Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και επιδημιολόγων τις τελευταίες ημέρες, προκύπτει ότι την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα με αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι είναι οι εξής: Συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων και πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος, αγορές με ραντεβού και συγκεκριμένους χρόνους παραμονής του κάθε πελάτη μέσα στο κατάστημα για όποια καταστήματα επιτραπεί η παραμονή μέσα στο κατάστημα (βιβλιοπωλεία, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και κοσμηματοπωλεία).

Πώς λοιπόν θα επιχειρηθεί να στηθεί η επιχείρηση "ασφαλής επαναλειτουργία" των καταστημάτων;

1. Το μοντέλο του click away επανέρχεται για όλα τα καταστήματα ακόμη και για τα supermarket προκειμένου αυτά να μπορούν να πωλούν ήδη που αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να διατίθενται (π.χ ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές κλπ)

2. Ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης αλλά και τα κοσμηματοπωλεία, θα επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον καταναλωτή να δοκιμάσει αλλά και να πληρώσει με μετρητά. Οι όροι εισόδου του καταστήματος θα ανακοινωθούν το απόγευμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλεγεί η λύση των προγραμματισμένων ραντεβού αλλά και του χρονικού περιορισμού εντός του καταστήματος (π.χ 20-30 λεπτά). Ακόμη και χθες, εξετάζονταν διάφορα σενάρια για την ένδυση και την υπόδηση ενώ οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από τις τελικές διαβουλεύσεις με τους λοιμωξιολόγους.

3. Τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών θα λειτουργήσουν και πάλι με ραντεβού όπως και κατά τη διάρκεια των εορτών.

4. Για τα εμπορικά κέντρα, το click away με κεντρική διαχείριση των παραδόσεων είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει. Μένει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών που λειτουργούν εντός των εμπορικών κέντρων.

5. Τα βιβλιοπωλεία επίσης θα λειτουργήσουν με το μοντέλο των εορτών. Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο για την αγορά βιβλίων και τα υπόλοιπα προϊόντα θα δίδονται με click away.

6. Είναι πιθανή η παράταση των εκπτώσεων ώστε να δοθεί χρόνος στους καταναλωτές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αγοράσουν με χαμηλότερες τιμές. Αντίστοιχα, πρέπει να δοθεί το περιθώριο στους εμπόρους να ξεστοκάρουν κάτι που δεν έγινε μέσα στις γιορτές.

7. Όλες οι μετακινήσεις των καταναλωτών θα γίνονται με αποστολή μηνύματος στο 13033. Θα υπάρχει χρονικός περιορισμός και για την μετάβαση από και προς το σπίτι αλλά και για την παραμονή εντός του καταστήματος. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα συνοδεία τρίτου. Ένας καταναλωτής για μια αγορά όπως έγινε και με το click away.

8. Και πάλι θα υπάρχει περιορισμός 9 ατόμων στην ουρά έξω από το κατάστημα γι’ αυτό και θα κληθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις να ρίξουν μεγάλο βάρος στον προγραμματισμό των ραντεβού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη