Πότε και πως θα ανοίξει η εστίαση - Ποιες προτεραιότητες θα υπάρξουν

Στις βασικές προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι και το άνοιγμα της εστίασης, υπό αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα συνεχιστούν από Παρασκευή σε Παρασκευή, όποτε και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα παραδίδει στην κυβέρνηση τα συμπεράσματά της για τα αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει με κατεύθυνση την έξοδο από το lockdown.
Κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο protothema.gr επιβεβαίωσε πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της εστίασης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως είναι νωρίς ακόμη για προδικάσουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. «Άλλωστε, περιμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου οι οποίες θα φανούν σύντομα», σημειώνει η ίδια πηγή.

Η επανεκκίνηση της εστίασης, θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να συζητείται το άνοιγμα των μπαρ στα οποία οι θαμώνες είναι όρθιοι.

Πίσω στα θρανία όλοι οι μαθητές

Ένα από θέματα που έχουν απασχολεί την κυβέρνηση και τους επιστήμονες από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι πρώτες -δειλές- συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα ήταν τα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών που έγινε σε πρώτη φάση αφορούσε τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα γυμνάσια και τα λύκεια θα άνοιγαν μόλις το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είπε χθες για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ότι οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», ανέφερε ο Ταραντίλης. 


Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με δεδομένη και την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι ειδικοί, το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση όλοι οι μαθητές στις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα φαίνεται πως οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για την επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών της Γ' Λυκείου εγκαταλείφθηκαν.

Η εικόνα πάντως από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη