"Στο σφυρί" ακίνητα του Μποτρίνι

Tον δικό του «εφιάλτη στην κουζίνα» ζει τους τελευταίους μήνες ο Εκτορας Μποτρίνι, παρότι ανεστάλη ο σημερινός πλειστηριασμός για οικόπεδο της μητέρας του στην Κέρκυρα. Μέσα στο οικόπεδο βρίσκονται δύο κτίρια, το ένα είναι κατοικία και στο δεύτερο στεγάζεται το φημισμένο εστιατόριο Etrusco.

Είναι η δεύτερη φορά από τον Μάιο που το οικόπεδο αναρτάται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction. Στις 6 Μαϊου, ο πλειστηριασμός ανεστάλη δυνάμει της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 18176/15-03-2020 απόφασης των Υπουργών Άμυνας- Υγείας- Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Αναστολή δόθηκε και σήμερα και θα διαπιστωθεί προσεχώς αν θα αναρτηθεί νέο πρόγραμμα πλειστηριασμού ή θα υπάρξει καταβολή του αιτούμενου ποσού από την οφειλέτρια.

Επισπεύδουσα είναι η PQH –ο ειδικός διαχειριστής των 17 bad banks-, εν προκειμένω ως εκπρόσωπος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης) και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 390.000 ευρώ.


Συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός που ανεστάλη, αφορά ένα οικόπεδο, το οποίο ανήκει στην μητέρα του βραβευμένου με αστέρι Michelin και κάτοχο «χρυσών σκούφων» Εκτορα, την κα Ισμήνη Προσαλέντη Mποτρίνι.

Σύμφωνα με την έκθεση κατάσχεσης, το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση «ΠΑΝΑΓΙΑ» ή «ΜΠΙΜΠΕΛΙ» της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Κορακιάνας, εντός του οικισμού Ύψος, είναι εμβαδού 2.336 τ.μ. Στο οικόπεδο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κτίρια, ήτοι:

Κτίριο 1: Αφορά οικιστικό ακίνητο επιφάνειας 220 τ.μ. το οποίο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, ισόγειο και πρώτο όροφο. Έχει ανεγερθεί με την υπ’ αριθμ. 740/ΤΥ/5976/1974 οικοδομική άδεια. Το ακίνητο όπως προέκυψε από την εξωτερική παρατήρηση βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης. Διαφαίνεται να έχει δεχθεί σε τακτά και άτακτα χρονικά διαστήματα εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης (ελαιοχρωματισμοί και αλλαγή κουφωμάτων).

Κτίριο 2: Αφορά επαγγελματικό ακίνητο (εστιατόριο) επιφάνειας 580 τ.μ. το οποίο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο). Το υπόγειο είναι επιφάνειας 180 τ.μ. και το ισόγειο με τον α’ όροφο έχουν συνολική επιφάνεια 400 τ.μ.


Σε αυτό το δεύτερο κτίριο στεγάζεται το φημισμένο στην Ελλάδα εστιατόριο «Etrusco», το οποίο το 2007-2008 αναδείχθηκε ανάμεσα στα 100 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Μάλιστα ο εκτιμήτης του ακινήτου στην έκθεση του αναφέρει πως: η εξωτερική αυτοψία έδειξε ότι το οίκημα και ειδικά το εστιατόριο «διαφαίνεται σε άριστη κατάσταση συντήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δεχθεί μεγάλης έκτασης τακτικές και έκτακτες εργασίες συντήρησης».

Ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ, έχει το δικό του «φαν κλαμπ». Εχει το δικό του κοινό που εμπιστεύεται την κουζίνα του γνωστού μάγειρα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έχει βραβευθεί με αστέρι Michelin, την ύψιστη διεθνώς διάκριση για τους σεφ που καινοτομούν στην κουζίνα, ενώ έχει και αρκετούς «χρυσούς σκούφους» στη συλλογή του.

Όμως το δικό της κοινό έχει και η εκπομπή του «Εφιάλτης στην κουζίνα», μία εκπομπή που επιδιώκει να επαναφέρει στην ποιότητα ελληνικά εστιατόρια που έχουν πάρει την «κάτω βόλτα» σε επίπεδο ποιότητας υλικών και εξυπηρέτησης του κοινού.

Ο Εκτορας λοιπόν γνωρίζει τα μυστικά της επιτυχίας.

Όμως, κάποιες φορές η συγκυρία έρχεται να ανατρέψει βίαια την επιτυχία.

Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και η επιδείνωση του τομέα της εστίασης, λόγω της πανδημίας «κτύπησαν» σε επίπεδο εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων και τον γνωστό σεφ.

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος πλειστηριασμός της 6ης Μαΐου 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι το ποσό για το οποίο βγαίνει το ακίνητο στο σφυρί είναι 100.000 ευρώ «πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως», το ύψος της οφειλής είναι μεγαλύτερο και για αυτό η επισπεύδουσα καθιστά σαφή «τη ρητή επιφύλαξή της για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού με άλλη αναγκαστική εκτέλεση». Το ακίνητο βαρύνεται ακόμα με υποθήκη υπέρ της Aspis Bank (επίσης σε ειδική εκκαθάριση) για ποσό 125.000 ευρώ και υποθήκη υπέρ της Eμπορικής Tράπεζας για μικρότερο ποσό.

Ο Έκτορας Μποτρίνι διδάχθηκε τα μυστικά της κουζίνας από τον πατέρα του Ετρούσκο, ο οποίος καταγόταν από γενιά εστιατόρων της Τοσκάνης.

Ο Ετρούσκο, που ήταν για πολλά χρόνια αρχιμάγειρας στο Club Mediterranee, το 1992 εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής της γυναίκας του Ισμήνης, στην Κέρκυρα και δημιούργησε το ομώνυμο εστιατόριο. Το 2000 τα ηνία του Etrusco, ανέλαβε ο Εκτορας και το απογείωσε σε επίπεδο γεύσεων και διακρίσεων…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη