Πρόεδρος ο Μπάιντεν, με ολοκληρωτική ανατροπή

Δεν ανεβαίνει απλά τα σκαλιά του Λευκού Οίκου, αγγίζει και το… πόμολο της πόρτας του Οβάλ Γραφείου ο Τζο Μπάιντεν. Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να… λέει ό,τι θέλει και να προκαλεί οργή ακόμη και από τους Ρεμπουμπλικάνους, οι κάλπες, όμως, “μίλησαν”. Και αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε ο νικητής στις αμερικανικές εκλογές θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. 

Μετά την ανατροπή στην Τζόρτζια, νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν έκανε την ανατροπή και στην Πενσιλβάνια. Την πολιτεία που δίνει 20 εκλέκτορες και ήταν η μοναδική που χρειαζόταν για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες στις αμερικανικές εκλογές, ο νυν πρόεδρος προηγούνταν σταθερά στην Πενσιλβάνια. 
Τις τελευταίες ώρες, όπως και στην Τζόρτζια, όμως, ο Τζο Μπάιντεν έκανε το μεγάλο ντεμαράζ. Και λίγες ώρες αφού η Τζόρτζια με τους 16 εκλέκτορες άρχισε να πηγαίνει προς το… μπλε (1.097 πλέον οι ψήφοι που χωρίζουν τους δυο), το ίδιο έκανε και η Πενσιλβάνια. 

Στην Πενσιλβάνια ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να πετυχαίνει άλλη μία ανατροπή. Αν και νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προβάδισμα 18.000 ψήφων, όσο προχωρούσε η καταμέτρηση, ο Μπάιντεν έκλεινε την ψαλίδα. Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) και με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μπάιντεν είχε περάσει μπροστά με 49,4% έναντι 49,3% και διαφορά κοντά στις 5.500-6.000 ψήφους.
Και με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων να συνεχίζεται (όπου ο Μπάιντεν προηγείται με συντριπτικό ποσοστό) το πιθανότερο είναι πως η διαφορά θα μεγαλώσει. 

Ακόμη και χωρίς την πολιτεία της Αριζόνα (με τους 11 εκλέκτορες), αν επιβεβαιωθεί η ανατροπή και ο Μπάιντεν νικήσει στην Πενσιλβάνια, φτάνει τους 273 εκλέκτορες και εκλέγεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Αν δεν κερδίσει, τελικά την Πενσιλβάνια αλλά επικρατήσει στη Νεβάδα (όπου προηγείται), στην Αριζόνα (όπου επίσης προηγείται) ή στην Τζόρτζια κερδίζει την προεδρία των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη