Νέα μέτρα λόγω κοροναϊού, ανακοινώνει από Δευτέρα η Κυβέρνηση

Το Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ενταθούν και θα υπάρξουν εισηγήσεις από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τις οποίες θα εξετάσει η κυβέρνηση εάν το κρίνει απαραίτητο θ’ ανακοινώσει νέα μέτρα τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας αρνήθηκε να προσδιορίσει τα μέτρα αυτά, λέγοντας πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Δεν έκρυψε, ωστόσο, την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως τα όσα λέει συνιστούν «καμπάνα και όχι καμπανάκι». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό, είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας», συνιστώντας σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και ατομικής υγιεινής.

Ο κ. Πέτσας χαρακτηριστικά ανέφερε πως το σύστημα των τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς έγιναν 31.169 τεστ έως τις 6 Ιουλίου και από αυτά μόνο 100 είναι θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%. «Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Τα μέτρα που… έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η αυστηροποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα ή ακόμη και το κλείσιμό τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ακριβής εικόνα από τους ελέγχους – που έχουν φτάσει έως σήμερα 50.000 περίπου – θα υπάρχει επίσης εντός του Σαββατοκύριακου και ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει αυστηροποίηση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, ο προβληματισμός αφορά κυρίως δύο ζητήματα: τα πανηγύρια και τα λεγόμενα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) και όχι τα καταστήματα εστίασης, για τα οποία οι κανόνες αναθεωρήθηκαν χθες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει ραγδαία άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι θετικά κι έτσι θα πρέπει ν’ αποφευχθεί οποιαδήποτε διακινδύνευση.
Νεότερη Παλαιότερη