Θραύση κάνει στους ανεμβολίαστους η "μετάλλαξη Δέλτα"



Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού και το νέο της «πρόσωπο», αυτό που συντίθενται πλέον από άτομα νέας ηλικίας, που μολύνονται και νοσούν με λοίμωξη covid-19, έχοντας βρεθεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, δηλαδή είτε σε ευρεία συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο είτε σε χώρο βραδινής διασκέδασης. 

Στο επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ σημαντικό μερίδιο στην έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας αλλά και στο εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που έχει διεισδύσει στους νέους. 

Η γονιδιωματική επιτήρηση της τελευταίας εβδομάδας έδειξε πως το 70% των στελεχών Δέλτα που απομονώθηκαν, αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 40 χρόνων.


Το ιικό φορτίο των νέων προς το παρόν δεν φαίνεται να μετακυλίεται στους μεγαλύτερους ηλικιακά όπου υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, για παράδειγμα δεν μεταδίδουν σε γονείς και παππούδες, όταν αυτοί είναι εμβολιασμένοι. 

Ωστόσο, οι ειδικοί βρίσκονται σε φάση αναμονής για το επόμενο διάστημα για το πως θα επηρεάσει αυτή η δραστική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στους νέους και τις άλλες ηλικιακές ομάδες και κυρίως αν οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες, καθώς γνωρίζουν πως οι εμβολιαστικές «τρύπες» μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση.

Τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, απεικονίζουν με σαφήνεια το «νέο πρόσωπο της επιδημίας που βλέπουμε πια καθαρά» όπως η ίδια υπογράμμισε, και υπαγορεύουν αναλόγως τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Έπεσε κατά μια 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων
Η μεγάλη έξαρση της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας έχει ως πυρήνα τους νέους ηλικιακά πολίτες, με το μέσο όρο ηλικίας των νέων περιστατικών να υποχωρεί ραγδαία, αποκαλύπτοντας έτσι τον άπλετο χώρο που βρίσκει ο κορωνοϊός να κινείται και να κυκλοφορεί στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, και μάλιστα στην πιο μεταδοτική, μεταλλαγμένη μορφή του, εκείνη του στελέχους Δέλτα. Τις τελευταίες 10 ημέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μολυσμένων περιστατικών μειώθηκε κατά μία 10ετία: από 33 έτη που ήταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου πλέον έχει φτάσει τα 23 έτη.

Το 75% των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας είναι ηλικίας κάτω των 34 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των εφήβων και των νέων, ηλικίας 15 έως 24 χρόνων. Στην Αττική όπου καταγράφονται 4.000 ενεργά κρούσματα -τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της χώρας- η διάμεση ηλικία είναι τα 24 έτη.

Σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 15 άτομα ηλικίας 25-55 χρόνων εισάγονται σε νοσοκομείο, καθώς χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 που έχουν εμφανίσει. Και 1 στις 10 εισαγωγές αφορά ασθενή ηλικίας κάτω των 24 χρόνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη