Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές του δήμου Θέρμης που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία της 21ης Μαΐου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά το αίτημα το οποίο υπέβαλλε ο δήμος Θέρμης προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα Μίκρας, η Δημοτική Ενότητα Θέρμης και η Κοινότητα Αγ. Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών. Το αίτημα του δήμου Θέρμης υπεβλήθη στις 25 Μαΐου 2020 προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς από τη σφοδρή βροχόπτωση προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κυρίως στα πρανη του τεχνικού του ρέματος που συνδέει τους οικισμούς Πλαγιαρίου – Τριλόφου, ενώ ζημιές υπέστησαν και άλλοι δημόσιο χώροι, καθώς και περιουσίες ιδιωτών.

“Κρίναμε αναγκαίο να υποβάλουμε το αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας προκειμένου οι βλάβες από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία να αποκατασταθούν το συντομότερο, παρακάμπτοντας τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Παράλληλα, συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία ανέλαβε να προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση των ζημιών τις οποίες υπέστησαν δημότες. Αμέσως θα ξεκινήσουμε τις αναγκαίες μελέτες για την ακριβή αποτίμηση των ζημιών αλλά και για τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης” δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Οι κυριότερες ζημίες
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Πέμπτης 21.5.2020 προκλήθηκαν οι ακόλουθες ζημιές:
α. Κατολίσθηση στην οδό Περικλέους, που συνδέει τους οικισμούς Τριλόφου και Πλαγιαρίου, στην οποία έχει διακοπεί ήδη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων για λόγους ασφαλείας.
β. Πλημμυρικά φαινόμενα σε ρέματα και χειμάρρους των Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Ταγαράδων και Καρδίας.
γ. Ύπαρξη μεγάλου όγκου φερτών υλικών σε όλο το εύρος του ποταμού Ανθεμούντα και συγκεκριμένα στις τέσσερις γέφυρες επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Ν. Μηχανιώνας (περιοχή INTERSALONICA) και εκατέρωθεν αυτής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος για την περιοχή.

Οι έως τώρα ενέργειες του Δήμου
▪ Την επομένη της σφοδρής κακοκαιρίας η διοίκηση του δήμου κάλεσε ειδικούς πραγματογνώμονες προκειμένου να ελέγξουν το σημείο της κατολίσθησης και να προτείνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
▪ Ως πρώτο άμεσο μέτρο αποφασίστηκε, έπειτα από υπόδειξη των πραγματογνωμόνων, ο αποκλεισμός της οδού Περικλέους και η πλήρης απαγόρευση διέλευσης οχημάτων και πεζών καθώς υπάρχει άμεσος και σημαντικός κίνδυνος νέας κατολίσθησης. Ταυτόχρονα ο δήμος προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, μέσω παρακαμπτηρίων οδών στις οποίες έγιναν εργασίες βελτίωσης, καθώς και τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης.
▪ Ο Δήμος προχώρησε επίσης άμεσα στις πρώτες παρεμβάσεις στην περιοχή της κατολίσθησης του δρόμου καθ’ υπόδειξη των ειδικών συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη, εκτρέποντας τα όμβρια ύδατα από το σημείο στο οποίο υπήρξε η αστοχία, ώστε να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης αλλά και για προστατευτούν τα δίκτυα αγωγών κοινής ωφέλειας (φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών, αποχέτευσης κ.ά.) τα οποία διέρχονται από εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη