Η Ελλάδα, μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη

Η Ελλάδα μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη
Αναθεώρηση της συμφωνίας Ελληνικού Δημοσίου και Eldoarado Gold για τα μεταλλεία Χαλκιδικής.
Οι δύο πλευρές μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πλαίσιο αναθέωρησης της σύμβασης στη βάση του νέου επενδυτικού σχεδίου, που υπέβαλλε στις 22 Νοεμβρίου 2019 στο ΥΠΕΝ, η θυγατρική "Ελληνικός Χρυσός", μέσω της οποίας η Eldorado Gold ελέγχει τα Μεταλλεία Κασάνδρας.

Νέο επενδυτικό σχέδιο και αδειοδοτήσεις
Η Ελληνικός Χρυσός μέσω του νέου επενδυτικού σχεδίου προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο, κάτι που απαιτεί νέες αδειοδοτήσεις και μεταφέρει ουσιαστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της, ενώ παράλληλα θέτει όρους διασφάλισης της απρόσκοπτης πορείας υλοποίησης της επένδυσης. 
Ο όρος αυτός, φαίνεται να έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικός Χρυσός, αφού η μητρική εταιρία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το project.
H προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις είχε θέσει όρους για αντισταθμιστικά προκειμένου να εγκρίνει το νέο επενδυτικό σχέδιο.
Συγκεκριμένα η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει αύξηση των τελών για το Δημόσιο (royalties), περισσότερες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και βέβαια δεσμεύσεις για την αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι νέοι όροι
Η συμφωνία, στο βαθμό που ολοκληρωθεί θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα της πολύπαθης επένδυσης των Μεταλλείων Χαλκιδικής και θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, που αποτιμάται σε 72 δισ. ευρώ και θα καταστήσει την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί σύντομα από τη Βουλή, αυξάνονται κατά 10% τα μεταλλευτικά τέλη και επεκτείνεται η εφαρμογή τους σε όλα τα μέταλλα υπό εξόρυξη. Τα έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 έτη.

Οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός θα ανέλθουν στα περίπου 2 δισ. δολάρια, στα 25 χρόνια, με το 1 δισ. να επενδύεται στα πρώτα πέντε χρόνια για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού (διαχωρισμός του μεταλλεύματος σε συμπύκνωμα και απόρριμμα) στις Σκουριές.

Επίσης προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3.000 από 1.800 σήμερα στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, ενώ τα τρία μεταλλεία (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) θα παραμείνουν ανοικτά για 25 χρόνια. Οι Καναδοί δεσμεύονται επίσης για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων και άλλων δράσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που θα διατεθούν στην τοπική κοινωνία.

Η εταιρεία επίσης δεσμεύεται να αναλάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές της εξόρυξης, της επεξεργασίας και της διαχείρισης καταλοίπων μετάλλων και υδάτων.

Με την ίδια σύμβαση, το ελληνικό δημόσιο καθιερώνει δικλίδες ασφαλείας για τον επενδυτή, με τη θέσπιση ρητρών όσον αφορά τους χρόνους αδειοδότησης των αναγκαίων έργων και του μηχανολογικού εξοπλισμού των μεταλλείων.
Ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων τοποθετείται σε συνολικά 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την κατασκευαστική περίοδο στις Σκουριές και τις υπόλοιπες υποδομές.

Οι προβλέψεις άμεσων κι έμμεσων θέσεων εργασίας υπολογίζονται στις 5.000 στα πρώτα 2,5 χρόνια της νέας σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη