"Βόλβη" : Το Μακεδονικό ψητοπωλείο, που συζητά όλη η Αθήνα

Για σουτζουκάκια και σουβλάκια στη «Βόλβη», στη Βαρβάκειο Αγορά στην Αθήνα
Το μικροσκοπικό σουβλατζίδικο που ξεφύτρωσε μέσα στο lockdown στην άκρη της κρεαταγοράς αξίζει να το γνωρίσετε

Μην πάτε αν περιμένετε ξέχειλες πίτες με στάζοντες γύρους, φλούο πατάτες κλπ. 
Τα  τυλιχτά είναι μικρά και αυθεντικά, όπως πρέπει δηλαδή. Επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα και μας λείπει το αυθεντικό, ευχόμαστε καλές δουλειές και προβλέπουμε ότι η Βόλβη θα βρει μιμητές.

Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Άρης Δούκας έχει διαπρέψει στη δημιουργία γνωστών μπαρ αλλά ξέρει να υπηρετεί και την παράδοση.

Πίσω από τον πάγκο βρίσκεται ο Άρης Δούκας, που τον έχουμε συνδέσει με την αθηναϊκή σκηνή των μπαρ (Noel στο κέντρο και Mr. Fox στη Γλυφάδα). 

Μπροστά στα κάρβουνα ο Τάσος Περδίκης, ο οποίος νωρίτερα διατηρούσε σουβλατζίδικο στην Καβάλα· εκείνος περνάει το χοιρινό στα καλαμάκια και φτιάχνει τα σουτζουκάκια. 


Το λιλιπούτειο και πιο-λιτό-δε-γίνεται σουβλατζίδικο ονόματι «Βόλβη» που άνοιξαν οι δυο τους στην είσοδο της κεντρικής κρεαταγοράς έχει από από τη μια του πλευρά τα κρεοπωλεία της Βαρβακείου –από ένα χασάπικο παραδίπλα το παίρνουν το κρέας, δυο βήματα– κι από την άλλη τα τυράδικα και τα ξηροκαρπάδικα της Ευριπίδου.

Τα σουβλάκια τους είναι νόστιμα. Αλλά δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα μικρούτσικα (η μερίδα των €5 έχει δέκα) σουτζουκάκια· καρυκευμένα τόσο-όσο, είναι εθιστικά. Σαν κρεατένια λουκουμάκια. Και τα μεν και τα δε, μπορείτε να τα επιλέξετε σκέτα (σουβλάκι €1,10, σουτζουκάκι €0,50) ή σε πίτα (€ 1,80) και να τα συνδυάσετε με ντομάτα και κρεμμύδι, μπούκοβο, μουστάρδα ή «πάπρικα», μια χειροποίητη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης ψημένης στη θράκα, που τους πάει πολύ, αν και δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμη κάθε μέρα. Πατάτες δεν έχουν. Αλλά νομίζω ότι δεν θα σας λείψουν. Έτσι, άλλωστε, κεντράρεις στο κρέας. Χωρίς περισπασμούς.

Από την Ευριπίδου μέχρι τη Βόλβη μια ταινία δρόμος
Το όνομα του σουβλατζίδικου το εμπνεύστηκαν από το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη, όπου o Ζουγανέλης, ο Μπουλάς κι ο Μπακιρτζής ενσαρκώνουν απολαυστικά το ρόλο των τριών μπατζανάκηδων που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη για τη Θάσο όπου τους αναμένουν οι σύζυγοι και κάνουν μια στάση στη Βόλβη. Εκεί (στην αρχαία Αρέθουσα) είναι θαμμένος ο Ευριπίδης και, μια που το καινούργιο αυτό μαγαζί βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου, τούς φάνηκε αρκούντως ταιριαστό. Επιπλέον το φιλμ, που περιγράφει γλαφυρότατα την ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’90, πολιτικοκοινωνική και... ποδοσφαιρική, είναι γεμάτο ατάκες και, από ό,τι μου λέει ο Άρης Δούκας, κάποιες τις χρησιμοποιούν κι οι ίδιοι συχνά-πυκνά.


Βόλβη Ευριπίδου 24, δίπλα στην είσοδο της κρεαταγοράς. Ωράριο λειτουργίας: 12 το μεσημέρι-6 μ.μ. εκτός Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη