O Biden ένα βήμα από την Προεδρία των ΗΠΑ

 


Με τη μάχη των εκλογών να δίνεται στήθος με στήθος, όλο και πιο κοντά στη νίκη βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν, μετά την επικράτησή του και στην πολιτεία-κλειδί του Μίσιγκαν. Με την επικράτησή του στη συγκεκριμένη πολιτεία, ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς κερδίζει συνολικά 264 εκλέκτορες. Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ απαιτεί 270 εκλέκτορες, οπότε ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς χρειάζεται ακόμη έξι εκλέκτορες.

Η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών παρέμενε μετέωρη το βράδυ της Τετάρτης σε πολιτείες-κλειδιά, όπου η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχιζόταν και η κούρσα παρέμενε πολύ αμφίρροπη για να ανακηρυχθεί νικητής.

Το σασπένς σε τέσσερις πολιτείες
Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Το σασπένς αντιθέτως καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες:

Τζόρτζια - Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες.
Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη. Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα - Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες.
Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ. Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του "μεγάλου ενδιαφέροντος" που συγκεντρώνουν. Τα τελικά αποτελέσματα — που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν — δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσιλβάνια- Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες.
Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της "ζώνης της σκουριάς", όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα - Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες.
Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Ιστορικό ρεκόρ ψήφων
Ιστορικό ρεκόρ ψήφων έχει επιτύχει ο Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την καταμέτρηση μάλιστα να μην έχει τελειώσει. Με τη βοήθεια της αυξημένης συμμετοχής, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε στις εκλογές του 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα με αντιπρόεδρο τον ίδιο τον Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα είχε συγκεντρώσει τότε 69.498.516 ψήφους (52,93%) και ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής 70.517.405 ψήφους. Πεπεισμένος ότι θα είναι νικητής όταν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων εμφανίστηκε ο Μπάιντεν σε μήνυμά του το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στον αμερικανικό λαό.

Μήνυμα Μπάιντεν στον Αμερικανικό λαό
"Μπορεί να έκανα προεκλογική εκστρατεία ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός" είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως "θα φροντίσω και εκείνους που με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν", ενώ έστειλε εμμέσως μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας: "Δεν θα εκφοβιστούμε, δεν θα παραδοθούμε".

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για ιστορική ημέρα, τονίζοντας το πολίτευμα των ΗΠΑ είναι "από το λαό για το λαό" και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρόεδρος.
Μίλησε για μία μεγάλη εκλογική νύχτα, αλλά τόνισε ότι πλέον είναι καθαρό ότι "κερδίζουμε πολιτείες που εξασφαλίζουν 270 εκλέκτορες".

Ο Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια
Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά δικαστικό αγώνα για να μην μετρήσουν ψήφοι τις οποίες ο ίδιος θεωρεί άκυρες, την ώρα που το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίζεται ανακουφισμένο από τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Πολιτείες-κλειδιά.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά ότι προσφεύγει στα δικαστήρια στο Γουισκόνσιν, μια Πολιτεία που φαίνεται να την κερδίζει οριακά ο Μπάιντεν. Η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων). Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να γίνει επανακαταμέτρηση και ζήτησαν από τα τοπικά δικαστήρια να ελεγχθούν ξανά οι ψήφοι που έχουν ήδη καταμετρηθεί.

Η γερουσία στους Ρεπουμπλικάνους
Οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, που φερόταν να κινδυνεύει, εξασφαλίζει την επανεκλογή της στο Μέιν, ενώ άλλα στελέχη της Γερουσίας που ανήκουν στο GOP παραμένουν μπροστά από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους στις λιγοστές κούρσες που δεν έχουν κριθεί.

Οι Δημοκρατικοί, που ενόψει εκλογών πιστευόταν πως είχαν καλές πιθανότητες να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα, κερδίζουν μόνο μία έδρα μέχρι εδώ και οι πιθανότητές τους να αυξήσουν το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας εξανεμίζονται, παρ’ όλο το προβάδισμα που διέθεταν σε διαθέσιμα κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών έναντι 47 των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, οι Δημοκρατικοί καλούνταν να αποσπάσουν τρεις έδρες από τους αντιπάλους τους αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγόταν πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις αντιπρόεδρος με ψήφο στο σώμα. Αν ο Μπάιντεν έχανε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα χρειαζόταν να αποσπάσουν τέσσερις έδρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη