Διάγγελμα Μητσοτάκη : Μέτρα για τουρισμό, επιχειρήσεις, εργαζόμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για εργασία, οικονομία και τουρισμό ανακοινώνει, σήμερα το απόγευμα στις 18:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής και μείωση προκαταβολής φόρου ανάμεσα στα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν.

Ως προς το περιεχόμενο των μέτρων, αναλύεται σε:

Φοροελαφρύνσεις και μέτρα ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της εστίασης από το 24% στο 13%, η μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από 24% στο 13%, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από 13% στο 6% κτλ. 

Επίσης, εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με χρήση πόρων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας, όπως η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας μετά τις 15 Ιουνίου. Τέτοια μέτρα, ωστόσο, εμπεριέχουν το χαρακτήρα της αμοιβαιότητας ύστερα από συνεννόηση με άλλα κράτη και διμερείς συμφωνίες. Σημειώνεται πάντως ότι η αρχική ελληνική πρόταση για διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται τελικώς στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ κι εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση.
Νεότερη Παλαιότερη