Θεσσαλονίκη: Ριζική ανακαίνιση σε αγορά -Νέα στέγαστρα, φωτισμός, καθιστικά


Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων για τη δημιουργία «Aνοιχτού Kέντρου Eμπορίου στο Καπάνι», αφού οι αλλαγές με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας και πάνω από όλα της λειτουργίας της ιστορικής αγοράς, κρίνονται κάτι παραπάνω από αναγκαίες για να συνεχίσει να υποδέχεται καταναλωτές και να μην κλείσει.

Αναβάθμιση στο Καπάνι (Αγορά Βλάλη) και τη γύρω περιοχή
Με τη δημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό περίπου 2,8 εκατ. ευρώ και τους όρους του διαγωνισμού να έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του κεντρικού δήμου, αναμένεται σύντομα να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. 
Ειδικότερα, προβλέπεται η απομάκρυνση όλου του παλιού δικτύου αποχέτευσης και η αντικατάσταση των αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου. Επίσης, έχει προβλεφθεί ξεχωριστή σύνδεση για κάθε καταναλωτή με την κεντρική αποχέτευση και ο κάθε καταστηματάρχης με δική του ευθύνη θα πρέπει να μεριμνήσει για τη λειτουργία της σύνδεσης αλλά και για την εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται, ώστε να γίνει καθολική συλλογή και αποχέτευση των υδάτων. Ακόμα, θα αντικατασταθούν και οι υφιστάμενοι αγωγοί ύδρευσης.

Στέγαστρα, δεντροφυτεύσεις, φωτισμός
Εκτός από έργα εξωραϊσμού, θα γίνουν και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών, αλλά και διασφάλισης της υγιεινής των καταστημάτων που λειτουργούν, κάτι που αποτελεί ζητούμενο. Στο σχέδιο εντάσσονται όλοι οι πεζόδρομοι που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου, ενώ μεταξύ των παρεμβάσεων θα τοποθετηθούν στέγαστρα, θα γίνουν δενδροφυτεύσεις, χώροι υγιεινής, θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα, θα αναβαθμιστεί ο φωτισμός, καθώς και ομοιόμορφες όψεις των καταστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Νέες επιστρώσεις στους πεζόδρομους
Στους πεζόδρομους θα υπάρξουν νέες επιστρώσεις οι οποίες θα είναι συνολικής επιφάνειας 6.245,00 τ.μ., με τις παραμέτρους που έχουν ληφθεί υπόψιν να είναι οι εξής: Αντοχή, ασφάλεια, ιστορικότητα του χώρου, προσβασιμότητα και το περιβάλλον. Όσον αφορά τα υλικά που προτείνονται, αυτά είναι: φυσικός κυβόλιθος, τσιμεντοκυβόλιθος, τσιμεντόπλακες οδηγού τυφλών, χυτό διακοσμητικό σκυρόδεμα και χυτό κράσπεδο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την μελέτη, σε όλους τους πεζόδρομους θα εξασφαλίζεται ελεύθερη πρόσβαση ΑμεΑ πλάτους δύο μέτρων. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, οι επιλογές κατά τον σχεδιασμό έγιναν με γνώμονα τη διευκόλυνση της κίνησης, χρήσης και προσέγγισης από τους επισκέπτες της αγοράς και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και χρήσης από τους επαγγελματίες.

Φυτεύσεις και καθιστικά
Στα πλαίσια της συνολικής αναβάθμισης και της αισθητικής της αγοράς προβλέπεται η φύτευση διακριτικών δενδροστοιχιών, στους πεζόδρομους που το πλάτος το επιτρέπει και δεν αποκόπτει την ορατότητα των καταστημάτων από τους διερχόμενους καταναλωτές. Ως το καταλληλότερο φυτό επιλέχθηκε το είδος viburnum lucidum, μικρού ύψους (2,00 – 2,50 μέτρα) και πλάτους. Οι δενδροδόχοι θα τοποθετηθούν στην επιφάνεια του σκυροδέματος και θα οροθετούνται με μεταλλικές λάμες. Ανάμεσα στα φυτά θα τοποθετηθούν καθιστικά – ελαστικοί κύβοι, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες.

Στέγαστρα και δημόσιες τουαλέτες
Η μελέτη προβλέπει επίσης την αντικατάσταση – τοποθέτηση νέων στεγάστρων και ειδικότερα στον κόμβο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σολωμού και Μενεξέ. Μάλιστα, κρίνεται ως σημαντικό τμήμα των εργασιών ανάπλασης της περιοχής, καθώς η συντήρησή τους εκτός από αισθητική βελτίωση αποτελεί και μείζον ζήτημα ασφάλειας επισκεπτών και εργαζομένων. Επιπλέον, οι κοινόχρηστες τουαλέτες θα ανακατασκευαστούν ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος υγιεινής ΑμεΑ.

Συστήματα έξυπνης πόλης στο Καπάνι
Στο πλαίσια του εκσυγχρονισμού υποδομών στην αγορά Καπάνι προβλέπεται να εγκατασταθούν συστήματα “έξυπνης πόλης” που θα αφορούν τον έλεγχο λειτουργίας της αγοράς, την ασφάλεια και τη διακίνηση της πληροφορίας προς όφελος και εξυπηρέτηση επισκεπτών και επαγγελματιών. Κάποια από αυτά θα είναι τα εξής:
  • Ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων που θα έχουν δυναμικό περιεχόμενο σχετικό με προϊόντα, προσφορές, βασικές ανάγκες των επισκεπτών κλπ.
  • Παροχή πληροφοριών προς “έξυπνες” κινητές συσκευές ανάλογα με το προφίλ του επισκέπτη και τις ανάγκες του
  • Τόνωση της τοπικής αγοράς δια της μεταφορά της με ιδεατό τρόπο στο ίντερνετ
  • Κάμερες και συστήματα ασφαλείας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη