"Αυτοκτονία" δισεκατομμυριούχου

Θρίλερ με την αυτοκτονία του δισεκατομμυριούχου
Όλα τα σενάρια εξετάζουν οι ρωσικές αρχές ασφαλείας που ερευνούν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε νεκρός στο εξοχικό του, στα περίχωρα της Μόσχας, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Μπόσοφ.

Η σορός του 52χρονου εντοπίστηκε όταν η σύζυγός του ενημέρωσε τις αρχές ότι δεν απαντούσε στα μηνύματά της το βράδυ της 6ης Μαΐου.

Αστυνομική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα Izvestia εξήγησε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο εξοχικό του Μπόσοφ ήταν αυξημένα και οι πόρτες του κτηρίου ήταν κλειδωμένες από μέσα. «Η εκδοχή της αυτοκτονίας είναι προτεραιότητα αλλά εξετάζουμε τα πάντα» πρόσθεσε η ίδια πηγή καθώς δίπλα στη σορό του επιχειρηματία βρέθηκε ένα πιστόλι Glock.

Ο 52χρονος ήταν ιδιοκτήτης εταιρειών ορυκτού άνθρακα, ενώ βρισκόταν στην 86η θέση των πλουσιότερων Ρώσων επιχειρηματιών, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, αλλά και στην 1.851η σε όλο τον πλανήτη.

Ο Μπόσοφ έγινε το 1997 συνιδιοκτήτης του εργοστασίου αλουμινίου του Κρασνογιάρσκ, ενώ το 2000 πούλησε τις μετοχές του και δημιούργησε τον όμιλο Alltek. Επίσης, ήταν γενικός χορηγός της «Νυχτερινής Λίγκας Χόκει» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ήταν βασικό μέτοχος του ομίλου Sibatratsit, που κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή και εξαγωγή υψηλής ποιότητας ανθρακίτη UHG, όπως επίσης και της Vostokugol, η οποία ειδικεύεται στην εξόρυξη γαιανθράκων στη Σιβηρία.

Οι ταραχώδεις τελευταίοι μήνες της επιχειρηματικής του δράσης
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι τελευταίοι ταραχώδεις μήνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Μπόσοφ.

Σύμφωνα με την Izvestia τον περασμένο Απρίλιο ο Μπόσοφ τα «έσπασε» με τον μέχρι τότε συνέταιρό του και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Sibatratsit αλλά και συνιδιοκτήτη της Vostokugol Αλεξάντερ Ισάεφ. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι το «διαζύγιο» προέκυψε μετά από «κατάχρηση και κλοπή» αλλά και διασπορά ψευδών ειδήσεων του Ισάεφ. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το μερίδιο των μετοχών του Ισάεφ στην Vostogukol μεταβιβάστηκε στον Όλεγκ Σέμτσουκ, εξέλιξη που οδήγησε τον πρώην συνέταιρο του Μπόσοφ να υποβάλει μύνηση για να προστατέψει την επιχειρηματική του φήμη.

Το 2019 είχε μεταδοθεί, επίσης, η πληροφορία ότι ο Μιχαήλ Αμπίζοφ, ένας πολιτικός ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε 4 δισ. ρούβλια είχε μετοχές στην Sibatratsit.

Στις αρχές Μαΐου, δε, το όνομα του Μπόσοφ είχέ εμπλακεί σε άλλη μια δυσάρεστη ιστορία, γράφει η ρωσική εφημερίδα. Πρώην υπάλληλος της αμερικανικής εταιρείας Genius Fund Group που ήλεγχε ο Μπόσοφ και δραστηριοποιείται στην αγορά της νόμιμης μαριχουάνας, υπέβαλε μήνυση γιατί στο τέλος Μαρτίου τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι συνάδελφοί του απολύθηκαν σε μια ημέρα παραβιάζοντας νομοθεσία της Καλιφόρνια που καθιστά υποχρεωτική την ενημέρωση των εργαζομένων 60 ημέρες νωρίτερα σε περίπτωση απόλυσης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς Κίριλ Καμπάνοφ πρέπει να εξεταστούν όλες οι εκδοχές για τον θάνατο του Μπόσοφ. «Δεν πιστεύω ότι ένα άνθρωπος που είναι τόσο επιτυχημένος και πλούσιος αυτοκτόνησε έτσι απλά» δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα.

«Πού ήταν οι φρουροί την στιγμή της αυτοκτονίας;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο συνδικαλιστής αστυνομικός Μιχαήλ Πάσκιν.

«Πρέπει όλες οι διαμάχες που είχαν ο Μπόσοφ και οι εταιρείες του να εξεταστούν. Η διαμάχη με τον Ισάεφ είχε εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση» σημείωσε από την πλευρά του το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εσωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Τσερνούσοφ.
protothema.gr

Νεότερη Παλαιότερη