Μια από τις γνωστότερες φωτογραφίες και η απίθανη ιστορία της

SHARE:


Το 1965 ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Σοβιετικής Ένωσης, αποφάσισε να κάνει έναν ελιγμό με το αεροπλάνο του που έξελίχθηκε σε μύθο.

Σε ένα παράτολμο αλλά και άκρως εντυπωσιακό ελιγμό προχώρησε ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Σοβιετικής Ένωσης, με τη φωτογραφία του περιστατικού να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα.

Το περιστατικό, στο οποίο συμμετείχε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-17, σημειώθηκε στον ποταμό Ομπ της Σιβηρίας, κάτω από μία γέφυρα του Νοβοσιμπίρσκ και το παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Από τότε, έχει εισέλθει στα βιβλία ρεκόρ και αναφέρεται ως παράδειγμα απίστευτης εναέριας ικανότητας όσο και υπέρμετρης τόλμης.

Η 4η Ιουνίου 1965 ήταν μια καυτή, ​​καλοκαιρινή Παρασκευή στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, με εκατοντάδες ανθρώπους να κάνουν ηλιοθεραπεία στις όχθες του ποταμού Ομπ.

Στη συνέχεια, από το πουθενά, ένα ασημένιο στρατιωτικό αεροσκάφος με το διακριτικό κόκκινο αστέρι στην ουρά του, κατευθύνθηκε προς το νερό με ταχύτητα 700 χλμ ανά ώρα, πετώντας τόσο χαμηλά που το νερό διασκορπίστηκε πίσω του.

Το MiG, με ύψος σχεδόν τεσσάρων μέτρων και άνοιγμα φτερών περίπου 9,6 μέτρων, έφτασε στη γέφυρα Κομουνάλνι, μια μεγάλη γέφυρα για οχήματα και πεζούς και πέταξε κάτω από την κεντρική καμάρα διαστάσεων 30×120 μέτρα.

Αφού πέρασε κάτω από τη γέφυρα, το αεροπλάνο σηκώθηκε απότομα για να αποφύγει την επόμενη κοντινή σιδηροδρομική γέφυρα, μόλις 950 μέτρα μακριά, πάνω στην οποία κινούνταν ένα φορτηγό τρένο εκείνη τη στιγμή.

Οι αυτόπτες μάρτυρες έμειναν έκπληκτοι από τον ελιγμό, αλλά οι τοπικοί διοικητές εξοργίστηκαν και διέταξαν να μη γίνει αναφορά στα μέσα ενημέρωσης. Όμως οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν και αναφορές σχετικά με το απίστευτο συμβάν κυκλοφόρησαν στη Σοβιετική Ένωση αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πιλότος του MiG-17 που έκανε αυτό τον απίστευτο ελιγμό ήταν ο Βαλεντίν Πριβάλοφ, ένας 30χρονος πιλότος, ο οποίος δεν ήταν ικανοποιημένος με την αργή εξέλιξη της καριέρας του. Διαμαρτυρόμενος για την απόφαση των διοικητών του να μην του επιτρέψουν να σταλθεί στην Ινδοκίνα, όπου διεξαγόταν ο πόλεμος των ΗΠΑ ενάντια στο Βόρειο Βιετνάμ, ο Πριβάλοφ ήθελε να αποδείξει τις ικανότητές του.

Εκείνο το πρωί, ο Πριβάλοφ πραγματοποιούσε μια αποστολή ρουτίνας, προσομοιώνοντας το αεροπλάνο του ως «εχθρικό στόχο» για ένα κοντινό αντιπυραυλικό σύστημα. Ο πιλότος ήταν γνωστός για την ικανότητά του, αλλά η προαγωγή του είχε αγνοηθεί σε τέσσερις ξεχωριστές περιπτώσεις. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ρουτίνας, ο πιλότος κατέβασε σε χαμηλό ύψος το αεροπλάνο και βλέποντας το Νοβοσιμπίρσκ και τη γέφυρα Κομουνάλνι, έκανε δύο περάσματα πριν κάνει τον απίστευτο ελιγμό κάτω από τη γέφυρα.

Εκείνη τη στιγμή, όπως θα θυμόταν πολλά χρόνια αργότερα, είδε την ευκαιρία του – να αποδείξει στον εαυτό του και στους ανώτερους ότι είχε το ταλέντο ή να τερματίσει την καριέρα του (και πιθανότατα τη ζωή του).

Παραδόξως δεν υπήρξε τιμωρία
Αφού πραγματοποίησε το κόλπο, ο Πριβάλοφ επέστρεψε στη βάση του και προσγείωσε το αεροπλάνο του σαν να μην συνέβη τίποτα και πήγε σπίτι. Την επόμενη μέρα, συνελήφθη, με τον στρατό να επιδιώκει να του απαγγείλει κατηγορίες για ανεπιθύμητο εναέριο χουλιγκανισμό και απειλή για τη ζωή και την περιουσία, απειλώντας αν όχι ποινική τιμωρία, τουλάχιστον το τέλος της καριέρας του στην Πολεμική Αεροπορία.

Ωστόσο, αφού μίλησε με τον υπουργό Άμυνας, Ρόδιον Μαλινόφσκι, τον στρατάρχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βοήθησε να κερδίσει τις μάχες του Στάλινγκραντ και της Βουδαπέστης, ο Πριβάλοφ είδε τις κατηγορίες εναντίον του να αποσύρονται και να επιστρέφει και πάλι στους ουρανούς.

Σύμφωνα με τον δημοφιλή μύθο, ο τοπικός προϊστάμενος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φεντόρ Γκόριατσεφ, κάλεσε προσωπικά τον Σοβιετικό ηγέτη, Λεονίντ Μπρέζνιεφ για να ελευθερώσει τον Πριβάλοφ, ο οποίος έβαλε το Νοβοσιμπίρσκ στον χάρτη του κόσμου και το έκανε γνωστό με το κόλπο του.

Σε ένα τηλεγράφημα που απευθύνεται σε τοπικούς αξιωματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Άμυνας Μαλινόφσκι έγραψε: «Ο πιλότος Πριβάλοφ δεν πρέπει να τιμωρηθεί … Εάν δεν έχει περάσει πρόσφατα διακοπές, στείλτε τον σε διακοπές. Αν ήταν σε άδεια, δώστε του άδεια δέκα ημερών στη μονάδα του».

Ο Πριβάλοφ δεν κατάφερε τελικά ποτέ να πάει στο Βιετνάμ, αλλά κατάφερε να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπούσε, να προαχθεί και να υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία για άλλα δώδεκα χρόνια, τερματίζοντας την καριέρα του ως υπολοχαγός συνταγματάρχης και αναπληρωτής διοικητής το 1977. Η καριέρα του συνεχίστηκε για ακόμα 25 χρόνια στην πολιτική αεροπορία και αρκετά χρόνια ως στρατιωτικός εκπαιδευτής.

Η διάσημη φωτογραφία
Το κόλπο του Πριβάλοφ έχει δημιουργήσει έναν μύθο λόγω της περίφημης «φωτογραφίας» που υποτίθεται ότι δείχνει τη στιγμή της πτήσης. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία είναι ένα κολάζ που ανατέθηκε από το Μουσείο Νοβοσιμπίρσκ το 2010 και που τελικά έφτασε στο διαδίκτυο, όπου έγινε δημοφιλές τόσο στα ρωσικά όσο και στα αγγλικά τμήματα του Διαδικτύου.

Η φωτογραφία παρουσιάζει υπερβολικά τόσο το μέγεθος των κυμάτων που προκαλούνται από την πτήση χαμηλού επιπέδου του MiG, όσο και την κλίμακα του ίδιου του αεροπλάνου σε σύγκριση με τη γέφυρα. Ωστόσο, η ιστορία που λέει είναι απολύτως αληθινή.

Φωτογραφία του Πριβάλοφ από το 2014. 

Στην ανάρτηση αναφέρεται: «Ο μύθος του Τσκάλοφ, ενός Σοβιετικού άσου των αιθέρων, δεν θα υπήρχε χωρίς την πτήση κάτω από τη γέφυρα. Ο πιλότος της 712ης μονάδας, Βαλεντίν Πριβάλοφ, πίστεψε πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη μπορούν να πετάξουν όπως το αεροπλάνο του Τσκάλοφ. Τότε ήταν που ο Πριβάλοφ είχε την ιδέα να πετάξει κάτω από τη γέφυρα Κομουνάνλι».

Μέλι κρέμα Γεωργάκα

Μέλι κρέμα Γεωργάκα
Το λατρεύουν τα παιδιά
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γνώμη Γυναικα Διατροφή Διεθνή Δικαιοσύνη Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελλαδα Ελλάδα Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια κοροναϊός Κορωναϊός Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παιδεία Περιβάλλον Περιεργα πολιτική Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζόκερ Τουρισμος Υγεία Φύση Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media NFL Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Μια από τις γνωστότερες φωτογραφίες και η απίθανη ιστορία της
Μια από τις γνωστότερες φωτογραφίες και η απίθανη ιστορία της
https://1.bp.blogspot.com/-7Owmn2gLl2Y/Xt5Er30fk9I/AAAAAAACt1Q/pu-wOv-rXKYsHOHpHJN8o1gw11tLS7-cQCLcBGAsYHQ/s640/mig_bridge-675x375.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-7Owmn2gLl2Y/Xt5Er30fk9I/AAAAAAACt1Q/pu-wOv-rXKYsHOHpHJN8o1gw11tLS7-cQCLcBGAsYHQ/s72-c/mig_bridge-675x375.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2020/06/1965.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2020/06/1965.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy