Αγνοείται πλοίο με 43 ναύτες πλήρωμα και φορτίο 6.000 αγελάδες

Μόνο ένας ναυτικός από τις Φιλιππίνες έχει διασωθεί μέχρι στιγμής από τα σκοτεινά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου εμπορικό πλοίο επανδρωμένο με πλήρωμα 43 ανθρώπων εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μαϊσάκ, σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή.

Το πλοίο, που ονομαζόταν Gulf Livestock 1, εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς την Τετάρτη, όταν βρισκόταν περίπου 185 χιλιόμετρα από δυτικά από το νησί Αμάμι Οσίμα, περίπου στη μέση της απόστασης μεταξύ της Οκινάουα και του Κιούσου, του νοτιότερου νησιού της Ιαπωνίας.

Η περιοχή στην Ανατολική Σινική Θάλασσα μαστιζόταν από τον ισχυρό τυφώνα, ο οποίος ισοδυναμεί με κυκλώνα κατηγορίας 4, με τους ανέμους να φτάνουν τουλάχιστον τα 130 μίλια την ώρα, τη στιγμή της εξαφάνισης του πλοίου.
Οι διασωθείς ναυτικός βρέθηκε αργά την Τετάρτη, αφού είχε περάσει περισσότερες από 12 ώρες στο νερό. Ήταν σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.


Το πλοίο, μήκους 133,6 μέτρων, ήταν επανδρωμένο με 39 Φιλιππινέζους, δύο Νεοζηλανδούς και δύο Αυστραλούς και έπλεε από το Νάπιερ της Νέας Ζηλανδίας προς το Τάνγκσαν της Κίνας, σύμφωνα με τις αρχές της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.

Το πλοίο που έφερε σημαία Παναμά, αναχώρησε από τη Νέα Ζηλανδία στις 17 Αυγούστου με φορτίο περισσότερων από 5.800 αγελάδων, σύμφωνα με το υπουργείο διεθνών σχέσεων και εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας.

Το φιλιππινέζικο υπουργείο διεθνών σχέσεων επιβεβαίωσε ότι ο διασωθείς είναι Φιλιππινέζος, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία της χώρας στην Οσάκα παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεργασία με την ιαπωνική ακτοφυλακή, η οποία διενεργεί δεύτερη έρευνα και αποστολή διάσωσης.

Μια δεύτερη καταιγίδα που μαίνεται στην περιοχή, ο τυφώνας Χάισεν, αναμένεται να ενισχυθεί σε επίπεδα ισοδύναμα κυκλώνα κατηγορίας 4 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αναμένεται να πλήξει το Κιούσου την Κυριακή και πιθανώς να επηρεάσει τη χερσόνησο της Κορέας τη Δευτέρα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποιεί ότι η καταιγίδα ενδέχεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη που θα χτυπήσει τη χώρα από τη στιγμή που ξεκίνησαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία πριν από σχεδόν 70 χρόνια.
Οργάνωση δικαιωμάτων των ζώων από τη Νέα Ζηλανδία τονίζει ότι το περιστατικό είναι ενδεικτικό των λόγων που δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η εξαγωγή ζωντανών ζώων.

«Αυτές οι αγελάδες δεν θα έπρεπε να είχαν μπει ποτέ στη θάλασσα. Το χειρότερο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα όλες τους ήταν έγκυοι», δήλωσε η Μάριαν Μακντόναλντ, διαχειρίστρια της εκστρατείας της οργάνωσης δικαιωμάτων των ζώων SAFE NZ.

«Πρόκειται για μια πραγματική κρίση, και οι σκέψεις μα είναι πάνω από όλα στις οικογένειες των 43 μελών του πληρώματος που αγνοούνται μαζί με το πλοίο. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του γιατί επιβιώνει αυτό το είδος εμπορίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μακντόναλντ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη