Νέες, επώνυμες καταγγελίες για τον Κιμούλη


Μετά την επώνυμη καταγγελία της ηθοποιού Ζέτα Δούκα για συστηματική ψυχολογική και λεκτική βία από τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη η οποία κορυφώθηκε με περιστατικό σωματικής βίας, μια ακόμα ηθοποιός, η Κατερίνα Γερονικολού, μίλησε ανοιχτά για εργασιακό εκφοβισμό από τον ίδιο. Την ίδια ώρα, ο ηθοποιός Φ. Παυλόπουλος, περιγράφοντας τις σπουδές του στη σχολή του Γ. Κιμούλη έκανε λόγο για «3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς». 
Στο πλευρό της Ζ. Δούκα δύο συνάδελφοι της οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι μάρτυρες σε πολλά από αυτά που κατήγγειλε και δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στις αρχές.

«Με φόβισες, δεν θα επιτρέψω να το ξανακάνεις»
Για εργασιακό εκφοβισμό κατηγορεί τον Γιώργο Κιμούλη η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού με ανάρτησή της. «Γιατί τώρα; Γιατί τώρα δε με νοιάζει τι θα πουν. Πείτε ότι θέλετε ελεύθερα! Γιατί τώρα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι τόσο μικρή για να φοβάμαι τον ίσκιο μου. Αλλά ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου», αναφέρει στην ανάρτησή της η Ελληνίδα ηθοποιός.

«Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη “συνεργασία” μας. Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας “πικραμένης”. Πικραμένη βέβαια είμαι. Όχι από κάποια υποτιθέμενη σχέση μας. Ούτε από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Τίποτε από τα δύο δε συνέβησαν», συνεχίζει στην ανάρτησή της.

«Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας. Την ψυχούλα μας. Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος», γράφει.

Απευθυνόμενη στη Ζέτα Δούκα, έγραψε: «Σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες τον τρόπο. Μου θύμισες εικόνες που ήθελα να ξεχάσω. Μου έσφιξες την καρδιά. Λυπάμαι για όσα σου συνέβησαν… λυπάμαι και για μένα». «Ως εδώ όμως», καταλήγει η ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από μία φωτογραφία από την παράσταση «Δον Ζουάν, η επιστροφή» που πρωταγωνιστούσε με τον Γιώργο Κιμούλη, και τη φράση «σε παρακαλώ μην επιστρέψεις».

«3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό»
Λίγη ώρα μετά, ο ηθοποιός Φάνης Παυλόπουλος μίλησε για τη δική του εμπειρία στη σχολή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, κάνοντας λόγο, σε ανάρτησή του, για «3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς».

Αναλυτικά, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «20 χρόνια μετά. 3 χρόνια στη σχολή του. 3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς. Διέλυσε ένα ολόκληρο έτος, φιλίες, κατέστρεψε προσωπικότητες, γιατί έτσι γούσταρε και γιατί μπορούσε. Την τελευταία ώρα μιλάω με συμφοιτητές που κλαίνε με λυγμούς γιατί θυμήθηκαν τι ζούσαμε αυτά τα χρόνια στη σχολή του. Σήμερα συνειδητοποίησα γιατί, όταν κάποιοι με ρωτάνε σε ποια δραματική σχολή να δώσουν εξετάσεις, δίνω πάντα την ίδια απάντηση. “Σε καμία”».

Στο πλευρό της Ζ. Δούκα συνάδελφοι της
Με δήλωση τους δύο ηθοποιοί η Δώρα Χρυσικού και ο Νίκος Ψαρράς ενώνουν τη φωνή τους με αυτή της Ζ. Δούκα και δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στις αρχές.

Η κοινή ανακοίνωση της Δ. Χρυσικού και του Ν. Ψαρρά: Ακούσαμε με προσοχή όσα κατέθεσε δημόσια η συνάδελφός μας Ζέτα Δούκα περιγράφοντας την οδυνηρή εμπειρία της και τα όσα υπέστη από συγκεκριμένο άνθρωπο του θεάτρου κατά την διάρκεια της θεατρικής παράστασης “Closer” στην οποία συμμετείχαμε και εμείς. Δυστυχώς ήμασταν μπροστά σε πολλά από τα περιστατικά που ανέφερε. Από το βάθος της καρδιάς μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τη Ζέτα και την συγχαίρουμε για το θάρρος της. Τέλος είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε στις αρμόδιες αρχές οποτεδήποτε κληθούμε.
Απίστευτα τα όσα αποκαλύπτει και η Ευδοκία Ρουμελιώτη: Την ώρα της παράστασης με έβριζε χυδαία. Φοβόμουν να πάω στο καμαρίνι μου
Η Ευδοκία Ρουμελιώτη μίλησε για τη δική της τραυματική εμπειρία με τη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη.

Συγκεκριμένα, η ηθοποιός είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA “Πάμε Δανάη”: “Δε μπορεί να βγαίνει ο κύριος Κιμούλης και να λέει ότι τώρα θυμηθήκαμε η Ζέτα, εγώ και άλλοι συνάδελφοι που θα μιλήσουμε, πατώντας πάνω στην κορυφαία πράξη της Μπεκατώρου. Πάντα τα λέγαμε αλλά τα λέγαμε μεταξύ μας. Όλοι ξέρουμε μέσα στον χώρο για τις συμπεριφορές του συγκεκριμένου ανθρώπου. Η Ζέτα Δούκα έπρεπε να έχει μιλήσει τότε, αφού ήταν πρωταγωνίστρια και δε χρειαζόταν να φοβάται. Εγώ δεν ήμουν μια φτασμένη ηθοποιός, ήμουν 25 χρονών. Ήταν η τρίτη μου παράσταση. Δεν ήμουν πρωταγωνίστρια. Φοβόμουν, ένιωθα ότι αν μιλήσω τα βάζω με τον Γιώργο Κιμούλη και έκανα μια κακή αρχή στο θέατρο και μπορεί να μην ξαναδούλευα και εγώ ζούσα από αυτή τη δουλειά”/.

“Είναι από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή μου. 
Μετά από τη συνεργασία μας παντρεύτηκα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές. Για να βγάλω την παράσταση αναγκαζόμουν να κάνω ενέσεις κορτιζόνης και το ήξερε αυτό. Απέκτησα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές… Ήμουν τρομερά ευτυχισμένη για αυτή την παράσταση, όταν άρχισα να κάνω πρόβες. 
Στις πρόβες όλα πήγαιναν περίφημα. Όλα ξεκίνησαν τη πρώτη φορά που ανεβήκαμε στη σκηνή. Αυτός ο άνθρωπος με κακοποίησε ψυχικά, Μετά τη συνεργασία μας φοβόμουν να ανέβω πάνω στη σκηνή. Την ώρα που έπαιζα με έβριζε χυδαία. 
Ήμουν πάνω στη σκηνή και ερχόταν από πίσω μου και δε μπορώ να πω αυτά που άκουγα να μου λέει στο αυτί μου… Έπιασα τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον ίδιο και τον ρώτησα γιατί, γιατί τα έκανε όλα αυτά αφού εκείνος με είχε επιλέξει. Ευτυχώς που μετά συνάντησα ανθρώπους που με υποστηρίξανε και με στήριξαν και έμεινα σε αυτόν τον χώρο. 
Ήταν η πρώτη φορά που δεν κατάφερα να κλείσω τη σεζόν. Στο διάλειμμα της παράστασης φοβόμουν να μείνω στο καμαρίνι και πήγαινα και καθόμουν στην τουαλέτα μέχρι να περάσει η ώρα για να βγω στη σκηνή… Πήγα και βρήκα τον καλλιτεχνικό διευθυντή που ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος και του είπα ότι θέλω να φύγω,  και μου είπε ότι η ψυχική υγεία μου είναι πάνω από όλα”

Αγωγή και μήνυση από τον Κιμούλη κατά της Ζέτας Δούκα
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κιμούλής απάντησε με αγωγή και μήνυση στα όσα κατήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή η ηθοποιός Ζέτα Δούκα αναφορικά με την ψυχολογική και σωματική βία που υπέστη από τον ηθοποιό, κατά τη συνεργασία τους σε παραστάσεις προ ετών. Ο Γ. Κιούλης αρνήθηκε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες, ενώ εμφανίστηκε προκλητικός να αναφέρεται σε «μόδα καταγγελιών», έπειτα από την κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια η Ευδοκία Ρουμελιώτη είχε μιλήσει για «αντισυναδελφική συμπεριφορά» του Γιώργου Κιμούλη, που την οδήγησε να αποχωρήσει από την παράστασή τους, ενώ και η Κατερίνα Παπουτσάκη ανέφερε πως δεν θα συνεργαζόταν ξανά μαζί του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη