“Ignite Ideas” : Ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας

Nestlé Ελλάς: Ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας “Ignite Ideas”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 2η χρονιά το πρόγραμμα “Ignite Ideas”, μια πρωτοβουλία της Nestlé Ελλάς, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με κεντρικό θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το πρόγραμμα Ignide Ideas ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των πιο ώριμων ομάδων που συμμετείχαν σε αυτό. Κυκλική οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας ήταν οι δύο τομείς που πρωταγωνίστησαν στις πρωτοπόρες λύσεις που παρουσίασαν οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στην τελική φάση και είναι οι ακόλουθες:

H Cyclefi, μια καινοτόμος web & mobile εφαρμογή για την επιτυχή ιχνηλασία και παρακολούθηση όλου του κύκλου ζωής των προϊόντων συσκευασίας, από την παραγωγή ως την τελική απόρριψή τους. Στόχος της είναι η ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας προσφέροντας τους εκπτώσεις και προνόμια όταν προμηθεύονται φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Η Evotropia που ειδικεύεται στις μεθόδους τιμολόγησης φυσικού κεφαλαίου, στις ψηφιακές εφαρμογές για τις συναλλαγές αποβλήτων και στα εργαλεία οικολογικής χρηματοδότησης για την Κυκλική Οικονομία. Στην παρούσα φάση, αναπτύσσει ένα ψηφιακό χρηματιστήριο αποβλήτων σε πραγματικό χρόνο. Κεντρικός στόχος των υπηρεσιών της επιχείρησης είναι να συμβάλουν στην καθιέρωση αγορών κυκλικής οικονομίας σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η Chatzilia Food Innovation, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Αγροδιατροφικό τομέα και σχεδιάζει καινοτόμες εφαρμογές, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει την αξιοποίηση του υποπροϊόντος του καφέ (CSS) που κέντρισε το επιστημονικό και επιχειρηματικό της ενδιαφέρον.

Το έργο PREDIVIS, μια συνεργασία του Εργαστηρίου Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την εταιρεία Plegma Labs, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων Βιομηχανίας 4.0 για παρακολούθηση βιομηχανικού εξοπλισμού και υποστήριξη αποφάσεων προβλεπτικής συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

H Nestlé Ελλάς θα τις υποστηρίξει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας μέσω και της εφαρμογής πιλοτικών σχεδίων, ενώ θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας με διάφορα τμήματα της εταιρείας.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, δήλωσε σχετικά: 
«Στόχος του προγράμματος Ignite Ideas είναι η ενίσχυση και ανάδειξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των ιδεών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να προσφέρουν λύσεις. Ειδικά όταν αυτές οι λύσεις αφορούν παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
Γι’ αυτό φέτος επιλέξαμε το πρόγραμμα Ignite Ideas να είναι αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων μας χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους που μοιράζονται το όραμά μας και το δείχνουν μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και η οποία αποτελεί έμπνευση για εμάς. 
Στη Nestlé Ελλάς θα συνεχίσουμε να κρατάμε αναμμένη τη σπίθα της καινοτομίας, να ενισχύουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που μας αποδεικνύουν τις δυνατότητες τους και μας δείχνουν ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον στη χώρα μας με απόλυτη και δικαιολογημένη αισιοδοξία».

Αρωγός στην υλοποίηση του προγράμματος είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ACEin, επισημαίνει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του Ignite Ideas. Ως πανεπιστήμιο, στόχο έχουμε μέσα από τα προγράμματα ανοικτής καινοτομίας να φέρουμε τις εδραιωμένες επιχειρήσεις όπως είναι η Nestlé κοντά στο οικοσύστημα της καινοτομίας δηλαδή σε startups, σε ερευνητικές και επιχειρηματικές ομάδες και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης πιλοτικών εφαρμογών».

To πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με 36 επιχειρηματικές ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή και υπέβαλλαν τις προτάσεις τους σε θεματικούς τομείς που περιλαμβάνουν την κυκλική οικονομία στη συσκευασία προϊόντων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση σπατάλης τροφίμων, τη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές καθώς και την εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος.

    


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη