Πόσο κοστίζουν τα Rafale που αγοράσαμε από τους Γάλλους

SHARE:


Έξι Rafale μέχρι το τέλος του 2021, άλλη μια εξάδα στο τέλος του 2022 και τα τελευταία έξι στο τέλος του 2023 προβλέπει η συμφωνία με το Παρίσι 
- Στα €2,32 δισ. το κόστος της αγοράς των 18 μαχητικών με τα όπλα τους

Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 είναι η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την σύμβαση αγοράς των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με τα οποία θα ενισχυθεί σημαντικά η δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η συζήτηση στην επιτροπή αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η ψήφιση της συμφωνίας από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. 

Επειτα από διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε η παράδοση των έξι πρώτων -μεταχειρισμένων- Rafale να ξεκινήσει έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό αφίξεων ένα το μήνα. 
Το πρώτο Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία Ιούλιο με Αύγουστο του 2021 και κάθε μήνα αναμένεται να εντάσσεται κι από ένα μαχητικό. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι το 2022 θα αρχίσει η παράδοση των έξι καινούριων Rafale (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια). 
Η παραλαβή των έξι καινούριων Rafale αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί 25 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2023. 
Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα Rafale αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2023 και συγκεκριμένα από τον 26ο μέχρι τον 31ο μήνα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2023 οπότε προβλέπεται να παραληφθεί το 18ο και τελευταίο γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος. Τα δύο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα είναι διθέσια και τα άλλα 10 θα είναι μονοθέσια, από τα αεροσκάφη που σήμερα είναι ενταγμένα στη Γαλλική πολεμική αεροπορία.

Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.

Ρήτρες καθυστέρησης
Το κόστος για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων και των έξι καινούριων Rafale που θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους ανέρχεται σε €2,32 δισ. -τίμημα που θα εισπράξουν οι Γάλλοι πωλητές χωρίς τις κρατήσεις. Για τα 18 αεροσκάφη προβλέπεται να εκταμιευθούν €1,92 δισ. και ακόμη €400 εκατ. θα δοθούν για την αγορά των όπλων τους. Η αποπληρωμή του προγράμματος θα ξεκινήσει από την αρχή του 2021. 

Η χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με τους Γάλλους κατασκευαστές προβλέπει την εκταμίευση του 30% του συνολικού τιμήματος ως προκαταβολή και την πληρωμή επιπλέον 30% επί της συνολικής αξίας της αγοράς των Rafale μέσα σε έξι μήνες από την ενεργοποίηση του προγράμματος. Πρακτικά, το ελληνικό δημόσιο θα έχει καταβάλει στους Γάλλους €1,392 δισ. μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όταν και η Πολεμική Αεροπορία θα παραλαμβάνει το πρώτο από τα 18 Rafale. 

Οι γαλλικές εταιρείες Dassault Aviation, Thales DMS France και SafranAircraft Engines δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές Οι κατασκευάστριες εταιρείες ζήτησαν τον καθορισμό ανώτατου ορίου προστίμου το οποίο πρότειναν να ανέρχεται στο ύψος του 6% της αξίας των εκπρόθεσμα παραδοτέων υλικών, χωρίς την επιβολή επιτοκίου επί της προκαταβολής και των ενδιάμεσων πληρωμών. 

Σε χρόνο ρεκόρ οι διαπραγματεύσεις των τριών συμβάσεων για τα Rafale
Έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των γαλλικών εταιρειών «Dassault Aviation» και «MBDA France», οι τρεις εμπορικές συμφωνίες έχουν οριστικοποιηθεί και αφού εγκριθούν από την Βουλή των Ελλήνων αναμένεται να υπογραφούν επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους εκπροσώπους των γαλλικών εταιρειών.

Η 1η σύμβαση αφορά την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale με αντισυμβαλλόμενη την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, η 2η σύμβαση αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών με ανταλλακτικά και αντισυμβαλλόμενες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι οι εταιρείες Dassault Aviation, Thales DMS France και SafranAircraft Engines. Η 3η σύμβαση θα συνομοληθεί μεταξύ της ΓΔΑΕΕ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της MBDA France και θα αφορά τα όπλα που θα ενσωματωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Για το συμβόλαιο αγοράς των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor και επαναπιστοποίησης των πυραύλων Mica, Scalp και Exocet που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο από τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και από τα καινούρια Rafale, έχει προβλεφθεί η καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα έξι ετών από την υπογραφή της σύμβασης. 

Στο ερώτημα πόσους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor θα προμηθευτεί η Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση, αφού οι όροι των τριών εμπορικών συμβάσεων με τους Γάλλους συμφωνήθηκε να μην αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor, τεχνολογίας Ramjet, έχουν ακτίνα δράσης 110 χιλιόμετρα, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από τους άλλους πυραύλους αέρος-αέρος και σε περίπτωση dogfight έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν περισσότερα του ενός εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη. Η πολλαπλάσια εμβέλεια των πυραύλων Meteor και η ακτίνα της λεγόμενης «no escape zone» στα 60 χιλιόμετρα ουσιαστικά δεν δίνουν δυνατότητα διαφυγής στους αντίπαλους πιλότους.

Απέκτησε e-shop ΔΩΡΕΑΝ

Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

Αγιον Ορος Αδωνις Γεωργιάδης Αθλητικα Αθλητικά Αϊτή Αλόννησος Αμυνα Αμφίπολη αναισθησιολόγος Ανδρέας Μικρούτσικος Ανθή Σαλαγκούδη Αντώνης Κανάκης απαγωγή ΑΠΘ Απόστολος Γκλέτσος ΑΡΗΣ Αστεία Αυστραλία Αυτοκινητο αυτοκτονία Βαρουφάκης Βέλγιο Βελόπουλος βιτριόλι Βόλος Γαλάζιες Σημαίες Γαλλία Γιάννης Αντετοκούνμπο Γλυκά Νερά Γνώμη Γυναικα δασική πυρκαγιά Δάφνη Δέσποινα Βανδή Δήμητρα Λίανη Δημήτρης Παπαδημούλης δημοσιοποίηση εγκληματιών δημοσκόπηση διακοπή νερού Διακοπή ρεύματος Διάστημα Διατροφή Διεθνή Δικαιοσύνη δολοφονία Δράμα Εβρος Εγκλημα Έγκλημα Εκκλησία Εκλογές 2019 Ελενα Ράπτη Ελλαδα Ελλάδα Ελληνικό Ελληνοτουρκικά εμβόλια εξαφάνιση Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά εργατικό δυστύχημα ΕΡΤ Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΦΕΤ εφορία Ζέρβας Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη απάτη Ιαπωνία ιερέας Ινδία Ιος Ισλαμιστές Ισπανία Ιταλία Ιωάννα Τούνη Καβάλα Καιρός Καλαμαριά καραμπόλα Καρανίκας κάρτα Ελευθερίας κατασκήνωση Κατερίνα Καινούργιου Κατερίνη καυσωνας καύσωνας Κέρκυρα Κεφαλονιά Κιλκίς Κινηματογράφος κινητό κοινωνια Κοινωνία κομμωτής Κόρινθος κοροναϊός Κορωναϊός Κόσμος Κρήτη ΚΤΕΛ Λατινοπούλου Λευκορωσία Λιμενικό Σώμα Λίνα Μενδώνη μαγειρική Μαϊάμι Μακεδονία Μάλτα Μαρία Ιωαννίδου Μάρω Βαμβουνάκη Μασούτης ΜΑΤ μέδουσες Μετρό Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μίλτος Τεντόγλου Μιχάλης Βιτζηλαίος Μιχάλης Ιατρόπουλος Μουσική Μπαντέρας Μπουτάρης Μύκονος Νατάσα Κουβελά Ναύπακτος Ναυτιλία Νορβηγία Νοσοκομείο Γεννηματάς Ξάνθη ΟΑΣΘ οικοδόμοι Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη Ολλανδία Ολυμπιάδα Χαλκιδικής Ολυμπιακοί Αγώνες Ολυμπος Παγκράτι παθολόγος παιδεία Παναγιώτης Ψωμιάδης Πανόραμα ΠΑΟΚ Πάργα Πάρος Πάτρα Περαία Περιβάλλον Περιεργα περίεργα Περιφερειακή οδός Πέτρος Φιλιππίδης Πέτσας Πευκοχώρι Πιερία ποδόσφαιρο Πολεμική Αεροπορία πολιτική πορείες πυρκαγιά Ρέθυμνο Ρόδος Ρωσία Σάκης Αρναούτογλου Σέρρες Σκλαβενίτης Σκόπια Σουηδία Σοφία Βόσσου Στάθης Αγγελόπουλος ΣτΕ Στέφανος Ντούσκος συγκεντρώσεις συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ Σύρος Σχεσεις Ταχιάος Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζόκερ Τζούλια Νόβα Τόλης Βοσκόπουλος Τουρισμος Τουρκία Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Τροχαίο Τσίπρας Τσιτσιπάς Υγεία φακελάκι Φάνης Χριστοδούλου Φολέγανδρος Φύση Φωτογραφια Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χρηστικα Χριστίνα κεφάλα Χριστίνα Μπόμπα Χρυσηίδα Δημουλίδου Χρυσοχοΐδης Aστυνομικα νεα Aegean Amber allert Ant1 Don Leon Erdogan facebook Game of chefs Hollywood instagram Internet jewels Lidl Lifestyle lockdown Media missing allert NFL Pfizer Quiz s slideshow super league video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Πόσο κοστίζουν τα Rafale που αγοράσαμε από τους Γάλλους
Πόσο κοστίζουν τα Rafale που αγοράσαμε από τους Γάλλους
https://1.bp.blogspot.com/-6DYyPiFPtkg/X_3IG58jbRI/AAAAAAADGJk/ahSwikeUvXo32W0SaoRdN6DGV_NoR1nwACLcBGAsYHQ/w640-h426/202009261440261549.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-6DYyPiFPtkg/X_3IG58jbRI/AAAAAAADGJk/ahSwikeUvXo32W0SaoRdN6DGV_NoR1nwACLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h426/202009261440261549.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2021/01/rafale.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2021/01/rafale.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy