Πάσχα στο χωριό : Mετακίνηση με self test


Πάσχα στο χωριό: Κυβέρνηση και ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στο Πάσχα, ενώ το «κλειδί» για της μετακινήσεις να είναι η Μεγάλη Εβδομάδα.

Το επόμενο διάστημα έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία περίοδος συλλογής δεδομένων και επιτήρησης της επιδημιολογικής επίπτωσης των μέχρι τώρα κινήσεων που έχουν γίνει προς την κανονικότητα.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα με αυστηρούς περιορισμούς εκτός από την Κοζάνη για την οποία αναμένεται να αποφασίσουν οι επιστήμονες ξανά εντός της εβδομάδας. Αντίθετα, χθες επέστρεψαν και οι μαθητές των Λυκείων στα σχολεία. Από εδώ και στο εξής εκτός από μερικά διορθωτικά βήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του μήνα δεν αναμένεται κάποια μεγάλη αλλαγή όσον αφορά στο μείγμα του lockdown που ισχύει.

Οι επιστήμονες επιθυμούν να έχουν μπροστά τους ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Σε αυτές θα διαφανούν οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Συγκεκριμένα, από τα βήματα χαλάρωσης που έχουν γίνει. Παράλληλα, ευελπιστούν πως τα νοσοκομεία της χώρας θα αποσυμπιεστούν. Κάτι που θα έρθει ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης στην διασπορά του κορωνοϊού.

Επόμενος σταθμός λοιπόν η Μεγάλη Εβδομάδα. Τότε, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής οι επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Το ίδιο και οι διαπεριφερειακές, οι οποίες «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πρέπει να απελευθερωθούν. Αυτό, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για τις γιορτές του Πάσχα.

Αυτή μάλιστα θα είναι και η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων επί της οποίας θα αποφασίσουν οι επιστήμονες. Προϋπόθεση τόσο για αυτή την εξέλιξη όσο και για την έγκρισή της είναι η πορεία της πανδημίας να βρίσκεται σε θετική τροχιά. Επίσης, να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο όσον αφορά την διασπορά, όσο και την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό το διάστημα τα αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο, βάσει του οποίου θα μπορούν να γίνουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό ρόλο έχουν τα self tests. Ο ακριβής τους ρόλος δεν έχει καθοριστεί. Ωστόσο, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Προκειμένου όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη, αλλά και επιστήμονες, να ζήσουμε ένα Πάσχα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Όχι, ένα Πάσχα σαν το περσινό.

Την ίδια ώρα τα self tests παράλληλα με τον επικουρικό τους ρόλο στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, φαίνεται πως γίνονται, ευρύτερα, το βασικό εργαλείο για το ξεκλείδωμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Τις πληροφορίες που διακινούνταν τα τελευταία 24ωρα, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό χαρακτήρισε την αρχή της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία χάρις στα self tests ως επιτυχημένη. Επίσης, προανήγγειλε επέκταση του μέτρου των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Αυτό θα ισχύσει έως τέλος της εβδομάδας, σε λιανεμπόριο, μεταφορές, διανομείς φαγητού.


Αναφερόμενος στα self test ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά πόσο «Μεγάλη είναι η χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Το έχουμε πια στη διάθεσή μας». Επίσης, συμπλήρωσε πως «Αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος. Στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους, οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη