Vegan Δήμαρχος, αποφάσιζε να αφαιρέσει το κρέας από τις σχολικές καντίνες


Άνω-κάτω έχει κάνει τη γαλλική κυβέρνηση ο δήμαρχος της Λυών, Γκρεγκορί Ντουσέ. Ο «Πράσινος« δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας αποφάσισε ότι πρέπει να αφαιρεθεί το κρέας από τις σχολικές καντίνες με βάση το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για την Covid-19, προκαλώντας την οργή πολλών υπουργών της κυβέρνησης των Παρισίων.
Τέσσερις υπουργοί καταγγέλλουν ευθέως την απόφαση που έλαβε ο 48χρονος υπουργός, μέλος του κόμματος των Οικολόγων, με τον ίδιο να περνάει στην αντεπίθεση λέγοντας ότι και ο προκάτοχός του Ζεράρ Κολόμπ, που ανήκει στο κόμμα του προέδρου Μακρόν, είχε προτείνει ακριβώς το ίδιο αλλά τότε δεν είχε γίνει ντόρος το θέμα.

Είναι «αντικοινωνική και δογματική επιλογή», υποστηρίζει ο Ολιβιέ Ντισό, υφυπουργός Δημοσίων Δαπανών της Γαλλίας.
«Είμαι πάντα υπέρ του να αφήνω την επιλογή στους μαθητές. Δεν πρέπει να ληφθεί μια ιδεολογική απόφαση », δήλωσε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL και την γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Έντονη η αντίδραση υπουργών
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν κατήγγειλε μια «σκανδαλώδη ιδεολογία» και «μια ηθική και ελιτίστικη» πολιτική που αποκλείει την εργατική τάξη, «εκτός από την απαράδεκτη προσβολή στους Γάλλους αγρότες και τους κρεοπώλες».

Αλλά και η υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί, κάλεσε τους Οικολόγους να μην βάλουν «την ιδεολογία στο πιάτο των παιδιών μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Λυόν προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να αφαιρέσει το κρέας από το πιάτο των μαθητών.

«Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη νόσο Covid επιβάλλει απόσταση δύο μέτρων στο κυλικείο του σχολείου αντί για ένα μέτρο που ήταν πριν. Έτσι, για να επιταχύνουμε την διαδικασία του φαγητού, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, έχουμε επιλέξει ένα μόνο μενού »... «Λάβαμε υπόψη τις δυσανεξίες, τις αλλεργίες, και τα παιδιά που δεν τρώνε χοιρινό».

Για τους επικριτές της απόφασης του πράσινου δημάρχου, η αφαίρεση του κρέατος είναι αντίθετη με τους διατροφικούς κανόνες για τα παιδιά.
Και αυτό, ειδικά επειδή το μεσημεριανό γεύμα στην σχολική καντίνα, είναι συχνά το μόνο ισορροπημένο γεύμα της ημέρας σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη