Νέες σφαγές άοπλων διαδηλωτών, από την χούντα της Μιανμάρ


Διαδηλωτές κατά της χούντας στη Βιρμανία διαδήλωσαν σήμερα πριν τα ξημερώματα στη Μάνταλεϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.
Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ σημειώνονται καθημερινά διαδηλώσεις που καταστέλλονται με βία από τη χούντα. Περίπου 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.600 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

Οι αντίπαλοι του πραξικοπήματος αποφάσισαν να διαδηλώνουν μέρα- νύκτα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την αιματηρή καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίς σήμερα το πρωί πολλοί διαδηλωτές, ανάμεσά τους και εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν πορεία στη Μάνταλεϊ. Κάποιοι κρατούσαν πανό με συνθήματα που καλούσαν τον ΟΗΕ να παρέμβει.

Χθες Κυριακή οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή και άλλοι περίπου 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Το βράδυ μοναχοί οργάνωσαν τελετή με κεριά στη μνήμη των νεκρών. Πυρά αυτόματων όπλων ακούγονταν σε συνοικία της Μάνταλεϊ ως τις 23:00 το βράδυ, τοπική ώρα.

Στη Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε κάποιες συνοικίες.

Στο μεταξύ Αυστραλία και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν προξενική βοήθεια σε ένα ζευγάρι Αυστραλών προξένων, τον Μάθιου Ο’ Κέιν και την Κρίστα Έιβερι – μια Αυστραλοκαναδή--, οι οποίο έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού συνελήφθησαν την Παρασκευή την ώρα που επιβιβάζονταν σε αεροπλάνο για να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ.
ΕΜ

Την ίδια ώρα άλλοι δύο υπήκοοι της Αυστραλίας, επικεφαλής εταιρείας συμβούλων, τέθηκαν υπό κράτηση στη Μιανμάρ όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπου η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, κατά τις πληροφορίες αυστραλιανών ΜΜΕ.

Πιστεύεται ότι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό αφότου προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα με ειδική πτήση την Παρασκευή, μετέδωσε το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald, πρόκειται για τον αυστραλό υπήκοο Μάθιου Ο’ Κέιν και την καναδοαυστραλή υπήκοο Κρίστα Έιβερι.

Διευθύνουν εταιρεία συμβούλων για την ανάπτυξη έργων στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας περιορίστηκε να ενημερώσει το AAP σήμερα ότι παρέχει προξενική συνδρομή στα δύο πρόσωπα αυτά, αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Σύμφωνα με το AAP, η εταιρεία συμβούλων που διευθύνουν ο κ. Ο’ Κέιν και η κυρία Έιβερι αναλαμβάνει συμβάσεις στη νοτιοανατολική Ασία εδώ και πάνω από 20 χρόνια, τα επτά από τα οποία αναπτύσσοντας προσωπικό στο πεδίο.

Η επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, η χώρα είναι ανάστατη, καθώς σχεδόν καθημερινά οργανώνονται διαδηλώσεις με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στις οποίες το στρατιωτικό καθεστώς αντιδρά με ολοένα πιο αιματηρή καταστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οργανώσεων που εναντιώνονται στη χούντα, οι νεκροί πλησιάζουν πλέον τους 250 – και ο απολογισμός ενδέχεται να είναι ακόμα πιο βαρύς, καθώς τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και σε εκατοντάδες περιπτώσεις δεν είναι γνωστό τι απέγιναν.







ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη