Σεισμός-τέρας 8,1 Ρίχτερ και προειδοποίηση για τσουνάμι στον Νότιο Ειρηνικό

Σεισμός-τέρας 8,1 Ρίχτερ και προειδοποίηση για τσουνάμι στον Νότιο Ειρηνικό
Νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 Ρίχτερ έπληξε στα Νησιά Κερμάντεκ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα στα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) η δόνηση, που έγινε σε θαλάσσιο χώρο στις 8:28 π.μ. (τοπική ώρα), έγινε σε βάθος 19,4 χιλιομέτρων.


Εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τσουνάμι: Από 1-3 μέτρα για την Γαλλική Πολυνησία και από 0,30-1 μέτρο για Αμερικανική Σαμόα, Νήσους Κουκ, Φίτζι, Νέα Καληδονία, Νέα Ζηλανδία, Νησιά του Σολομώντα, Τόνγκα και Βανουάτου.

Ειδικά στη Νέα Ζηλανδία, οι κάτοικοι πολλών περιοχών στο Βόρειο Νησί κλήθηκαν να κινηθούν σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Είχε προηγηθεί δόνηση 7,4 βαθμών, στις 6:41 π.μ. (τοπική ώρα) στην ίδια περιοχή, την οποία ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Νωρίτερα (2:27 π.μ. τοπική ώρα) είχε σημειωθεί ένας εξίσου ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Βόρειου Νησιού. Και σε αυτήν την περίπτωση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, που όμως ήρθη λίγες ώρες αργότερα.

«Αναμένουμε ότι οι παράκτιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας θα βιώσουν ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα και απρόβλεπτη άνοδο της στάθμης» της θάλασσας, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγόντων, μετά τον σεισμό στα Νησιά Κερμάντεκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη