"Κούρεμα" ενοικίου : Τι δικαιούνται ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Με την αλλαγή του χρόνου, εγκαινιάζεται και ο νέος μηχανισμός "κουρέματος" ενοικίων που θα καλύψει το πρώτο δίμηνο του έτους. 
Η ζημιά που προκαλεί η πανδημία θα μοιραστεί και πάλι σε τρία μερίδια: ένα μερίδιο θα αναλάβει ο ενοικιαστής που θα πληρώσει ένα μέρος του ενοικίου το οποίο θα κυμαίνεται από 20% έως 60%.

Ένα δεύτερο μερίδιο θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ο οποίος θα υποστεί κούρεμα στο ενοίκιο που θα εισπράξει από 40% έως και 80%.

Και το τρίτο μερίδιο θα πληρώσει το ίδιο το κράτος το οποίο αφενός θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη για το ενοίκιο που θα χάσει με ένα ποσοστό της τάξεως του 50-60% και αφετέρου δεν θα τον φορολογήσει όχι μόνο για το ενοίκιο που θα χάσει αλλά και για την αποζημίωση που θα λάβει η οποία για μια ακόμη φορά θα είναι ακατάσχετη μη συμψηφιστέα και αφορολόγητη.


Ποιος δικαιούται τι
Στο ερώτημα "ποιος δικαιούται τι" θα έρθει να απαντήσει νομοθετική ρύθμιση αλλά και υπουργική απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών. Τα ποσοστά κουρέματος δεν θα είναι οριζόντια αυτή τη φορά αλλά θα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση στην οποία θα έχει βρεθεί η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε εργαζόμενος μέσα στις γιορτές.

1. Στην πρώτη ταχύτητα θα καταταγούν οι επιχειρήσεις που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές μετά τις 16 Δεκεμβρίου καθώς εκτιμάται ότι αυτές χάνουν σχεδόν ολόκληρο τον εορταστικό τζίρο. Θα ενταχθούν όλοι οι κωδικοί της λιανικής παρά την εφαρμογή του click away και φυσικά οι επιχειρήσεις της εστίασης, της διασκέδασης, του πολιτισμού (σινεμά, θέατρα κλπ), γυμναστήρια κλπ. Αυτές οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται το κούρεμα του 80% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώ οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πάρουν ως αποζημίωση το 60% του αρχικού ενοικίου.

2. Στη δεύτερη ταχύτητα θα καταταγούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν θα έχουν μείνει κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου αλλά και οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κούρεμα του ενοικίου θα είναι 40% ενώ ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει ως αποζημίωση το 50% της απώλειας με κατάθεση των χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό.


Τι να προτιμήσετε
Ποια από τις δύο ταχύτητες είναι η προτιμότερη; Για τους ενοικιαστές είναι προτιμότερη η πρώτη ταχύτητα για προφανείς λόγους: θα πληρώσουν το 20% του αρχικού ενοικίου αντί για το 60%. Το παράδοξο είναι ότι η πρώτη ταχύτητα είναι προτιμότερη και για τους ιδιοκτήτες.

Ο λόγος; 
Στην πρώτη ταχύτητα, για ένα ενοίκιο 1000 ευρώ ο ιδιοκτήτης εισπράττει 200 ευρώ από τον ιδιοκτήτη και 600 ευρώ από το κράτος σύνολο 800 ευρώ. 
Όμως φορολογείται μόνο για τα 200 ευρώ. Στην δεύτερη ταχύτητα, ο ιδιοκτήτης εισπράττει 600 ευρώ από τον ενοικιαστή (αν τα πληρώσει) και 200 ευρώ από το κράτος. Και πάλι 800 ευρώ δηλαδή. Μόνο που αυτή τη φορά εκτός από την αβεβαιότητα για το αν θα εισπράξει τα 600 ευρώ από τον ενοικιαστή έχει να αντιμετωπίσει και τον φόρο εισοδήματος επί των 600 ευρώ που προφανώς είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τα 200 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη