ΤΩΡΑ : Σε επιφυλακή οι Ενοπλες δυνάμεις- Ανακαλούνται οι άδειες των στρατιωτικών

Navtex για σεισμική έρευνα ΝΑ του Καστελόριζου εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής.

Ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύουν 15 πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο Πεντάγωνο κεκλεισμένων των θυρών.

Πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έχουν ήδη αποπλεύσει και κατευθύνονται στην ευρύτερη, θαλάσσια περιοχή.

Ανάλογη εικόνα ετοιμότητας και στον Έβρο, ενώ έχει δοθεί εντολή για μερική επιφυλακή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε άδεια στην Τουρκία για έρευνες στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η ναυτική οδηγία δεσμεύει παράνομα θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δεκάδες ναυτικά μίλια μακριά από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης, νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Πάφου για έρευνες.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Όπως συμβαίνει συχνά, και σήμερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στις 14.23 μ.μ ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια ενώ περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 14.56 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών πέταξε πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης σε ύψος 29.000 ποδιών.

Νεότερη Παλαιότερη