Εφυγε από την ζωή ο Κωνσταντίνος Κούτλας


Εφυγε από την ζωή ο Κωνσταντίνος Κούτλας
Τον θάνατο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Προοδευτική ΑΤΕ, Κωνσταντίνου Κούτλα, ανακοίνωσε η κατασκευαστική εταιρεία.

«Η Προοδευτική Α.Τ.Ε. ανακοίνωσε ότι στις 23/4/2021 απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κούτλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας», αναφέρει η εταιρεία.

Ο Κωνσταντίνος Κούτλας ήταν ιστορικό στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου. Η Προοδευτική, με έτος ίδρυσης το 1960, συγκαταλέγονταν προ ετών στους πρωταγωνιστές του κλάδου.


Η Προοδευτική ΑΤΕ, ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Κούτλα, από τη Λαμία. Άνθρωπος τολμηρός και με μεγάλη οξυδέρκεια ανέλαβε μεγάλα έργα της εποχής, με αποτέλεσμα η εταιρεία του να αποτελεί εκ των πρωταγωνιστών του κατασκευαστικού κλάδου κατά τη δεκαετία του΄60.  Αποτέλεσε δε, μία από τις πρώτες κατασκευαστικές εταιρείες που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο.

Ανάμεσα στα έργα που κατασκεύασε η Προοδευτική περιλαμβάνονται το φράγμα και ο αγωγός του Μόρνου, το φράγμα Θησαυρού στην περιοχή του Νέστου, αλλά και μεγάλα έργα οδοποιίας όπως η Εθνική Πατρών κ.ά. 

Συνεχιστές στο έργο που ξεκίνησε ο ιδρυτής της Προοδευτικής, ήταν τα δύο από τα τρία παιδιά του, ο Κώστας και ο Σπύρος Κούτλας, με σπουδές μηχανικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η αδελφή τους Στέλλα κατείχε μεν ποσοστό στην εταιρεία, πλην όμως δεν είχε ενεργό συμμετοχή.  

Η πορεία που διέγραφε η Προοδευτική ΑΤΕ συνέχιζε να είναι λαμπρή και το 1994 πέρασε το «κατώφλι» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο θάνατος ωστόσο του ιδρυτή της εταιρείας, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχε αρνητικές συνέπειες στην μετέπειτα πορεία της. Έτσι, παρά τις εργολαβίες στο εξωτερικό, αλλά και την ένταξή της στην κοινοπραξία που ανέλαβε να κατασκευάσει τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, οι ενδοοικογενειακές διαφορές για το θέμα της διοίκησης, στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη της εταιρείας.  

Ο Κώστας Κούτλας αποτέλεσε ένα δυνατό «μαχητή» της αγοράς, καθώς για πολλά χρόνια κατέβαλε γενναίες προσπάθειες για να διατηρεί ενεργή την εταιρεία που διοικούσε. Η τελευταία προσπάθεια που έκανε ήταν τον περασμένο Ιούνιο κι αφορούσε τη συγχώνευσή της με την Hellenic Steel.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη