Στον εισαγγελέα οι 8 που κρέμασαν ταμπέλα σε Πρύτανη

Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο που απεικονίζει, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., έναν από τους δράστες της επίθεσης κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ φέρνει στη δημοσιότητα το iefimerida.gr.

Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τους 8 κατηγορούμενους που πέρασαν από το γραφείο του ανακριτή και πήραν προθεσμία για τις 8 Ιανουαρίου προκειμένου να απολογηθούν.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο ένας εκ των φερόμενων ως δραστών της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, να ετοιμάζεται να μπει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Ο νεαρός άνδρας φορά καπέλο τύπου τζόκεϊ, έχει μούσι, κοντομάνικο μπλουζάκι και φούτερ περασμένο στη μέση του.

Από κάμερες ασφαλείας διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι προσέγγισαν τον χώρο του Πανεπιστημίου μέσω της οδού Δεριγνύ και Πατησίων, ενώ διέφυγαν τμηματικά προς το Πεδίο του Άρεως και τα Εξάρχεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα αρμόδια στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας έφθασαν στην ταυτοποίηση των κατηγορουμένων από τις κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας, ενώ από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων προέκυψε ότι οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του πρύτανη έφθασαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο λίγα λεπτά πριν από την εκδήλωσή της.

Σημειώνεται ότι δεν έγιναν έρευνες στα σπίτια των κατηγορουμένων, καθώς δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή, ενώ και οι κλήσεις σε απολογία στάλθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα των τόπων διαμονής τους και όχι στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προκειμένου να προβεί σε έρευνες στα σπίτια πριν την επίδοσή τους.

Ενδεχομένως να είχαν εντοπιστεί και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, όπως χαρακτηριστικός ρουχισμός ακόμη και ψηφιακά πειστήρια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον πρύτανη ή τη διαδικτυακή απάντηση στην κριτική που δέχονταν για την ενέργειά τους από άλλες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι 8 που ταυτοποιήθηκαν για τη σοκαριστική διαπόμπευση του καθηγητή, Δημήτρη Μπουραντώνη, επτά άνδρες και μία γυναίκα, κατηγορούνται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, διά παρανόμου κατακρατήσεως, με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού.

Οι δράστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, έπιασαν τον πρύτανη από τον λαιμό, του κρέμασαν ταμπέλα υπέρ των καταλήψεων, ενώ στη συνέχεια προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο γραφείο του, πριν αποχωρήσουν.
Στη συνέχεια ανήρτησαν φωτογραφία του πρύτανη με την ταμπέλα πάνω του και των ιδίων γύρω του με καλυμμένα πρόσωπα, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.


Στη φωτογραφία που ανέβασαν δείχνουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από τους καταληψίες να του περνούν στον λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις»

Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει λίγες ώρες μετά το συμβάν η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης».
Τα οκτώ άτομα που ταυτοποιήθηκαν ως δράστες στην υπόθεση κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, διά παρανόμου κατακρατήσεως, με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και οι οκτώ κατηγορούμενοι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν απασχολήσει και πάλι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι είχαν έστω μια συμμετοχή σε επεισόδια αλλά και στο κίνημα υπέρ των καταλήψεων και κυρίως εκείνων στο Κουκάκι και της Βανκούβερ. Πρόσφατα, είχαν απασχολήσει τις Αρχές στις δύο καταλήψεις που είχαν γίνει στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη