Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αθωώνει με νόμο τον Ψωμιάδη ;

 

Τροπολογία άρσης ποινικής δίωξης αιρετών: 

Πώς εμπλέκονται Πατούλης, Ψωμιάδης

Με μία αιφνίδια και νυχτερινή τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών παύει εκατοντάδες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μεταξύ αυτών, παύει ουσιαστικά η δίωξη και για τους αδελφούς Ψωμιάδη οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων για δύο σοβαρότατα κακουργήματα.

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, παρεισέφρησε σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών και σε μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφισή της πρόλαβε και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ. Η σκανδαλώδης διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) και προβλέπει ότι “αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».


Η τροπολογία με αριθμό 489/48 κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος την έκανε αποδεκτή, σχεδόν ως είχε, πλην ορισμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων ήσσονος σημασίας. Το γεγονός ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από έναν απλό βουλευτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους σχεδιασμούς των εμπνευστών της καθώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάταξη δεν υφίσταται τη βάσανο της διαβούλευσης και της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


Έτσι, με τον τρόπο αυτό, παραμένει άγνωστο πόσους και ποιους αιρετούς αφορά, ενώ παράλληλα παρέλκει η γνώμη της αρμόδιας Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης. Κυρίως, όμως, απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση της αποτύπωσης της συνολικής ζημίας την οποία υφίσταται το δημόσιο από αυτό το ξέπλυμα, καθώς, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν είναι υποχρεωτική η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η ψήφισή τους.


Διαψεύδει ο Πατούλης

Σε διάψευση δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο η τροπολογία που αίρει το αξιόποινο των αιρετών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ εφόσον η σχετική δαπάνη είχε ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) ή θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφορά τον ίδιο, προχωράει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης: «Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών, στο οποίο επιχειρείται σύνδεση του περιεχομένου τροπολογίας που ψηφίστηκε με τη θητεία και τα πεπραγμένα μου στο Δήμο Αμαρουσίου, ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση τα εξής :

Πρώτον, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν με αφορά και δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τα πεπραγμένα μου ως Δημάρχου Αμαρουσίου. Δεν ζήτησα καμία τροπολογία και δεν αφορά η συγκεκριμένη τροπολογία.


Δεύτερον, ξεκαθαρίζω πως ως Δήμαρχος Αμαρουσίου επί 13 χρόνια ελέγχθηκα πάνω από 20 φορές κι από διαφορετικές ελεγκτικές αρχές του Κράτους , για τις πράξεις και τις αποφάσεις που ως Διοίκηση του Δήμου λάβαμε. Τα πορίσματα από τους ελέγχους αυτούς επιβεβαίωναν τη χρηστή διαχείριση της διοίκησης μας.


Οι διώξεις αφορούν τον Τζανίκο και όχι εμένα

Τρίτον,  όποιος έλεγχος εκκρεμεί που αφορά δημοτική επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου, αφορά πεπραγμένα προ του 2007, δηλαδή της προηγούμενης από τη δική μας Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, που μας άφησε ένα Δήμο στα όρια της χρεοκοπίας, με χρέη και ελλείμματα που ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. 13 χρόνια μετά, παρέδωσα ένα Δήμο με όλα τα χρέη του παρελθόντος ρυθμισμένα, χωρίς να δημιουργεί νέες οφειλές και με πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του.

Τέλος, ο συντάκτης της εφημερίδας θα έπρεπε να λάβει κάτι ακόμη υπόψη. Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε κι από το ΣΥΡΙΖΑ . Πιστεύει κανείς ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψήφιζε μια τροπολογία, για να ευνοήσει εμένα προσωπικά;»

Το ρεπορτάζ της ΕφΣυν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ (Στέργιος Ζιαμπάκας, Νίκος Φωτόπουλος): Ενας από τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης που ελέγχεται οικονομικά από τις αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες -κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- είναι η «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου» (ΔΕΑΔΑ). «Μια αμαρτωλή επιχείρηση», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, Λ. Μαγιάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα, Ανατροπή και Εργο για το Μαρούσι». 

Η ΔΕΑΔΑ τέθηκε σε εκκαθάριση το 2012, επί δημαρχίας Γ. Πατούλη. Μετέφερε στον δήμο χρέη πολλών εκατομμυρίων, ενώ το 2017 το δημοτικό συμβούλιο διέγραψε χρέη της ΔΕΑΔΑ προς τρίτους, ύψους 21 εκατ. ευρώ, θυμίζει ο κ. Μαγιάκης.

«Οταν μεταφέρθηκαν χρέη της ΔΕΑΔΑ στον δήμο, η οικονομική υπηρεσία του δήμου δεν τα έκανε αποδεκτά γιατί δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία. Τώρα, έχει στηθεί μια βιομηχανία έκδοσης διαταγών πληρωμής από τους ενδιαφερόμενους [ιδιώτες]. Πάνε στο ειρηνοδικείο, παρουσιάζουν τιμολόγια και παίρνουν διαταγή πληρωμής. Στη συνέχεια, ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίζει να μην προσφύγει και να ακυρώσει τη διαταγή πληρωμής. Και οι ιδιώτες πληρώνονται όλα αυτά τα τιμολόγια που δεν είχε κάνει αποδεκτά η οικονομική υπηρεσία του δήμου λόγω έλλειψης νόμιμων παραστατικών», αποκαλύπτει ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.


Νομικοί: Ίσως να ευνοήσει και Ψωμιάδη

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία συνδέθηκε και με την υπόθεση για τα 45αρια των αδελφών Ψωμιάδη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δικαστήριο. Έμπειροι νομικοί που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, τονίζουν ότι όντως μπορεί να επηρεάσει την συγκεκριμένη δίκη, καθώς, όπως τονίζουν, «η ρύθμιση του άρθρου 67 είναι γενική. Με αυτό τον τρόπο το Δικαστήριο μπορεί να δεχθεί ότι εφόσον τα εντάλματα πληρωμής για τα λεγόμενα ‘45αρια’ έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν συντρέχει κανένας λόγος για να συνεχισθούν οι διώξεις κατά των κατηγορουμένων».


Οι ίδιοι νομικοί θεωρούν ότι το θέμα λύνεται με την τροποποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Δηλαδή, με την εξαίρεση των υποθέσεων που αποδεικνύεται ότι υπήρχε δόλος: «Σε αυτή την περίπτωση το Δικαστήριο θα κληθεί να εξετάσει την ουσία της συγκεκριμένης ή άλλων υποθέσεων αιρετών ή υπαλλήλων ΟΤΑ που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και, εφόσον αποδειχθεί δόλος, να προχωρήσουν στην καταδίκη τους».

Πάντως, έτεροι νομικοί υποστήριζαν ότι τα λεγόμενα «45αρια» αφορούν απευθείας αναθέσεις και δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.



ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουμε τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι την κατάθεση σχετικής ρύθμισης με την προσθήκη ότι «εξαιρούνται οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των ανωτέρω προσώπων προς τον σκοπό της θεώρησης των Χρηματικών Ενταλμάτων», έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τροπολογία Κακλαμάνη -Πώς ψήφισαν τα κόμματαΌπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η συγκεκριμένη ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Υπερψηφίσθηκε, δε, από: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ ΜΕΡΑ 25 ψήφισε Παρών και καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη