Τούρκοι στρατιώτες, πέταξαν πολίτες από ελικόπτερο

Ο αξιωματούχος του AKP Cengiz Aydoğdu παραδέχτηκε ότι «συνέβη κάτι» όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό ρίψης δύο Κούρδων από στρατιωτικό ελικόπτερο στην ανατολική επαρχία του Βαν. "Ναι, συνέβη κάτι και η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα", δήλωσε ο Aydoğdu σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος  του AKP Cengiz Aydoğdu είπε ότι η χωροφυλακή και το γραφείο του κυβερνήτη ξεκίνησαν εσωτερικές έρευνες για το περιστατικό.
"Ναι, συνέβη κάτι και η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα", δήλωσε ο Aydoğdu σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβρίου.
Δύο Κούρδοι άνδρες, ο Osman Şiban και ο Servet Turgut, ρίχτηκαν από ελικόπτερο στρατού στην περιοχή Αkatak του Βαν, αφού συνελήφθησαν σε επιχείρηση με στόχο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) τον περασμένο μήνα.

Η τύχη τους ήταν άγνωστη για δύο ημέρες και οι οικογένειές τους κατάφεραν τελικά να τις εντοπίσουν σε νοσοκομείο.
Από το νοσοκομείο ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες ρίχτηκαν από ελικόπτερο του στρατού. 
Ενώ ο Şiban πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και εξακολουθεί να πάσχει από απώλεια μνήμης ως αποτέλεσμα έντονων βασανιστηρίων, ο Turgut πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού πέρασε 20 ημέρες σε εντατική φροντίδα.
Servet Turgut

                                                                         Osman Şiban

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) ζητά από τις αρχές να αποκαλύψουν τι συνέβη, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν από το Γραφείο του Κυβερνήτη του Βαν, το οποίο είπε ότι η Turgut "έπεσε σε μια βραχώδη περιοχή".

Στις 7 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο συζήτησε μια κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο αναπληρωτής του HDP Murat Sarısaç σχετικά με το θέμα.

Ο Sarısaç επέκρινε το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων της Μεσοποταμίας, που αποκάλυψαν το περιστατικό, συνελήφθησαν σε επιδρομές νωρίς το πρωί στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κίνηση προέρχεται από ενοχή.

«Είσαι ένοχος και φοβάσαι την αλήθεια. Είστε εχθρός των Κούρδων », είπε ο Sarısaç εν μέσω διαμαρτυριών από τις θέσεις του AKP.

"Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η Τουρκία είναι η κοινή μας αγάπη και οι Κούρδοι είναι πολίτες και αδέλφια μας", δήλωσε ο Aydoğdu.


Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Bülent Tezcan, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την κοινοβουλευτική πρόταση που υπέβαλε το HDP για τη διερεύνηση του συμβάντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη