Η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα


Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό του 58% που αποτελούν οι... θωρακισμένοι πολίτες θα ανέλθει στο 73% αν συμπεριληφθούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Ειδικότερα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν ως εξής:

-Οι πολίτες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 63% και με κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%
-Οι πολίτες 80-84 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 64% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 69%
-Οι πολίτες 75-79 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 73% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 80%
-Οι πολίτες 70-74 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 59% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 75%
-Οι πολίτες 65-69 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 42% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 75%
-Οι πολίτες 60-64 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 54% και με τα κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 68%
-Οι πολίτες 55-59 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 23% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 62%
-Οι πολίτες 50-54 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 17% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 57%
-Οι πολίτες 45-49 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 11% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 50%

Το...σπριντ των 70άρηδων για την «Ελευθερία»
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχει μια ηλικιακή ομάδα που αναδεικνύεται σε...πρωταθλήτρια ραντεβού και εμβολιασμών: πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα 75 – 79 χρόνων, για την οποία είπε «είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού». Στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα θα τη συναγωνίζεται σε λίγες εβδομάδες και η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 χρόνων, όπου έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 59% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν ενταχθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Η...απόσταση που έχουν διανύσει τα άτομα ηλικίας 70-79, αφήνοντας πίσω τους με αισθητή διαφορά τους ηλικιωμένους άνω των 80 χρόνων, αιφνιδίασε ευχάριστα τους ειδικούς. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, εμβολιάστηκαν σχεδόν συντεταγμένα ωφελώντας πρωτίστως τους εαυτούς τους αλλά και το σύστημα υγείας, το οποίο κατέγραψε μείωση στους ασθενείς αυτής της ηλικίας.

Το ότι πρόκειται για άτομα ενεργά, με υποχρεώσεις σε πολλές περιπτώσεις για τη φροντίδα των εγγονιών τους, και που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να ζουν έχοντας διασφαλίσει την ελευθερία τους έναντι του κορωνοϊού θεωρείται βασικός παράγοντας που τους οδήγησε στον μονόδρομο του εμβολιασμού. Υποδηλώνει επίσης το αποτέλεσμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των 70άρηδων προς την επιστήμη ή και προς τους επαγγελματίες υγείας που τους παρακολουθούν για τη διαχείριση χρόνιων ή μη προβλημάτων υγείας.

Αντίθετα, στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, των 80 και άνω, υπάρχει απαντάται συχνότερα η παραίτηση από τη ζωή αλλά και προβλήματα υγείας που ίσως καθιστούν δυσχερέστερο τον εμβολιασμό εκτός σπιτιού. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτήν την ομάδα το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 63-64% επί τουλάχιστον έναν μήνα όπως και τα επιπλέον ραντεβού που έχουν κλειστεί σταθερά στο 5%. Σε αυτήν την κατηγορία που έχει δυνατότητα εμβολιασμού από τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό αυτό είναι ήδη η «οροφή».


Πώς θωρακίστηκαν οι υγειονομικοί
Σημαντική εμβολιαστική κάλυψη έχει επιτευχθεί πλέον μέσα στα νοσοκομεία, με τους επαγγελματίες υγείας να έχουν θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού, δίνοντας με τη στάση τους ξεκάθαρο πια μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

  • Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 82% και στα ιδιωτικά στο 88%.
  • Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 63% και στα ιδιωτικά στο 62%. 
  • Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 60% και στα ιδιωτικά στο 63%.

Πρόκειται για μεγάλη διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη – κρίσιμη- επαγγελματική κατηγορία, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο τα σχετικά ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, οι εμβολιασμένοι νοσηλευτές δεν ξεπερνούσαν το 40%.

Με δεδομένο ότι όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα να μπουν πρώτοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, από τις αρχές Ιανουαρίου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν κινήθηκαν όλοι με γρήγορα αντανακλαστικά ούτε με εμπιστοσύνη ως προς το «επιστημονικό δώρο» που τους προσφερόταν για να θωρακιστούν ως στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ενός ιδιότυπου πολέμου. 

Απεναντίας, η στάση τους ήταν στάση αναμονής έναντι των εμβολίων, συχνά δε και επιφύλαξης. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι υγειονομικοί άλλαξαν την προσέγγισή τους έναντι του εμβολιασμού, ωφελώντας πρωτίστως τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς που καλούνται να περιθάλψουν. 
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στους οποίους πρόσφεραν περίθαλψη με σκληρές, πολεμικές συχνά, συνθήκες, και οι χιλιάδες - πάνω 11.000- νεκροί, ανάμεσα στους οποίους μετρούν και δικούς τους συναδέλφους, ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας που επανακαθόρισε τον τρόπο προσέγγισης της λοίμωξης covid-19 και την προστασία τους έναντι αυτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη