Ανάσταση στις 9 το βράδυ φέτος, μετά τη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης

Ανάσταση στις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου 

Με τα δεδομένα της πανδημίας, όπως αυτά ορίζονται από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας, να αποτυπώνουν το εύθραυστο της ισορροπίας, κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων φαίνεται να βάζουν οριστικό... φρένο στο άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα.

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την περαιτέρω "θωράκιση" των επόμενων βημάτων προς την κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, οι εφετινές γιορτές θα έχουν μεν περισσότερο βαθμό ελευθερίας, σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο ο κωδικός "μετακίνηση στο χωριό" θα παραμείνει, με βάση την εικόνα του κορωναϊού στην κοινότητα, στο…κόκκινο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, δε θέλουν να ρισκάρουν, σε αυτήν την τελευταία κρίσιμη στροφή, ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης του ιού, με το μεγάλο κύμα της επανεκκίνησης να έρχεται μετά την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα. Όταν και αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα στις 10 Μαΐου, να... σηκώσει ρολά η εστίαση, να πάρει σειρά το κανονικό άνοιγμα της αγοράς και να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση των γυμνασίων και των δημοτικών της χώρας, μέχρι το μεγάλο ορόσημο της 14ης και την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας και αφού το Μέγαρο Μαξίμου πάρει στα…χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών, που συνεδριάζουν, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο. 
Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είχαν χθες μία πρώτη συζήτηση, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

"Είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία. Προς το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις", έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους ιερούς ναούς, κατά τη διάρκεια των εκκλησιασμών της Μεγάλης Εβδομάδας, θα επιτρέπεται η είσοδος σε συγκεκριμένο αριθμό πιστών. Μεγαλύτερο από αυτό που επιτρέπεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τη 10η βραδινή, προκειμένου οι πιστοί να προσέρχονται στους ιερούς ναούς, η περιφορά του επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο ή πέριξ των εκκλησιών, ενώ η λειτουργία της Ανάστασης θα τελεστεί νωρίτερα από τη δωδεκάτη νυχτερινή του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις εννέα το βράδυ.

Στο μέτωπο των συγχρωτισμών σε κεντρικές πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων, αυτό που επισημαίνουν στην κυβέρνηση είναι ότι μία μαζική αστυνομική παρέμβαση θα οδηγούσε σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τι είναι αυτό που αναζητείται, λοιπόν; Είναι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, χωρίς να πυροδοτηθεί κάποια εστία έντασης. Και το σχέδιο αυτό υπάρχει. Είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, όπου αστυνομικοί της ομάδας "ΟΔΟΣ" περιφρουρούν από νωρίς το σημείο. Αυτό, λοιπόν, το σχέδιο θα επεκταθεί, εφόσον αυτό απαιτηθεί, σε άλλες μεγάλες πλατείες των αστικών κέντρων της χώρας.

"Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών. Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη για να μην έχουμε πισωγύρισμα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη