Συνελήφθη ο φονιάς του Μίμη Ζουγανέλη

Συνελήφθη εκ νέου στην Καλλιθέα ο δράστης της δολοφονίας του 73χρονου επιχειρηματία της Μυκόνου, Μίμη Ζουγανέλη που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το φθινόπωρο το 2010.

Ο 41χρονος Πολωνός που εξέτιε την ποινή ισόβιας κάθειρξης, είχε καταφέρει να δραπετεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις φυλακές Δομοκού οπού κρατούνταν, όταν έλαβε πενθήμερη άδεια και δεν επέστρεψε ποτέ. 
Οι αστυνομικές Αρχές όλο αυτό το διάστημα αναζητούσαν τον 41χρονο δολοφόνο και το τις τελευταίες ημέρες αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του και να του περάσουν χειροπέδες στην οδό Θησέως.

Ο δραπέτης είχε στην κατοχή του διαβατήριο με άλλα στοιχεία, ωστόσο από την εξέταση των αποτυπωμάτων ταυτοποιήθηκε πως ήταν ο δράστης της δολοφονίας.

«Πως σκοτώσαμε τον Μίμη Ζουγανέλη»
Το σχέδιο της άγριας δολοφονίας του Μυκονιάτη επιχειρηματία ξετύλιξε με την κατάθεση της 28χρονη χορεύτρια από την Πολωνία...
Το σχέδιο και τις λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας του Μυκονιάτη Μίμη Ζουγανέλη, ξετύλιξε με την κατάθεση της η πρώην σύντροφος του.
Η 28χρονη χορεύτρια από την Πολωνία Μαργαρίτα Πιατέκ, ομολόγησε ότι συμμετείχε στη ληστεία του «άρχοντα του νησιού των ανέμων» ωστόσο αρνείται ότι στο χρηματοκιβώτιο κρύβονταν 1.050.000 ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μετρήσαμε τα χρήματα και τα βρήκαμε γύρω στις 78.000».

Η νεαρή ερωμένη του 73χρονου επιχειρηματία,  ξεδιπλώνει με κυνισμό και κάθε λεπτομέρεια το οδοιπορικό του θανάτου καρφώνοντας τόσο το φίλο της Ντομινίκ Γκρεγκόρκο όσο και τον ταξιτζή της συμμορίας Ματέους Σζουλέφσκι.
«Ταξιδέψαμε και φθάσαμε στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου. Πήγαμε στη Ραφήνα και κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητο. Ο Ντομινίκ είχε σκοπό να κλέψει τις πινακίδες από άλλο αυτοκίνητο και να τις βάλει στο δικό μας αλλά δεν το έκανε γιατί δεν είχαμε χρόνο. Βγάλαμε εισιτήρια με το ψεύτικό όνομα Ξυδάκης και ταξιδέψαμε στο νησί» λέει η χορεύτρια και συνεχίζει να περιγράφει πως δολοφόνησαν και λήστεψαν τον «παππού» όπως συνήθιζε να αποκαλεί τον 73χρονο «Όταν φθάσαμε στη Μύκονο, σταματήσαμε πρώτα στον Ορνό και εκεί ο Ντομινίκ ζήτησε από το Ματέο να πάει στο φαρμακείο να πάρει ένα πακέτο πλαστικά γάντια.

Στη συνέχεια, με το αυτοκίνητο και οι τρεις πήγαμε έξω από το σπίτι του Ζουγανέλη, σταματήσαμε 25-30 μέτρα μακριά για να δείξω στο Ντομινίκ το σπίτι. Αυτός βγήκε έξω και μετά από πέντε λεπτά γύρισε και μου είπε να φορέσω μια περούκα ώστε να μη με δει κανείς και με αναγνωρίσει για να του δείξω ποια είναι η είσοδος του σπιτιού από την παραλία.
Μάλιστα, φορέσαμε και οι δύο γάντια ωστόσο δεν μπήκαμε μέσα στο σπίτι αλλά μου ζήτησε να του δείξω από το παράθυρο σε ποιο σημείο υπήρχε το χρηματοκιβώτιο. Φύγαμε και οι δύο από το σπίτι, πήγαμε στο αυτοκίνητο και μετά φθάσαμε στην Άνω Μερά όπου αγοράσαμε βότκα. Ο Ντομινίκ ήπιε περισσότερο από μισό μπουκάλι αλλά δεν μέθυσε διότι είναι συνηθισμένος στο ποτό».

Μέσα από τις οκτώ σελίδες της απολογίας της 28χρονη λύνει πολλές απορίες που είχαν οι αστυνομικοί για τις κινήσεις των δραστών. Τελικά, το σχέδιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ερασιτεχνικό και η συμμορία των τριών το μόνο που διέθετε ήταν θράσος και απίστευτο μίσος για τον άρχοντα της Μυκόνου.

«Του έσπασε το γόνατο για να μην μπορεί να φύγει»
Η αφήγηση της Πιατέκ για το πώς το σατανικό τρίο δολοφόνησε το Μίμη Ζουγανέλη προκαλεί ανατριχίλα. Όπως υποστηρίζει, αρχικά μέσα στο σπίτι της μπήκε ο φίλος της Ντομινίκ. Αυτή, τον περίμενε μέχρι να της στείλει μήνυμα στο κινητό να πάει και η ίδια. «Πλησίασα το σπίτι και είδα το Ντομινίκ να φοράει ένα σκούρο μπλουζάκι με ρίγες γεμάτο αίματα.

Με έσπρωξε να μπω στο σπίτι και μου είπε να βγάλω την κάμερα που υπήρχε σε μια κολώνα. Τότε εγώ είδα στο πάτωμα ένα ματωμένο σεντόνι, ένα τραπεζάκι με σπασμένο τζάμι και το χρηματοκιβώτιο. Ρώτησα που είναι το θύμα και μου είπε ότι τον έχει δεμένο στην τουαλέτα και ότι του έσπασε το γόνατο για να μην μπορέσει να φύγει. Προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα της τουαλέτας αλλά ήταν κλειδωμένη.
Χτύπησα, αλλά δεν μου απάντησε κανείς. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ο Ντομινίκ ο οποίος με κλώτσησε και μου είπε να πάω στο αυτοκίνητο να φωνάξω τον Ματέους. Ο φίλος μου μετέφερε τις σακούλες στο πόρτ μπαγκαζ και μαζί με τον ταξιτζή, έβαλαν το χρηματοκιβώτιο στο αυτοκίνητο. Ο Ντομινίκ φόρεσε πάνω από το ματωμένο μπλουζάκι ένα άλλο άσπρο το οποίο ήταν του θύματος. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και πήγαμε κοντά σε ένα φράγμα. Εκεί, πετάξαμε τις σακούλες με το λαπ τοπ και τα dvd αλλάξαμε ρούχα και τα πετάξαμε στη θάλασσα».

 «Ο Μίμης μου έδινε χρήματα»
Ο  Μίμης Ζουγανέλης ήταν μια από τις θρυλικές μορφές του νησιού των ανέμων. Προσωπικός φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση και πολλών μεγαλοεφοπλιστών, αφανής χρηματοδότης φτωχών οικογενειών, σύντροφος ωραίων γυναικών και επιχειρηματίας με μεγάλη επιφάνεια και πρωτοποριακές ιδέες έζησε μια ζωή γεμάτη, λαμπερή και αντιφατική…
Σαν παραμύθι… Πριν τρία χρόνια, αγόρασε τη βίλα στο Γλυφάδι και περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του, ενώ το χειμώνα συνήθιζε να ταξιδεύει σε Βραζιλία, Κούβα και Ταϊλάνδη. Δίπλα του, τα τελευταία δύο χρόνια είχε την ψηλή ξανθιά Πολωνέζα.. «Με το θύμα, δεν υπήρχε ερωτική σχέση αλλά κάτι σαν φλερτ.
Το χειμώνα του 2010 συναντηθήκαμε στην Ταυλάνδη και όταν του είπα ότι θα ήθελα να αγοράσω ένα σπίτι στην Πολωνία, μου έδωσε σαν δώρο 7000 ευρώ για τα έξοδα μου και μου είπε ότι όταν θα γυρίζαμε στο νησί θα με βοηθούσε και για το σπίτι μου. 
Τον περασμένο Μάιο με φιλοξένησε για μια εβδομάδα σπίτι του και μου έδωσε ως δώρο 25.000 σε μετρητά» αναφέρει η Πιατέκ.

Οι άνδρες της ΕΛΑΣ αναζήτησαν υλικό από κάμερες διπλανών κατοικιών και μαρτυρίες από το περιβάλλον του θύματος. Η σχέση του με την 28χρονη Πολωνή Μαργαρίτα Πιάτεκ, που εργαζόταν παλαιότερα ως χορεύτρια ήταν γνωστή. Ωστόσο η νεαρή γυναίκα είχε να εμφανιστεί από τις Αρχές του καλοκαιριού στη Μύκονο, όταν την είδαν για τελευταία φορά με τον 73χρονο επιχειρηματία.

Το χρηματοκιβώτιο βρέθηκε στα Σκόπια
Μάλιστα, λιμενικός σε κατάθεσή του υποστήριξε ότι είδε την πανύψηλη χορεύτρια να φεύγει από το νησί με προορισμό τον Πειραιά μαζί με δύο άνδρες. Την ίδια ώρα, το ΙΧ με το οποίο εγκατέλειψαν το νησί καταγράφηκε από κάμερες της εθνικής οδού και σταθμών διοδίων με πορεία προς τα βόρεια σύνορα. Λίγο αργότερα στα Σκόπια βρέθηκε και το άδειο χρηματοκιβώτιο, το οποίο οι δύο Πολωνοί δολοφόνοι είχαν ανοίγει με τρυπάνι.

Αμεσα, η Ασφάλεια των Κυκλάδων ήρθε σε επικοινωνία με τις πολωνικές αρχές, οι οποίες λίγες ημέρες αργότερα κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη της Μαργαρίτα Πιάτεκ. Η ίδια συνελήφθη και έριξε την ευθύνη στον εραστή της, Ντομινίκ Γκρεγκόρτσκο 31 χρόνων και τον 27χρονο φίλο του Ματέους Ζουλέφκσι

«Πίστευα ότι θα γινόταν μόνο ληστεία, γι’ αυτό τους ακολούθησα στη Μύκονο. Απειλούσαν να με σκοτώσουν εάν δεν τους αποκάλυπτα λεπτομέρειες για τα χρήματα και το σπίτι. Ο Ζουγανέλης με είχε βοηθήσει οικονομικά και με έπαιρνε συχνά μαζί του σε διάφορα ταξίδια», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ακολούθως εκδόθηκε στην Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2011. Ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δράστες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι πολωνικές αρχές, είχαν «επενδύσει» τα χρήματα που άρπαξαν από τον 73χρονο, αγοράζοντας δύο σπίτια και μια επιχείρηση στη πατρίδα τους. Πάντως η Μαργαρίτα ισχυρίστηκε ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν μόνο 78.000 ευρώ.

Το 2012 οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σάμου. «Οι κατηγορούμενοι επί σχεδόν μία ώρα παρακολουθούσαν από ένα ύψωμα το σπίτι του επιχειρηματία. Η 28χρονη Πολωνή τον πήρε τηλέφωνο από μια συσκευή με πολωνικό αριθμό για να θολώσει τα νερά. Όταν της είπε ότι επέστρεφε στο σπίτι του, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο», κατέθεσε ο διοικητής της Ασφάλειας Κυκλάδων.

Οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν τη ληστεία, αλλά όχι και τη δολοφονία του Μίμη Ζουγανέλη. Μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο καταδίκασε την Πιάτεκ και τον εραστή της σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών και τον 27χρονο σε κάθειρξη 14 ετών. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου επικύρωσε τις πρωτόδικες ποινές ακριβώς δύο χρόνια μετά.
Νεότερη Παλαιότερη