Βίκυ Σάφρα : Χήρα πλέον, η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο

SHARE:


Μπορεί η τριανδρία Νιάρχος-Μυστακίδης-Βαρδινογιάννης να κυριάρχησαν και να κυριαρχούν -εκ μέρους της Ελλάδας- στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους του κόσμου, ωστόσο, σε ψηλότερη θέση φέτος από τους γνωστούς Ελληνες εφοπλιστές, δυναμική είσοδο έκανε μια Ελληνίδα, η Βίκυ Σάφρα, με περιουσία 7,8 δισ. δολάρια που κληρονόμησε από τον Λιβανοβραζιλιάνο σύζυγό της.

Το όνομά της μπορεί να μην είναι γνωστό ευρέως, σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα καθώς παρότι Ελληνίδα ζει εδώ και δεκαετίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, να απουσιάζει από τις στήλες των κοσμικών, είναι ωστόσο γνωστό στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους καθώς υπήρξε επί δεκαετίες και μέχρι το θάνατό του η σύζυγος του πλουσιότερου άνδρα της Βραζιλίας και του ανθρώπου που επί χρόνια είχε τον τίτλου του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου, Τζότζεφ Σάφρα (ήταν 52ος πλουσιότερος στη λίστα Forbes όταν πέθανε) με τράπεζες σε τρεις ηπείρους και ιδιοκτήτη του εμβληματικού... Gherkin tower του Λονδίνου.

Ο θάνατος του Τζότζεφ Σάφρα τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ηλικία 82 ετών (έπασχε από Πάρκινσον) κατέστησε τη Βίκυ την πλουσιότερη Ελληνίδα της λίστας Forbes (στη θέση339). Μαζί με τα παιδιά τους, που συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Safra Group κληρονόμησαν την περιουσία των 22,8 δισ. δολαρίων του Σάφρα.

Η Βίκυ Σαρφάτη παντρεύτηκε το 1969 τον Τζότζεφ Σάφρα και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά και 14 εγγόνια. Εζησαν στη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποφεύγοντας την κοσμική ζωή και στρέφοντας την προσοχή τους στην οικογένειά τους, στις τέχνες που τόσο αγαπούσαν και στη φιλανθρωπική τους δράση. Oπως σημειώνουν ξένα δημοσιεύματα η ζωή τους ήταν ναι μεν πολυτελής αλλά στη βάση της απλή. Ιδρυσαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά τους «Vicky and Joseph Safra Philanthropic Foundation», το οποίο κάνει δωρεές σε νοσοκομεία και σε ιδρύματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τις τέχνες. Και μπορεί η Βίκυ Σάφρα να ήταν απούσα από τις κοσμικές στήλες, αλλά όπως σημειώνει το glamurama.uol.com.br είναι γνωστή για τα δείπνα στο τεράστιο σπίτι των Σάφρα στο Σάο Πάολο, με τους φιλοξενούμενούς της να την επαινούν για τις δεξιότητές της ως οικοδέσποινα.

Ποιος ήταν ο Τζότζεφ Σάφρα
Ο γεννημένος στη Βηρυτό Σάφρα, καταγόμενος από μια τραπεζική δυναστεία της Ανατολής, μετακόμισε έφηβος ακόμη στη Βραζιλία συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και την ενασχόληση με τον τραπεζικό τομέα. Η ενασχόληση της οικογένειάς τους με τον τραπεζικό τομέα χρονολογείται πέντε γενιές πίσω, ενώ οι πρόγονοί του Τζότζεφ Σάφρα συμμετείχαν στο εμπόριο καραβανιών στο Χαλέπι της Συρίας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στην Κωνσταντινούπολη.

Φθάνοντας στη Βραζιλία με τον πατέρα του Τζέικομπ και τους αδελφούς του Εντμοντ και Μωυσή ίδρυσαν μια τράπεζα χρηματοδότησης του εμπορίου. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του private banking και της διαχείρισης κεφαλαίων, εξυπηρετώντας εύπορους πελάτες από το Σάο Πάολο ως τη Νέα Υόρκη και το Μόντε Κάρλο. Επίσης δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη βιομηχανία χαρτιού, στο real estate, τις τηλεπικοινωνίες και επενδύοντας στην κτηνοτροφία.
Το 2014, η Safra Group πλήρωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει το The Gherkin, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς πύργους στο City του Λονδίνου. Πρότειναν ακόμη την κατασκευή του Tulip, ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο, αλλά ο δήμαρχος της πόλης απέρριψε το σχέδιο το 2019.

Επίσης, στη Νέα Υόρκη, το Safra Group διαθέτει μεταξύ άλλων το συγκρότημα γραφείων στο 660 της Madison, το κτήριο όπου στεγαζόταν το πολυκατάστημα Barney’s μέχρι που χρεοκόπησε.

Εβραίος στο θρήσκευμα, εξέχων μέλος της εβραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας της Βραζιλίας ο Σάφρα ξόδευε χρόνο και χρήμα εκεί, χρηματοδοτώντας project υγείας και παιδείας της κοινότητας αλλά και την κατασκευή κοινοτικών κέντρων και συναγωγών.
Πέρα από τη βοήθεια στην κοινότητα των Εβαίων και τη γενικότερη φιλανθρωπική του δράση ο Σάφρα έδειχνε και εμπράκτως την αγάπη του στις Τέχνες. Δώρισε γλυπτά του Ροντέν σε μουσείο του Σάο Πάολο, ενώ η πιο γνωστή δωρεά της οικογένειας ήταν αυτή του πρωτοτύπου χειρογράφου της Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Ισραηλητικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ.

Εδινε σπάνια συνεντεύξεις, λέγοντας ότι αποφεύγει να μιλήσει δημόσια πορτογαλικά επειδή φοβούνταν ότι θα παρανοηθούν τα λεγόμενά του. Η προσπάθειά του να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ δημοσίως ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις σφοδρές μάχες που έδινε ακόμη και με μέλη της οικογένειάς του για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο Σάφρα ήταν επίσης γνωστός στη Βραζιλία για την εμμονή του στην προσωπική ασφάλεια. Ιδιαίτερα ανήσυχος με το θέμα, έχει γραφτεί ότι οι άνδρες της φύλαξής του είχαν εκπαιδευτεί από τη Μοσάντ.

Και όχι μόνο. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian οι Σάφρα ήταν γνωστοί επίσης για τη μυστικοπάθειά τους, διατηρώντας όλα τα επίσημα αρχεία τους σε μια αρχαία αραβική γραφή η οποία είναι γνωστή μόνο στη Μέση Ανατολή και στις καλά μορφωμένες σερφαδικές κοινότητες.

Ο Εντμοντ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τζότζεφ και ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες του private banking του περασμένου αιώνα, πέθανε το 1999 σε εμπρηστική επίθεση στο ρετιρέ του στο Μόντε Κάρλο που συγκλόνισε τον τραπεζικό κόσμο.

Παρότι για τη φωτιά καταδικάστηκε η Αμερικανή νοσοκόμα που φρόντιζε τον Εντμοντ Σάφρα, η φημολογία για το ποιος κρυβόταν από πίσω δεν σταμάτησε ποτέ, με αποτέλεσμα η οικογένεια να απασχολήσει τις στήλες του αστυνομικού και όχι μόνο ρεπορτάζ για καιρό. Μετά το θάνατό του ξέσπασε επίσης μια μεγάλη διαμάχη για τη διαχείριση της περιουσίας του.


Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

Αγιον Ορος Αθλητικα Αμυνα αναισθησιολόγος Αντώνης Κανάκης Αστεία Αυστραλία Αυτοκινητο αυτοκτονία Βόλος Γαλάζιες Σημαίες Γνώμη Γυναικα Δήμητρα Λίανη δημοσιοποίηση εγκληματιών Διακοπή ρεύματος Διάστημα Διατροφή Διεθνή Δικαιοσύνη Εγκλημα Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελενα Ράπτη Ελλαδα Ελλάδα Ελληνοτουρκικά εξαφάνιση Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΦΕΤ Ζέρβας Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Ινδία Ισλαμιστές Ισπανία Ιταλία Καιρός Καλαμαριά Καρανίκας Κατερίνη Κέρκυρα Κιλκίς Κινηματογράφος κινητό κοινωνια Κοινωνία κομμωτής κοροναϊός Κορωναϊός Κόσμος Κρήτη Λατινοπούλου Λευκορωσία μαγειρική Μακεδονία ΜΑΤ Μετρό Μιχάλης Ιατρόπουλος Μουσική Μπουτάρης Μύκονος Ναυτιλία Νοσοκομείο Γεννηματάς ΟΑΣΘ οικοδόμοι Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παθολόγος παιδεία Παναγιώτης Ψωμιάδης Πανόραμα Πάτρα Περιβάλλον Περιεργα Περιφερειακή οδός ποδόσφαιρο Πολεμική Αεροπορία πολιτική πορείες πυρκαγιά Ρωσία Σέρρες Σκόπια Σοφία Βόσσου συγκεντρώσεις συνέδριο Σχεσεις Ταχιάος Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζόκερ Τουρισμος Τροχαίο Τσίπρας Τσιτσιπάς Υγεία φακελάκι Φύση Φωτογραφια Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χρηστικα Aστυνομικα νεα Aegean Amber allert Erdogan facebook Hollywood instagram Internet jewels Lifestyle lockdown Media missing allert NFL Quiz sl slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Βίκυ Σάφρα : Χήρα πλέον, η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο
Βίκυ Σάφρα : Χήρα πλέον, η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο
https://1.bp.blogspot.com/-kXQ0McEF8Y0/YJgDBfs77OI/AAAAAAADRcc/ApHPFNdCYSInMNAb_V-cz_5vbFXM_EAigCLcBGAsYHQ/w640-h478/safra%2Bviki.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-kXQ0McEF8Y0/YJgDBfs77OI/AAAAAAADRcc/ApHPFNdCYSInMNAb_V-cz_5vbFXM_EAigCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h478/safra%2Bviki.JPG
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2021/05/blog-post_9.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2021/05/blog-post_9.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy