Οι Αρμένιοι συνθηκολόγησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

SHARE:

Συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για τον «τερματισμό» της σύρραξης
Ο πόλεμος του Καυκάσου τελείωσε [τουλάχιστον για λίγο]. 
Η Αρμενία παραδίδει στο Αζερμπαϊτζάν σχεδόν τα μισά εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Συνθηκολόγησαν οι Αρμένιοι-Απεδέχθησαν οδυνηρή συμφωνία-Οργή λαού στο Ερεβάν
Οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν υπό την αιγίδα της Ρωσίας συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που πρακτικά επικυρώνει τις στρατιωτικές νίκες και τα εδαφικά κέρδη των Αζερικών δυνάμεων έπειτα από έξι εβδομάδες φονικών μαχών.

Σχεδόν 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, που θα έχουν ρόλο ειρηνευτικής δύναμης, αναπτύχθηκαν ήδη ή θα αναπτυχθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες στην περιοχή, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, που αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν έπειτα από τον αιματηρό πόλεμο της δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ως πριν από λίγο είχαν αναχωρήσει για τον θύλακα δέκα μεταγωγικά Ιλιούσιν-76. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι θα αναπτυχθούν 1.960 στρατιωτικοί, 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλος, ειδικός εξοπλισμός.

Από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι Αρμένιοι αυτονομιστές και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν στις πιο πολυαίμακτες εχθροπραξίες των τελευταίων 30 χρόνων. Η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των δυνάμεων του Μπακού, που διέθεταν υπεροπλία.

Τη συμφωνία «πλήρους» κατάπαυσης του πυρός, του τερματισμού «όλων των στρατιωτικών ενεργειών», που τέθηκε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας), υπέγραψαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με αυτόν τον τελευταίο, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα μείνουν στις «θέσεις όπου βρίσκονται», κάτι που ουσιαστικά παγιώνει τις μεγάλες στρατιωτικές νίκες των δυνάμεων του Μπακού. Ο Αλίεφ έκανε λόγο περί «συνθηκολόγησης» του εχθρού, των Αρμενίων, εμφανιζόμενος στην κρατική τηλεόραση της χώρας του. Είπε επίσης ότι «ειρηνευτικό» ρόλο θα αναλάβουν επίσης και τουρκικά στρατεύματα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή Αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.


Η είδηση αυτή προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στο Μπακού.


Η συμφωνία προκάλεσε έκρηξη οργής στο Γερεβάν, όπου χιλιάδες έξαλλοι διαδηλωτές αργά το βράδυ πολιόρκησαν το κτίριο του κοινοβουλίου με εκατοντάδες να εισβάλλουν και να προκαλούν εκτεταμένες φθορές.

Η αρμενική αστυνομία ανακοίνωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο της Βουλής περί τις 09:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν παραδέχθηκε μέσω Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα οδυνηρή» για τον ίδιο «και τον λαό μας», αλλά η απόφαση αυτή επιβαλλόταν «έπειτα από ανάλυση σε βάθος της στρατιωτικής κατάστασης» - αναφερόταν στην προέλαση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
Παρότι ο Αλίεφ θριαμβολόγησε για την «συνθηκολόγηση» του εχθρού, οι δυνάμεις του δεν ανέκτησαν όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παρ’ όλ’ αυτά, είπε πως «είχα πει ότι θα τους διώχναμε από τα εδάφη μας (τους Αρμένιους) σαν τα σκυλιά, και το κάναμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν ανακτήθηκε ο έλεγχος περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην περίμετρο ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει οι Αρμένιοι στην αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία τους πριν από 30 χρόνια. Το Μπακού απέσπασε επίσης εδάφη μέσα στην περιοχή των αυτονομιστών.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι περιοχές υπό αρμενικό έλεγχο θα μείνουν ως έχουν και θα τις συνδέει ένας διάδρομος με την Αρμενία. Είπε επίσης ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και τα πτώματα των πεσόντων, ενώ οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα εδάφη τους, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως με τη συμφωνία αυτή ευελπιστεί ότι «θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης».

Στο Γερεβάν, οι χιλιάδες διαδηλωτές κραύγαζαν ότι η κυβέρνηση του Πασινιάν αποτελείται από «προδότες», απαιτούσαν την «παραίτησή» της και να αναλάβει τη διακυβέρνηση το επιτελείο.

Το μέλλον του Πασινιάν, που ανέβηκε στην εξουσία με τη λαϊκή εξέγερση του 2018, αμφισβητείται πλέον, καθώς αποκρυσταλλώνεται η στρατιωτική ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ήδη πριν ανακοινωθεί η υπογραφή της συμφωνίας, 17 κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούσαν την παραίτησή του.

Ο ενδιαφερόμενος διέψευσε τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα. «Βρίσκομαι στην Αρμενία και συνεχίζω να κάνω το καθήκον μου», ανέφερε μέσω Facebook.

Η συμφωνία σημειώθηκε μία μέρα αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τη Σούσα, πόλη στρατηγικής σημασίας, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των αυτονομιστών, τη Στεπανακέρτ, πάνω στη βασική οδική αρτηρία που συνδέει τα εδάφη τους με την Αρμενία.

Η πτώση αυτής της πόλης χαρακτηρίστηκε σημείο καμπής. Η Αρμενία ισχυρίστηκε χθες πως οι μάχες συνεχίζονταν.

Για τον ηγέτη των αυτονομιστών Άρτσβικ Χαρουτσίνιαν, η χθεσινή συμφωνία ήταν αναπόφευκτη.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους από την 27η Σεπτεμβρίου, κατά τους απολογισμούς των δύο πλευρών. Στην πραγματικότητα όμως, οι νεκροί θεωρείται πως είναι πολλές χιλιάδες.

Εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία και άλλες δυνάμεις προσπαθούσαν να πείσουν τα μέρη να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός. Αλλά τρεις τέτοιες συμφωνίες κατέρρευσαν.

Η Ρωσία είναι η περιφερειακή δύναμη στον Νότιο Καύκασο. Είναι σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού έχει την υποστήριξη μιας άλλης δύναμης της περιφέρειας, της Τουρκίας. Η Άγκυρα κατηγορείται ότι έστειλε σύρους μισθοφόρους να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μολονότι Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται αντιμέτωπες σε πολλαπλά μέτωπα, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρούν σχέσεις βασισμένες στον πραγματισμό.

Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

Αγιον Ορος Αθλητικα Αμυνα Αμφίπολη αναισθησιολόγος Αντώνης Κανάκης ΑΠΘ Απόστολος Γκλέτσος Αστεία Αυστραλία Αυτοκινητο αυτοκτονία Βέλγιο Βελόπουλος βιτριόλι Βόλος Γαλάζιες Σημαίες Γνώμη Γυναικα Δήμητρα Λίανη δημοσιοποίηση εγκληματιών Διακοπή ρεύματος Διάστημα Διατροφή Διεθνή Δικαιοσύνη Εβρος Εγκλημα Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελενα Ράπτη Ελλαδα Ελλάδα Ελληνοτουρκικά εξαφάνιση Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΦΕΤ Ζέρβας Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη ιερέας Ινδία Ισλαμιστές Ισπανία Ιταλία Καβάλα Καιρός Καλαμαριά Καρανίκας Κατερίνα Καινούργιου Κατερίνη Κέρκυρα Κιλκίς Κινηματογράφος κινητό κοινωνια Κοινωνία κομμωτής κοροναϊός Κορωναϊός Κόσμος Κρήτη Λατινοπούλου Λευκορωσία Λίνα Μενδώνη μαγειρική Μακεδονία ΜΑΤ Μετρό Μιχάλης Ιατρόπουλος Μουσική Μπαντέρας Μπουτάρης Μύκονος Ναυτιλία Νοσοκομείο Γεννηματάς ΟΑΣΘ οικοδόμοι Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παθολόγος παιδεία Παναγιώτης Ψωμιάδης Πανόραμα Πάτρα Περιβάλλον Περιεργα Περιφερειακή οδός ποδόσφαιρο Πολεμική Αεροπορία πολιτική πορείες πυρκαγιά Ρόδος Ρωσία Σέρρες Σκόπια Σοφία Βόσσου συγκεντρώσεις συνέδριο Σχεσεις Ταχιάος Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζόκερ Τουρισμος Τροχαίο Τσίπρας Τσιτσιπάς Υγεία φακελάκι Φύση Φωτογραφια Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χρηστικα Aστυνομικα νεα Aegean Amber allert Erdogan facebook Hollywood instagram Internet jewels Lifestyle lockdown Media missing allert NFL Quiz sl slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Οι Αρμένιοι συνθηκολόγησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Οι Αρμένιοι συνθηκολόγησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
https://1.bp.blogspot.com/-yz2RWTUEt_Q/X6pXqeK1a6I/AAAAAAADAFE/E0GN3lzhg_QCl5JYQ_NWGVsTITgy2sBZQCLcBGAsYHQ/w640-h360/%25CE%259D%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25BF%2B%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2587.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-yz2RWTUEt_Q/X6pXqeK1a6I/AAAAAAADAFE/E0GN3lzhg_QCl5JYQ_NWGVsTITgy2sBZQCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h360/%25CE%259D%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25BF%2B%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2587.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2020/11/blog-post_89.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2020/11/blog-post_89.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy