Η Ελλάδα σε lockdown : Πόσο θα διαρκέσει και με ποιους κανόνες

Ο κύβος ερρίφθη! 
Η χώρα μπαίνει σε lockdown. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , παραπέμποντας στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας,μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το lockdown θα έχει διάρκεια από 2 έως 4 εβδομάδες – με πιθανότερη εκδοχή αυτή των 3 εβδομάδων – και θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενώ θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτού που έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη. 

Έτσι, οι μετακινήσεις θα γίνονται για συγκεκριμένους λόγους με τα SMS στο 13033 που επιστρέφουν στη ζωή μας, ενώ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για τους εργαζομένους και για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης. 
Κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων υγρών καυσίμων, των φαρμακείων κτλ., όπως ακριβώς και στο lockdown του πρώτου κύματος.

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει, κυρίως ως προς τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις νέων μέτρων κατά της διασποράς της κοροναϊού στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις στις 12:00 το μεσημέρι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Δραματικές ώρες
Το παρασκήνιο των αποφάσεων είναι δραματικό. Η σύσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική.

Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε από την τηλεδιάσκεψη νωρίτερα και συνομίλησε και με άλλους επιστήμονες και φορείς στο εξωτερικό.

Κεραμέως: Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά
«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA.

Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου.

«Προτείνουμε και άλλα πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος δημοσίας τάξης».

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα με αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων
Μετά τα χτεσινά 2.166 κρούσματα, σήμερα καταγράφηκαν 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη