Η ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων) συμμετέχει στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 4 Μάη 2021.

Η ΟΤΟΕ συμμετέχει στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ την Τρίτη 4 Μάη 2021.
Δεν είναι μέρα αργίας, είναι μέρα απεργίας για τα εργασιακά δικαιώματα, το ωράριο, τη ζωή μας!

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, η ΟΤΟΕ, την ημέρα της Πρωτομαγιάς τιμά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου.

  • Σήμερα, που η πανδημία θεωρείται αφορμή και εφαλτήριο αμφισβήτησης των συλλογικών μας δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων, του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.
  • Σήμερα, που το ημερήσιο συμβατικό μας ωράριο επιχειρείται να γίνει «μέσος όρος» και όχημα για περισσότερες και απλήρωτες υπερωρίες.
  • Σήμερα, που οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικάτα επιδιώκεται να μπουν στη γωνία, νομιμοποιώντας την άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου,
  • Σήμερα, που οι εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και μεγάλο μέρος της πελατείας, υφίστανται τις συντριπτικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πολιτικής συρρίκνωσης των Τραπεζών, που κλείνουν καταστήματα και καταργούν θέσεις εργασίας σε μια άγονη λογική μείωσης κόστους, αντί της διεύρυνσης των εσόδων με εκπλήρωση του ρόλου τους στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία.
  • Σήμερα, που η ψηφιοποίηση, η εξωτερίκευση τραπεζικών εργασιών και οι κάθε είδους άτυπες μορφές απασχόλησης απειλούν τη συνοχή του κλάδου και αξιοποιούνται για να απαξιώσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.
  • Σήμερα, που οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή για την εξασφάλιση και την υποστήριξη των συναλλαγών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας μέσα στην πανδημία.
  • Σήμερα, που η υγεία, η ασφάλεια στην εργασία, η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη απέδειξαν την αξία και τη σημασία τους για την καθημερινότητα κάθε εργαζόμενου και συμπολίτη μας,
Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος ολόκληρης της χώρας.


Στον τραπεζικό κλάδο αγωνιζόμαστε για τα παρακάτω :
▪Προστασία της εργασίας, του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
▪Να μπεί φραγμός στις πολιτικές συρρίκνωσης των Τραπεζών, ώστε να παίξουν αποτελεσματικά και υπεύθυνα τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και συνοχή. Με σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, συμμετοχή των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων και κοινωνική λογοδοσία.
▪Ουσιαστική πληροφόρηση για την ψηφιοποίηση, τις εξωτερικεύσεις και τις ειδικές μορφές απασχόλησης σε κάθε χώρο του κλάδου.
▪Κατάργηση της υπερεργασίας και φραγμό στις υπερωρίες, τη στιγμή που συνεχώς καταργούνται θέσεις εργασίας στον κλάδο και στο σύνολο της οικονομίας.
▪Αποτελεσματική νομοθετική και συλλογική ρύθμιση της τηλεργασίας, με καθολικό δικαίωμα αποσύνδεσης, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων της ΟΤΟΕ για τον κλάδο.
▪Προστασία και βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.
▪Πλήρη κατάργηση της ΠΥΣ 16/2012, με αποκατάσταση των μισθολογικών και θεσμικών απωλειών του κλάδου.
▪Αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, του ρόλου και της ανεξαρτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), για ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, με ευλογα χρονικά περιθώρια και αποτελεσματικότητα στη διαμόρφωση των συλλογικών ρυθμίσεων, χωρίς να πριμοδοτούνται ακραίοι και κακόπιστοι εργοδότες.
▪Ενίσχυση, θωράκιση και επέκταση του θεσμού των κλαδικών ΣΣΕ.
▪Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας της φυσικής και της ψυχικής υγείας των εργαζόμενων.
▪Δικαίωμα στην επανεκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση για κάθε εργαζόμενο, με ευθύνη της επιχείρησης και εντός ωραρίου εργασίας.
▪Ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών σε κάθε χώρο του κλάδου.
▪Αποτελεσματικό έλεγχο τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με ουσιαστική ενίσχυσή τους.
▪Αυστηρές κυρώσεις και καμιά πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους κακόπιστους και παραβάτες εργοδότες.
▪Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα για όλους, με σεβασμό στο δικαίωμα της απεργίας και στη συλλογική συνδικαλιστική δράση ώς πυλώνα κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας.
▪Ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, με ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές για όλους.
▪Αποτελεσματική κοινωνική και οικονομική πολιτική, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
▪Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με εγγυημένες συντάξεις και παροχές, χωρίς να θίγονται και ειδικές ρυθμίσεις ταμείων του κλάδου, που αντιστοιχούν σε ήδη καταβληθείσες ανάλογα αυξημένες εισφορές.
▪Αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας, χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά και συλλογικά εργασιακά δικαιώματα.
▪Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.
▪Ανάπτυξη εστιασμένη στην καινοτομία και τη γνώση, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.


Η κρίση και η πανδημία, με την έξαρση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, ανέδειξαν περισσότερο από ποτέ τη σημασία της συλλογικής κάλυψης και δράσης μέσα από τα συνδικάτα.
Οι ατομικές «λύσεις» συμβιβασμού, ιδιώτευσης και αποχής αποδείχθηκαν και αποδεικνύεται συνεχώς ότι είναι αδιέξοδες.


Μόνο με ισχυρά συνδικάτα, με σύγχρονη γνώση, διεθνή εμπειρία και κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων ολόκληρου του κλάδου σε αυτά, μπορούμε να βρούμε ΜΑΖΙ λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα και να κάνουμε τις διεκδικήσεις μας πράξη.


Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ την Τρίτη 4 Μάη 2021.


Για:
▪Εργασία με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και προοπτική
▪Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη