιλίσσης Όλγας να γίνει οδός «Μανώλης Γλέζος»


Η Δημοτική Παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ» κατέθεσε σήμερα και επισήμως- όπως είχε προαναγγείλει- το αίτημα για μετονομασία κεντρικής λεωφόρου της πόλης σε οδό Μανώλη Γλέζου.

Με το σχετικό αίτημα προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους καλεί, να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία.

Προτείνεται, η μετονομασία της οδού Βασιλίσσης Όλγας και της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α', ως προέκταση της οδού Εθνικής Αντίστασης, η οποία καταλήγει στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, για συμβολικούς λόγους.

«Το ηρωικό ανάστημα του Μανώλη Γλέζου δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε καμία παράπλευρη ανώνυμη οδό. Ο Μανώλης Γλέζος δεν πέθανε απλώς ώστε να τον τιμήσουμε. Πέρασε στην Αθανασία. Θεωρούμε ύψιστο καθήκον μίας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ευρώπης να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μαχητή του αντιναζιστικού αγώνα, στον σεμνό αυτοδιοικητικό εργάτη, στον Άνθρωπο Μανώλη Γλέζο, τον “πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης” ,κατά το χαρακτηρισμό του Charles de Gaulle» αναφέρει στην επιστολή της η Δημοτική παράταξη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ.

«Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόδοση τιμής δεν πρέπει να αποτελέσει πράξη που εντάσσεται σε μία τυπική διαδικασία. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η αναγνώριση και η ανάδειξη τέτοιων συμβόλων της σύγχρονης ιστορίας μας, συνιστά καθήκον της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους της. Κυρίως, αποτελεί παρακαταθήκη μνήμης απέναντι στις νεότερες και στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων».

typosthes.gr
Νεότερη Παλαιότερη