Προκλητική παρέλαση "Κυβερνητικών παραγοντίσκων" για εμβολιασμό


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει με καταγγελίες από υγειονομικούς αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ενώ υποστηρίζουν ότι υπήρξε «αλλαγή πλεύσης» από την κυβέρνηση. 

Όπως υποστηρίζουν, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν στην ομάδα εμβολιασμών, όπως υπουργοί, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι ο κατάλογος προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα ενταχθούν το πλάνο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι μεταξύ των 471 ατόμων που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, κατά την έναρξη του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών «Ελευθερία», ενώ αρκετοί από αυτούς είναι σχετικά νέοι άνθρωποι. 

Το γεγονός προκάλεσε τις εντονες αντιδράσεις γιατρών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο γιατρός και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, κατήγγειλε πως στο νοσοκομείο Σωτηρία αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για δεκάδες εργαζόμενους και στη θέση τους εμβολιάστηκαν υπουργοί. 

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του νοσοκομείου Σωκράτης Μητσιάδης, επεσήμανε ότι λόγω λάθος προγραμματισμού, 56 από τους 61 εργαζόμενους εμβολιάστηκαν την Τρίτη και σήμερα θα συνεχιστεί η διαδικασία. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος για το ίδιο θέμα επεσήμανε ότι δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας στα νοσοκομεία σε σχέση με τους εμβολιασμούς κορονοϊού, ενώ ότι πρώτα εμβολιάζονται κυβερνητικά στελέχη εκτός λίστας. 

«Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να μετατρέπεται σε κυβερνητική προπαγάνδα. Πλήθος κυβερνητικών στελεχών πηγαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία και εμβολιάζονται», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, συμπληρώνοντας ότι «Χθες 17 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άλλοι της ΕΥΠ, πήγαν στο Σωτηρία για να εμβολιαστούν. Οι περισσότεροι ήταν εκτός λίστας. Ακυρώθηκαν τα ραντεβού των υγειονομικών που ήταν να εμβολιαστούν και πήγαν στα σπίτια τους. Ο διοικητής του νοσοκομείου τους είπε ‘δεν μπορώ να αρνηθώ να τους εμβολιάσω’».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μέσω social media ότι «οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς παρατάχτηκαν για μια selfie με το εμβόλιο, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αρκετά ακόμη για γιατρούς και νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ενώ οι πολίτες πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν. Δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους ‘άριστους’», σημείωσε. 

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ήταν «Χθες κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε λοιπόν από ένα εμβόλιο που ούτε έχει ανακαλυφθεί, ούτε έχει εξασφαλιστεί. Θα ήταν για γέλια, αν δεν επρόκειτο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια. Ο κ. Τσίπρας επενδύσει στην καταστροφή». 

Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 45 άτομα που θα εμβολιαστούν. Σήμερα ανακοίνωσε 126. Η διαφάνεια και η λογοδοσία επιβάλλει απαντήσεις: Ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Και τι εξυπηρετεί ο εμβολιασμός τους;», ενώ ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, τόνισε ότι «Μέχρι χθες ξέραμε για γαλάζια παιδιά. Σήμερα μάθαμε ότι υπάρχουν γαλάζια εμβόλια».

Αναφορές σχετικά με το θέμα δημοσιεύει και η ιστοσελίδα ευρωπαϊκών ειδήσεων politico η οποία σημειώνει ότι 
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με αντιδράσεις από γιατρούς και κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν το εμβόλιο πριν από τους εργαζόμενους στην υγεία», τονίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους αυτούς είναι νέοι, κοντά στα 50 έτη. 

Η ιστοσελίδα μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η αρχική λίστα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση έκανε λόγο για εμβολιασμό 45 κυβερνητικών στελεχών τα οποία έφτασαν ξαφνικά τα 126. 

Επίσης, αναφέρεται και στις δηλώσεις του Έλληνα καθηγητή της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλου ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους να εμβολιάζονται όσο ψηλά κι αν είναι σε κυβερνητικές ή επιστημονικές θέσεις. Πρέπει να δώσουμε τα εμβόλια σε ευαίσθητες ομάδες που είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτούν εφόσον νοσήσουν».





Αρνητικά έως πικρόχολα σχόλια εντός της Κυβέρνησης, που έφτασαν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσε η απόφαση της συζύγου του υπουργού Χατζηδάκη, Πόπη Καλαϊτζή να βγάλει σέλφι την στιγμή του εμβολιασμού της και να την κοινοποιήσει μάλιστα περιχαρής στα social media.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ευλόγως διερωτήθηκαν "ως τι εμβολιάστηκε η κυρία Υπουργού";



Η ίδια δίνει την εξήγηση της, επικαλούμενη την ιατρική της ιδιότητα και την επαγγελματική της σχέση με το Ασκληπιείο της Βούλας, ως  ιατρός που ανήκει στο "Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης".

Δηλαδή όλοι οι υγειονομικοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας εμβολιάζονται με την ίδια σειρά προτεραιότητας στα Νοσοκομεία όλης της χώρας ;  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη