Κορωναϊός : Ευχάριστα τα νέα για την Θεσσαλονίκη


Κορωναϊός : Ευχάριστα τα νέα για την Θεσσαλονίκη
Ήπια τάση αποκλιμάκωσης στο ιικό φορτίο του κορωναϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό και του πιο πρόσφατου δείγματος, της 6ης Ιανουαρίου, που απέχει χρονικά περίπου δύο εβδομάδες από την μέτρηση του ιικού φορτίου ανήμερα των Χριστουγέννων, δεν προκύπτει κάποια έξαρση στη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ως αναμενόμενο αποτέλεσμα των οικογενειακών συναθροίσεων και της αυξημένης κινητικότητας στην αγορά.
Την επόμενη εβδομάδα και τα νέα για Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια

«Από τις μετρήσεις της επόμενης εβδομάδας θα εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πιθανή επίπτωση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κατά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Αυτό γιατί από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί από τον ιό, δεν εκκρίνει αμέσως μεγάλο ιικό φορτίο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «στα σχετικά χαμηλά επίπεδα που βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάγνωση της ελάττωσης του ιικού φορτίου, καθώς, για παράδειγμα, την εικόνα από την όποια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κατά τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως να αλλοιώνει μερικώς η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, δηλαδή όσων είχαν μολυνθεί από τον ιό και είναι πλέον αρνητικοί έχοντας σταματήσει να εκκρίνουν ιικό φορτίο».

Στο διάγραμμα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.




ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη