Πως θα περάσουμε φέτος τις γιορτές- Τι θα ισχύσει για μετακινήσεις και εμπόριο

Τελείως διαφορετικές για όλη την ανθρωπότητα θα είναι οι φετινές γιορτές, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εντελώς διαφορετικές και στην Ελλάδα, με κλειστές δραστηριότητες και απαγορεύσεις μετακινήσεων αλλά και συναθροίσεων.
Η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων τις επόμενες ημέρες για να λάβει τις αποφάσεις της μέχρι την Πέμπτη, και την Παρασκευή να προχωρήσει στις ανακοινώσεις αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί οδικός χάρτης για τις γιορτές.

Θα συνεχιστεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό
Όπως διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας, δεν θα επιτραπούν στις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά.
Εξαίρεση στη μετακίνηση προς άλλους νομούς ωστόσο, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα δοθεί για εργαζόμενους σε άλλες περιφέρειες από τον τόπο κατοικίας τους και φοιτητές που θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, με 9 το πολύ άτομα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη του συνέντευξη στον Alpha ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στα σπίτια μας, με μάξιμουμ 9 άτομα. «Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εξαιρέσεις για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς;
Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε.

Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αλλάξουν και οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, όταν θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Σε ισχύ και το SMS
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, αναφέροντας πως θα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών γι' αυτόν τον λόγο από δήμο σε δήμο, εντός του Νομού που κατοικούν.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη που υπάρχει στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει στις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε και σε συνέντευξή του, θα περιμένει να δει τα επιδημιολογικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, αλλά και τις προτάσεις των ειδικών, για να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το πότε και αν θα γίνει τελικά το άνοιγμα στο λιανεμπόριο.

Στόχος είναι μετά το άνοιγμα στα καταστήματα με εποχικά είδη, να ανοίξουν και καταστήματα παιχνιδιών, κομμωτήρια και ανθοπωλεία, καθώς οι κλάδοι αυτοί στην περίοδο των γιορτών έχουν αυξημένη ζήτηση. Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με το υπόλοιπο λιανεμπόριο. 
Η κυβέρνηση ψάχνει την χρυσή τομή ώστε να πάρουν μία ανάσα ορισμένοι κλάδοι, αλλά παράλληλα, αυτό να γίνει με το μικρότερο δυνατό ποσοστό κινητικότητας, ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα και πάλι. 
Πάντως λοιμωξιολόγοι, εκφράζουν τις ενστάσεις τους για ένα συνολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας πως θα ήταν μία λάθος κίνηση την δεδομένη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την κυβέρνηση τονίζουν πως αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα υπάρχουν αναπροσαρμογές στα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Στέλιος Πέτσας που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», σχολίασε. Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως εφ’ όσον ανοίξουν τα καταστήματα, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους, ωστόσο παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο Νομό.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των εκκλησιών. Υπάρχει πίεση να ανοίξουν στις γιορτές και μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, συζητώντας κυρίως το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών.

Και σ’ αυτή τη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Υπάρχουν αρκετοί μητροπολίτες που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί για τα Χριστούγεννα, αντιδρώντας με σχόλια που έχουν προκαλέσει συζήτηση, όπως ο μητροπολίτης Ξάνθης, που ανέφερε πως «το Σώμα και Αίμα του Ιησού μας θωρακίζει από τον ιό» ή ο μητροπολίτης Κέρκυρας που ζήτησε να ανοίξουν οι ναοί και να προσκυνήσουν με μέτρα οι πιστοί.

Τι θα παραμείνει κλειστό στις γιορτές
Το μόνο σίγουρο είναι πως ορισμένοι κλάδοι θα παραμείνουν κλειστοί για τις γιορτές και συγκεκριμένα ως τις 7 Ιανουαρίου. Αυτό αφορά την εστίαση, την νυχτερινή διασκέδαση, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη