Μειώσεις φόρων- Ποιοι θα πληρώσουν έως και 50% λιγότερο

Έστω και για τους… λάθους λόγους, έρχεται σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακόμη και κατά 50% μέσα στην επόμενη χρονιά. Το 2021, το εκκαθαριστικό της εφορίας θα "ξεφουσκώσει" ακόμη και κατά 50%. Και αυτό διότι θα καταγραφεί κατακόρυφη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Η υπόθεση αφορά σίγουρα πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες καθώς η λίστα περιλαμβάνει ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν υποχρεωτικό "κούρεμα" στα ενοίκιά τους, μισθωτούς που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής αλλά και εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα "Συνεργασία" κάτι που σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και κατά 20% (σε επίπεδο φορολογητέτων αποδοχών) μέσα στους επόμενους μήνες. Περιλαμβάνει, τέλος, τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι κατέβασαν ρολά για τουλάχιστον δύο μήνες κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς.

Συνολικά, τα δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία ανέρχονται κάθε χρόνο περίπου στα 73-75 δις. ευρώ σε επίπεδο φυσικών προσώπων. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2021, αναμένεται να καταγραφεί πολύ μεγάλη μείωση που θα ξεπεράσει ακόμη και το 10% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι πιθανό να υποχωρήσουν ακόμη και στα 65 δις. ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα. Το θέμα έχει και εθνική διάσταση πέραν του προφανούς αποτελέσματος ότι θα πληρώσουμε λιγότερο φόρο. Με τέτοια καθίζηση δηλωθέντων εισοδημάτων, θα ήταν αδιανόητο να ζητηθεί από την Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2021. Άρα, μπαίνει ήδη στο τραπέζι το θέμα της διαπραγμάτευσης για το ποια θα είναι η δημοσιονομική επίδοση της επόμενης χρονιάς.

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα χάσει περίπου το 20% των ετήσιων αποδοχών του λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας (σ.σ από μόνη της σημαίνει απώλεια 10,7% στις φορολογητέες αποδοχές) αλλά και της μείωση του ωραρίου εργασίας του.

Με μείωση 20.000 στις μεικτές αποδοχές του (δηλαδή από τα 20.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ) το φορολογητέο εισόδημα θα πέσει από τα 16934 ευρώ στα 13547 ευρώ.

Άρα, ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί από τα 1728 ευρώ στα 923 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης από τα 109 ευρώ στα 34 ευρώ.

Δηλαδή, ο συνολικός φόρος (άθροισμα εισφοράς αλληλεγγύης και φόρου εισοδήματος) θα διαμορφωθεί από τα 1837 ευρώ, στα 957 ευρώ με την ποσοστιαία μείωση να ανέρχεται στο 48%.

Αυτή η μείωση, εν μέρει θα φανεί φέτος λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου αλλά σε μεγάλο βαθμό θα φανεί και του χρόνου στο εκκαθαριστικό καθώς θα έχει γίνει στον φορολογούμενο μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου από αυτή που αναλογεί.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ατομικής επιχείρησης, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα η οποία θα οδηγήσει σε… κατάρρευση του φόρου. Τα κέρδη του 2020, θα φορολογηθούν με την καινούργια φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές από αυτό το επίπεδο εισοδήματος και πάνω. Έτσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 3100 ευρώ το 2021 αντί για 4400 ευρώ που θα πληρώσει το 2020. Αν υπάρχει και μείωση 20% στα δηλωθέντα του κέρδη (κάτι που είναι πολύ πιθανό) ο φόρος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 2.220 ευρώ. Και πάλι δηλαδή θα καταγραφεί μείωση του φόρου κατά 50%.
Νεότερη Παλαιότερη