35 εκατομμύρια πωλείται πίνακας του Χώκνεϋ

Πρόκειται για το «Nichols Canyon», ένα από τα πιο σημαντικά έργα τοπίων του καλλιτέχνη.
Ο συγκεκριμένος πίνακας με τίτλο «Nichols Canyon» φιλοτεχνήθηκε το 1980 και η αρχική αξία του εκτιμάται πως ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια δολάρια!

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο Phillips ο οποίος φιλοδοξεί ότι η πώλησή του θα γίνει σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν της αρχικής εκτιμώμενης αξίας του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, «Το έργο Nichols Canyon είναι ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα του Χόκνεϊ – και αναμφίβολα ο πιο σημαντικός πίνακας τοπίου του καλλιτέχνη σε ιδιωτικά χέρια. Σηματοδοτώντας την αρχή της δεκαετίας της σειράς πανοραμικών τοπίων, είναι ένα από τα δύο μνημειώδη έργα που φιλοτέχνησε ο Χόκνεϊ μετά την επιστροφή του στη ζωγραφική κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα εξερευνώντας τη φωτογραφία κατά τη δεκαετία του 1970. Το άλλο έργο, Mulholland Drive: The Road to the Studio, φυλάσσεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες».

Τι συμβαίνει στο Nichols Canyon;
Το Nichols Canyon μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους πρώτους ώριμους πίνακες του Hockney για την Καλιφόρνια. Αφήνοντας τις εξερευνήσεις του σε πισίνες και μοντέρνα αρχιτεκτονική, το έργο σηματοδοτεί την αρχή των πανοραμικών τοπίων του της δεκαετίας του 1980. Έχοντας έρθει για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια το 1963, ο Hockney αγόρασε ένα σπίτι στην κορυφή του Χόλιγουντ Χιλς το 1978, λίγο πριν ζωγραφίσει το Nichols Canyon. 
Έτσι το Nichols Canyon απεικονίζει τους λόφους όπως φαίνονται από ψηλά, από τη νέα άποψη του Hockney. Ο καμβάς χωρίζεται κατακόρυφα στο κέντρο με μια στρογγυλή μαύρη γραμμή, υποδηλώνοντας το δρόμο μέσα από τους λόφους, με το «Nichols Cyn Rd» γραμμένο σε αυτό με μπλε χρώμα. 
Σε κάθε πλευρά του δρόμου υπάρχουν σπίτια, που απεικονίζονται σε απλουστευμένες μορφές αλλά με ρεαλιστική προοπτική.

Το ίδιο το τοπίο αποτελείται από ένα συνονθύλευμα μοτίβων και φωτεινών χρωμάτων, από κόκκινα και πορτοκάλια στο παρασκήνιο, έως ροζ, μωβ, πράσινα και μπλε. Αυτή η χρήση ζωηρού χρώματος και μοτίβου και οι δυναμικές πινελιές του Hockney καταδεικνύουν την επιρροή του Φωβισμού και έτσι στο Nichols Canyon, ο Hockney αντιπαραθέτει τις παραδόσεις της πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, από τον Matisse έως τον Picasso, στο αμερικανικό τοπίο στα τέλη του 20ου αιώνα.


David Hockney
Γεννημένος στο Μπράντφορντ, του Δυτικού Γιορκσάιρ, το 1937, ο Χόκνεϊ παρακολούθησε το Royal College of Art στο Λονδίνο από το 1959 έως το 1962, όπου το ταλέντο του άρχισε να αναγνωρίζεται. Γρήγορα γνώρισε την επιτυχία ως πρωτοπόρος της Βρετανικής Pop Art. Το 1964 μετακόμισε στο Λος Άντζελες, το οποίο περιέγραψε ως «γη των ευκαιριών», ένα μέρος όπου «άνθισε» και στη συνέχεια ζωγράφισε έργα όπως το A Bigger Splash που θα ερχόταν να ορίσει το στυλ του και τη βρετανική ποπ αρτ. Μέσα από τους εμβληματικούς, με πολλά χρώματα ακρυλικούς πίνακες του, κατέγραψε την ουσία της υψηλής διαβίωσης στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’60. Από εκεί, το έργο του Hockney επεκτάθηκε στη φωτογραφία, τη ζωγραφική τοπίου και στα πειράματα με τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα, μαζί με τον Jeff Koons και τον Damien Hirst, είναι ένας από τους πλουσιότερους εν ζωή καλλιτέχνες.




ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη