Θεσσαλονίκη : "Κόλαφος¨ δικαστών, σε εγκληματική οργάνωση που δρούσε στην πόλη

Ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση δύο ετών και φτάνουν έως την κάθειρξη 27, 5 ετών, επέβαλε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε μέλη κυκλώματος που έκλεβαν τσάντες, κινητά τηλέφωνα και χρήματα από ανυποψίαστους πεζούς στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο του 2019 κατόπιν έρευνας του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 23 αλλοδαποί, με καταγωγή από τη Συρία, την Αλγερία, τη Λιβύη κ.ά. Επτά εξ αυτών ήταν έως τώρα προφυλακιστέοι, ανάμεσά τους κι ένας 19χρονος Σύριος που χαρακτηρίστηκε «εγκέφαλος» της εγκληματικής ομάδας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 27,5 ετών (με εκτιτέα ποινή τα 20 χρόνια).

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 22 από τους κατηγορούμενους . Ορισμένοι απ αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης που ανεστάλησαν αλλά οι περισσότεροι καταδικάστηκαν, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Σε κανέναν δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, ενώ οι καταδικασθέντες στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης επέστρεψαν στις φυλακές. «Με τις πράξεις σας υποβαθμίσατε τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενοι στους κατηγορούμενους, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Το κατηγορητήριο περιελάμβανε 38 κλοπές και πέντε ληστείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες χωρίζονταν σε ομάδες των δύο έως τεσσάρων ατόμων, ενεργώντας σε πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης, όπου εκμεταλλεύονταν τις συνθήκες συνωστισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν «τεχνητό» συνωστισμό στοχεύοντας σε τσάντες ώμου, κι αφού τις έκλεβαν κατευθύνονταν σε στενά, όπου άλλαζαν ρούχα για να μην εντοπιστούν.

Η δράση του κυκλώματος φαίνεται πως διήρκησε εννέα μήνες, ενώ αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί δύο μήνες τις κινήσεις του χαρακτηριζόμενου ως «αρχηγού». Μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε σε κοντέινερ που χρησιμοποιούσαν ως χώρο διαμονής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη