Χαλκιδική: Παρέμβαση για τον τουρισμό στην περιοχή από τον Απόστολο Πάνα

Χαλκιδική: παρέμβαση για τον τουρισμό στην περιοχή από τον Απόστολο Πάνα
Απ. Πάνας: "Οι ανάγκες του τουρισμού στη Χαλκιδική στην μετά-κορονοϊό εποχή"

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα, στις κοινωνικές επαφές, στην οικονομία, στην εργασία και φυσικά στο ταξίδι και στον τουρισμό. Η μετάβαση στην μετά-κορονοϊό εποχή αναμένεται εξαιρετικά κρίσιμη, ίσως το ίδιο κρίσιμη με την προσπάθεια αποφυγής μιας ακραίας υγειονομικής κρίσης, προσπάθεια η οποία απέδωσε.

Ωστόσο, το πλήγμα που έχει υποστεί ήδη η παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιο και τα αποτελέσματα που αναμένεται να φανούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες για τις εργασιακές συνθήκες, την ανεργία και τη βιωσιμότητα επαγγελματιών και επιχειρήσεων δημιουργούν ένα δυσεπίλυτο μαθηματικό πρόβλημα και πυροδοτούν εξελίξεις και ριζικές αλλαγές.

Η εξίσωση για τον τουρισμό χρειάζεται επίσης δυνατούς λύτες και ταυτόχρονα όμως απαιτεί ειδικό χειρισμό. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη ζημία που θα υποστεί ο παγκόσμιος και ο ελληνικός τουρισμός μεταπολεμικά.
Παρόλ’ αυτά, ο ελληνικός τουρισμός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να φέρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με των άλλων χωρών. Το καλό κλίμα της χώρας μας όπου πλέον το καλοκαίρι διαρκεί μέχρι και 6 μήνες, η καλή εικόνα που δείχνουμε τώρα προς τα έξω με το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του ιού, φέρνουν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της τουριστικά χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία).

Το αισιόδοξο λοιπόν σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι σίγουρα θα επανακάμψει και ίσως επανέλθει και δριμύτερος, το θέμα είναι πόσο γρήγορα και πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος, εν τω μεταξύ, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Με αυτό ως δεδομένο, είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου για τον τουρισμό, ώστε σε περιοχές αμιγώς τουριστικές που βιοπορίζονται από τον τουρισμό, όπως η περιοχή μου, η Χαλκιδική, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να προστατευτούν από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να καταρτισθεί σε συνεργασία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξει κοινή γραμμή και ενιαία πολιτική για τις υγειονομικές συνθήκες ή πρωτόκολλα, όπως λέμε τις τελευταίες μέρες, υπό τις οποίες οι ταξιδιώτες θα κινούνται και θα διαμένουν με ασφάλεια.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο λειτουργίας με προφανή γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, οι τουριστικές επιχειρήσεις και το προσωπικό τους οφείλουν να συμμορφωθούν, το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να μην είναι δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος, να μην υπάρξει τεράστια απώλεια τζίρου και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι αναγκαία η στήριξη από το Κράτος τα οποίο εκτός από τους δικούς του πόρους μπορεί να χρησιμοποιήσει και να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την εξεύρεση τρόπων ελάφρυνσης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, για περιοχές αμιγώς τουριστικές με ισχυρό brand name στον εγχώριο αλλά και στον εισερχόμενο τουρισμό, όπως η Χαλκιδική , πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι προβολής και ανάδειξης των πλεονεκτημάτων σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας αλλά και υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Μέσα από το σχεδιασμό μιας νέας στρατηγικής, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο που θα ευνοήσει μια σειρά από τομείς της οικονομίας και θα συνδράμει στην ενίσχυσή τους, ειδικά σε τοπικό επίπεδο.
Τώρα είναι η στιγμή που ο τουρισμός σε περιοχές όπως η Χαλκιδική στην οποία είναι έντονη η ενασχόληση των κατοίκων με τον πρωτογενή τομέα και με την αγροτική δραστηριότητα, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την τοπική οικονομία και τον περιορισμό της ανεργίας.

                Μέσω της ανάπτυξης μορφών εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμός, ιαματικός τουρισμός κλπ), 
                       θα προσελκύσουμε τουριστικό κοινό υψηλότερου οικονομικού επιπέδου που θα αφήνει 
                                                                    και περισσότερα έσοδα στη χώρα.

Ενέργειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον στο επίπεδο των 180 ημερών (από 120-150 μέρες), είναι επίσης επιτακτικές. Θα ήταν επίσης προτιμότερο να επικεντρωθούμε σε τουριστικές αγορές χωρών, όπου η μετακίνηση των επισκεπτών θα είναι ευκολότερη οδικώς όπως τα Βαλκάνια, αφού οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως θα περάσουν σημαντική κρίση, όπως άλλωστε και οι Tour Operators, τα πρακτορεία και η κρουαζιέρα.
Φέτος το καλοκαίρι, παράλληλα, είναι η ευκαιρία για προγράμματα διευκόλυνσης του εγχώριου τουρισμού να κάνει διακοπές, η ευκαιρία για να δοθούν στον Έλληνα τουρίστα κίνητρα για να παραθερίσει στη χώρα του, στο μέτρο του επιτρεπόμενου φυσικά, μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων συμμετοχής των δικαιούχων και της κάλυψης μέρους του κόστους διαμονής από το κράτος υπό τη μορφή voucher.
Πέρα όμως από τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στο κοινό για να επισκεφθούν την Ελλάδα, αν δεν στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις και δεν προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, τίποτα από όλα τα παραπάνω δε θα είναι εφικτό.

Στους κύκλους των τουριστικών επιχειρηματιών υπάρχει η ανησυχία ότι ο κλάδος τους θα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στις πολιτικές στήριξης και ότι θα τύχουν πολύ λιγότερων παροχών αναλογικά με τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας.
Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι γενναία, θα αφορούν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων και δε θα περιοριστούν μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία.

                                              Χρειαζόμαστε λίγα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους.

Μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους διανυκτέρευσης του 2021, η δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στον τουριστικό κλάδο (εστίαση και διαμονή και λοιπές τουριστικές υπηρεσίες) μέχρι και το 2022 και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας για όλη τη χρονιά, χωρίς όρια ενσήμων, στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά καθώς και επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το κράτος, ως κίνητρο για το άνοιγμα ξενοδοχείων με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είναι κάποιες από τις προτάσεις και του Κινήματος Αλλαγής για τη συνολική στήριξη των εργαζομένων.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας του τουρισμού σε όλες τις εκφάνσεις του αποτελεί πρόκληση στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα με αποφασιστικές και δραστικές λύσεις.
Η δυναμική προώθηση του τουριστικού προϊόντος και brand name της Χαλκιδικής, μιας από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας με ισχυρή συμβολή στο εθνικό ΑΕΠ, κρίνεται τώρα πιο επιβεβλημένη από ποτέ με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα που διαμορφώνονται σταδιακά, βασιζόμενη στην προστασία του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Νεότερη Παλαιότερη