"Έκαψαν ένα νησί για να ικανοποιήσουν πολιτικά συμφέροντα"

Μνήμες από τις φωτιές σε Μάνη και Κύθηρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017 ξύπνησαν μέσα από τις αποκαλύψεις και τα ηχητικά ντοκουμέντα, που βλέπουν εδώ και λίγα 24ωρα το φως της δημοσιότητας με τους δημάρχους των δυο δήμων να απειλούν με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου.


Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία εκείνα που θα προκαλέσουν νομικό “σεισμό” με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τόσκα και τον τότε αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Καπέλιο να είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών.

«Εκείνες τις μαύρες ώρες για τα Κύθηρα όχι μόνο είχα αναφερθεί από την πρώτη στιγμή για την αργοπορία των εναέριων μέσων, αλλά είχα και μια προσωπική σύγκρουση με τον τότε υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος με κατηγορούσε τότε πως έπαιζα το παιχνίδι της ΝΔ ζητώντας αεροπλάνα για να σβηστεί η φωτιά. Έτσι είχε πει” αναφέρει εξοργισμένος ο δήμαρχος και προσθέτει:

«Οι αποκαλύψεις είναι ανατριχιαστικές γι’ αυτό και έχω δώσει από τώρα εντολή στους νομικούς μου συμβούλους, ώστε ν αναλάβουν την υπόθεση.
 Οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών είναι ο κύριος Τόσκας ως πολιτική ηγεσία και ο Βασίλης Καπέλιος ως αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.
Έχω στα χέρια μου πάρα πολλά ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν πλήρως αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο επίσης πρώην αρχηγός πυροσβεστικού σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος στο ηχητικό ντοκουμέντο που είναι ακριβώς όπως τα λέει. Οι αποκαλύψεις του έβγαλαν λαβράκι».

Από τις πύρινες φλόγες οι οποίες έκαιγαν για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες τα πανέμορφα Κύθηρα καταστράφηκε το 12% της δασικής έκτασης που υπολογίζονται σε 33χιλ στρέμματα.

«Δεν είναι μόνο το κομμάτι του δήμου που θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου με αγωγές και μηνύσεις, αλλά είναι και προσωπικό το θέμα γιατί από τότε έχω αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είναι ωραίο να είσαι δήμαρχος σ’ ένα νησί και να σε παίρνουν οι δημότες, οι συγγενείς και οι φίλοι σου και να σου λένε καιγόμαστε και εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τους βοηθήσεις. Θα προκληθεί νομικός σεισμός από αυτά που αποκαλύφθηκαν», αναφέρει ο δήμαρχος Κυθήρων και αποκαλύπτει ένα προς ένα τα λάθη που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.


«Από την φωτιά είχε καταστραφεί δυστυχώς το 12% του νησιού, πάνω από 33 χιλ στρέμματα, ενώ ο κυριότερος λόγος ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί την δεύτερη μέρα της φωτιάς ημέρα Σάββατο 5 Αυγούστου κατά την οποία ο κύριος Γιάννης Βασιλειάδης που ήταν υπαρχηγός τότε του πυροσβεστικού σώματος και συντόνιζε την φωτιά, ζητούσε επιμόνως εναέρια μέσα στα Κύθηρα για να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις και εγώ το ίδιο έκανα. Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας ήταν τα ξημερώματα προς 6 Αυγούστου να υπάρξουν φρικτές αναζωπυρώσεις και να ζήσουμε την “κόλαση του Δάντη” στα Κύθηρα. Το ότι δεν υπήρχαν εναέρια μέσα είναι αυταπόδεικτο, αλλά αυτό που μας έχει αηδιάσει από αυτές τις αποκαλύψεις είναι ότι η έλλειψη τους τελικά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, παράδειγμα βλάβη στα αεροπλάνα ή έλλειψη καυσίμων, ήταν προκαθορισμένη και προμελετημένη ενέργεια. Αυτό είναι το πιο σοβαρό θέμα, το οποίο δημιουργεί ποινικές, αστικές, ηθικές ευθύνες».



Για ένα προσωπικό καπρίτσιο έγιναν όλα

«Θα μπορούσε για ένα προσωπικό καπρίτσιο, όπως αποδεικνύεται να είχαν καταστραφεί οικισμοί ολόκληροι και να θρηνούμε και εγώ δεν ξέρω πόσα αθώα θύματα. Για το “φάτε τον υπαρχηγό επειδή δεν είναι δικός μας” και το αποδομήστε τον υπηρεσιακά.
Αυτό είπε ο Ματθαιόπουλος στο ηχητικό, ότι ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό του γι αυτό τον άφησε χωρίς εναέρια μέσα σε δυο μεγάλες φωτιές στον Κότρωνα θυμάμαι στη Μάνη κάηκαν 60 χιλ στρέμματα τον Ιούλιο του 2017 και στα Κύθηρα ένα μήνα μετά 33 χιλ στρέμματα. Τον αποδόμησε υπηρεσιακά γι αυτό και λίγους μήνες μετά τον αποστράτευσαν».

Με 400 πυροσβέστες δεν κάνεις τίποτα χωρίς εναέρια μέσα
«Είχαν απειληθεί κατοικίες, ανθρώπινες ζωές, ολόκληροι οικισμοί δόθηκε τεράστια μάχη, είχε φτάσει στο νησί να υπάρχουν 400 πυροσβέστες μέχρι από Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ορεστιάδα είχαν έρθει. Αλλά τι να το κάνεις, οι επίγειες δυνάμεις αν δεν έχουν την συνδρομή και την υποστήριξη των εναέριων μέσων σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά.
Με 35 βαθμούς Κελσίου και 8 μποφόρ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ακόμα μου έρχεται στο νου το άγχος και η ταχυκαρδία, αυτό που βιώσαμε ήταν πρωτοφανές από την μία να σε πιέζει ο κόσμος να κάνεις κάτι, να κλαις για το κακό που έχει βρει τον τόπο σου και εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα υπάρξει μεγάλη νομική συνέχεια στο θέμα, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο κατά παντός υπευθύνου και στην ποινική και στην αστική δικαιοσύνη για αποζημιώσεις».
Νεότερη Παλαιότερη