Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

SHARE:

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
«Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές», είχε τονίσει προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προς την κατεύθυνση αυτή ελήφθησαν όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις στα χωριά και οι συναθροίσεις στις αυλές και στις ταράτσες των σπιτιών, για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού.

Διπλασιασμό των προστίμων για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικούς ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα που έχει λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα προβλέπεται για τους ανυπάκουος πολίτες .

Η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και διά ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Σαρωτικοί έλεγχοι
Περίπου 5.000 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της Ομάδας ΔΙΑΣ της Ασφάλειας και της Τροχαία έχουν επωμιστεί όλων των επιχειρησιακών σχεδίων αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού το κρίσιμο εορταστικό τριήμερο, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν λάβει εντολές να έχουν νύχτα – μέρα αναμμένους τους φάρους και να προβαίνουν ανά διαστήματα σε ηχητικά σήματα προκειμένου να δηλώνουν την παρουσία τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών έξω από Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρχουν κάποιες αυθόρμητες κινήσεις περιφοράς του Επιταφίου ή αφής του Αγίου Φωτός.

Περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν επίσης για ανοιχτές πόρτες εκκλησιών, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων για τις γιορτές.

Την εποπτεία της τήρησης των μέτρων περιορισμού θα συνδράμουν από αέρος drones και ελικόπτερα. Ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί στις εξόδους των εθνικών οδών, τους παραδρόμους και τα διόδια, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν απείθαρχοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην επαρχία.

Κλειστά τα νεκροταφεία
Κλειστά θα είναι σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια, στο πλαίσιο των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε προαναγγείλει πως την Μ. Παρασκευή τα νεκροταφεία θα μείνουν κλειστά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ζητώντας από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι, τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Ας προσευχηθούμε από τα σπίτια μας αυτές τις ημέρες», δήλωσε την περασμένη Τρίτη.

Κλειστές οι εκκλησίες
Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό.
Η Ιερά Σύνοδος απέτρεψε τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι πιστοί καλούνται να παραμένουν στο σπίτι και να μην προσέρχονται στις εκκλησίες, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστατης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη του κρατικού μηχανισμού εκφράζουν ανησυχία για τυχόν προσπάθειες πιστών να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες του Πάσχα έξω από εκκλησίες.

Για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει την τήρηση των μέτρων αναμένεται να εντείνει την παρουσία της γύρω από εκκλησίες όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλούν για περιπολίες άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να υπάρχει και αποτροπή συναθροίσεων σε ιδιωτικές εκκλησίες εντός εξοχικών κατοικιών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Με μειωμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα ενώ αύριο Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοικτά μέχρι τις 8 το βράδυ.

Αναλυτικά, τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για έξι ώρες και συγκεκριμένα:
* Οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από 13:00-19:00

* Τα υπόλοιπα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση έως τις 21:00.

Όσον αφορά στο Μεγάλο Σάββατο, τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή του Πάσχα κανονικά θα λειτουργούν οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία.

Διπλασιασμός προστίμων
Από το Μ. Σάββατο στις 21:00 έως και την Δευτέρα του Πάσχα στις 24:00, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.


Οικονόμου : Δεν απαγορεύεται το ψήσιμο, απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις
«Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αναφερόμενος στα μέτρα "Πολυτεχνείου" της ΕΛΑΣ για το τριήμερο του Πάσχα.

«Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αναφερόμενος στα μέτρα «Πολυτεχνείου» της ΕΛΑΣ για το τριήμερο του Πάσχα.

Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, ο κ. Οικονόμου είπε πως δεν απαγορεύεται το ψήσιμο απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις.

Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται πολύ ψηλά ως προς στην ανταπόκριση προς τα μέτρα σε σχέση με τις άλλες χώρες και εξήγησε πως το αστυνομικό προσωπικό θα ενεργήσει με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που παρά τις εκκλήσεις, τις συστάσεις και τους περιορισμούς δεν υπακούν και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Σε περίπτωση συνάθροισης πιστών σε εκκλησίες θα υπάρξει παρέμβαση. Η πλειοψηφία ιερέων και πολιτών, όμως, δείχνει να συμμορφώνεται, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι σε συνεννόηση με τους ιερείς.

Στη συνέχεια έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. «Να σεβαστούμε την ιερότητα των ημερών και τη δύσκολη θέση των ιερέων», είπε.

Έκκληση προς τους πολίτες έκανε επίσης και για αλληλοσεβασμό, κυρίως στις πολυκατοικίες, να μην δημιουργήσουν οι κάτοικοι προβλήματα στην ομαλή κοινωνική συμβίωση.

Σημαντικός είναι ο έλεγχος των άσκοπων μετακινήσεων, τόνισε, καθώς αυτό θα συμβάλει στην πιο γρήγορη άρση των μέτρων.

«Αν τα πάμε καλά αυτό το τριήμερο θα παίξει σημαντικό ρόλο για να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των μέτρων».

Μέλι κρέμα Γεωργάκα

Μέλι κρέμα Γεωργάκα
Το λατρεύουν τα παιδιά
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γνώμη Γυναικα Διατροφή Διεθνή Δικαιοσύνη Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελλαδα Ελλάδα Ελληνοτουρκικά Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κοινωνία κοροναϊός Κορωναϊός Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παιδεία Περιβάλλον Περιεργα πολιτική Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζόκερ Τουρισμος Υγεία Φύση Φωτογραφια Χαλκιδικη Χαλκιδική Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media NFL Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
https://1.bp.blogspot.com/-nvtueRwNG54/Xplg5X7BURI/AAAAAAACm88/64aqEz6z54UD3rl457wU19Aw7i4lW9BIwCLcBGAsYHQ/s640/%25CE%25A0%25CF%258E%25CF%2582%2B%25CE%25B8%25CE%25B1%2B%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BC%25CE%25B5%2B%25CF%2584%25CE%25BF%2B%25CE%25A0%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25B1_1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-nvtueRwNG54/Xplg5X7BURI/AAAAAAACm88/64aqEz6z54UD3rl457wU19Aw7i4lW9BIwCLcBGAsYHQ/s72-c/%25CE%25A0%25CF%258E%25CF%2582%2B%25CE%25B8%25CE%25B1%2B%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BC%25CE%25B5%2B%25CF%2584%25CE%25BF%2B%25CE%25A0%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25B1_1.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2020/04/blog-post_411.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2020/04/blog-post_411.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy